Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Késői virágzású sárgabarackfa fajták (kajszi)

A sárgabarack- vagy más néven kajszifák tavaszi - közismerten veszélyes - elfagyása ellen a védekezés egyik kulcsa, ha KÉSŐN VIRÁGZÓ FAJTÁT VÁLASZTUNK. Ezeket gyűjtöttem össze ebben a kategóriában.

Dr. Entz Ferenc az 1848-as szabadságharc honvéd főorvosa, aki egyben kiváló pomológus is volt, ezt írta: "Európában Magyarország a kajszibarack igazi hazája." Valóban, hiszen sok tekintetben kedvezőek számára hazánk éghajlati, termőföldi adottságai, ám a termesztés eredményességét a téli, és főleg a tavaszi fagykárok jelentősen befolyásolják, s bizony ez többek kedvét szegte már. Pedig nem kellene így lennie!

Igaz, hogy a téli, nagymértékű hőmérséklet ingadozások, extrém hidegek a vesszőkön és az ágakon fagyást idézhetnek elő, továbbá a késői, tavaszi fagyok a virágokat, terméskezdeményeket károsíthatják. A félig kinyílt virág esetén nagyjából -4°C, a kinyíltnál -2,5°C, sziromhullás és terméskezdemény fázisában viszont már -0,5 °C fok is veszélyes lehet.

De sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük vagy akár el is kerüljük a súlyosabb károkat!

Nagyon fontos a termőhely optimális megválasztása, hogy az ne fagyzugos, hanem napos, meleg, szélvédett fekvésű legyen, a talaj adottságoknak megfelelő alany- és a jó fajtaválasztás. A fagyérzékenység tekintetében ugyanis a fajták között akár jelentős különbségek is megfigyelhetők, ami a terméshozamokban is megmutatkozhat.

Hazánkban - de más, hidegebb klímájú országokban szintén -, a nemesítési célokat illetően régóta kiemelt szempont, hogy olyan fajtákat állítsanak elő, melyek jó fagytűréssel bírnak. Ezek sorában a késői virágzásúakat mindenképpen ki kell emelni, hiszen a virágzási idejük miatt nagyobb valószínűséggel kerülik el a kora tavaszi fagyokat és azok pusztítását. S az sem mellékes szempont, hogy megtermékenyítésük is sikeresebb lehet, az ekkor már aktívabb beporzórovarok miatt.

Tehát, ha biztosítani akarjuk a kajszibarack termést - figyelembe véve az időjárás szeszélyeit is - korai és késői virágzásúakat egyaránt telepítsünk.

Utóbbiak közül az alábbi fajtákat ajánlom szíves figyelmébe!

Rendezés: