Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Pinova' (syn.:'Corail', 'Pinata', 'Sonata') rezisztens almafa

4.990 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
4.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
6.990 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
9.990 Ft
Konténeres - MM106 alanyon
Menny.:
12.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: 1986-ban hozták létre a szászországi Drezda–Pillnitz-ben levő gyümölcsnemesítő intézetben Heinz Murawski, J. Schmadlak, Manfred Fischer és Christa Fischer a ’Clivia’ és a ’Golden Delicious’ fajták keresztezésével. Többszörös díjnyertes, mind Németországban, mind más európai országokban egyre növekvő mértékben telepítik számos jó tulajdonsága miatt.

Hajtásrendszer: fája középerős növekedési erélyű, elágazódási hajlama nagyon jó, koronája szétterülő, többnyire kissé szabálytalan, piramidális habitusú.

Termőképesség: nagyon korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Önmeddő, ugyanakkor jó pollenadó más fajták számára. 

Porzói: ’Gloster’, Golden-fajták’Elstar’, ’Idared’.

Gyümölcs: szeptember végén, október elején érik, egy menetben szüretelhető, közepesen nagy (150-180 g), kerekded, enyhén kúpos, igencsak attraktív küllemű. Nyomódásra nem érzékeny. Héja vékony, sima, alapszíne sárga, jellegzetes piros fedőszínnel borított, enyhén csíkozott. Húsa kemény, ropogós, lédús, kellemesen édes-savanykás ízű, fűszeresen aromás.

Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra (februárig).

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.

Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek. Erős növekedési erélye miatt, gyenge metszést igényel.

Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Lisztharmattal, venturiás varasodással és baktériumos ágelhatással szemben is igen magas rezisztenciával bíró almafajta. 

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében az erős növekedési erély csökken, a fa kissé zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, a fitoftórás gyökérrothadásra való érzékenysége miatt.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 4-5 m
Sor- és tőtávolság: 6×5 m
Termésérés: szeptember vége - október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (februárig)

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés Szeptember vége - Október eleje