Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Red Jonaprince' alma (konténeres) - M9 alanyon

11.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres - M9 alanyon
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítéget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a Jonathan és a Golden fajták keresztezéséből származó Jonagold alapfajta rügymutációja, amit Princen in Weertben, Hollandiában fedeztek fel.

Nevében a red a színére, a prince (herceg) pedig nemes, kivéte­les tulajdonságaira utal, melyek miatt számos európai országban igen szívesen telepítik.

Hajtásrendszer: fája közép­erős növekedési erélyű, jó elágazódású, koronája kissé szétterülő.

Termőképesség: korán termőre fordul, bőven és megbízhatóan terem. Alternanciára kissé hajlamos, ezért érdemes néha gyümölcsritkítást végezni. 

Porzópárok: ’Gala’, ‘Golden Reinders’, ’Idared’. Tripolid, ezért az igazán gazdag terméshez legalább két pollenadó szükséges mellé.  

Gyümölcs: szeptember második felében érik, egy menetben szüretelhető, igen nagy méretű (220­-280 g), gömbölyű, kissé megnyúlt. Héja vékony, élénkvörös fedőszíne a gyümölcs 100% -át beborítja, emiatt nagyon szép, tetszetős küllemű fajta. Húsa kemény, ropogós, lédús, aromás, a cukor-sav arány megfelelő, harmonikus, egyedi íz és zamat jellemzi.

Alkalmas friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, de megfelelő körülmények között akár júniusig is tárolható.

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.

Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február - március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.

Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Kártevők, betegségek: almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke).

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: M9-es alanyra oltott fa esetében az erős növekedési erély csökken, a fa kissé zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul. Középkötött, humuszos, jó vízellátású, üde talajt kedvel. Mivel sekélyen gyökerezik száraz, öntözetlen területen sínylődik. A fitoftórás gyökérrothadásra rezisztens. Támrendszeres nevelésben jól alkalmazható.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 4-5 m
Sor- és tőtávolság: 6×5 m
Termésérés: szeptember
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (megfelelő körülmények között júniusig)

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés Szeptember második fele