Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2020. 01. 13. 15:42:03
Kertdekor ötletek tavaszra

Ki ne álmodozott volna arról, hogy egyszer végre egy szép kertes háza lesz. Az utóbbi években szerencsére egyre több család számára adatik meg ez az áldás, köszönhetően a számos kedvező feltételnek és az ingatlan piac fellendülésének. Sokan használt családi házba költöznek, mások sajátot építenek, mások pedig új ingatlant vásárolnak ahol nagyobb udvar és kert áll a rendelkezésükre, hogy álmaikat megvalósíthassák. Ebben a bejegyzésben körbejárjuk kicsit, hogy milyen opciók jöhetnek szóba a kert szépítésére.

2020. 01. 12. 08:17:35
10 millió fa Magyarországra - 2. rész

Ebben a cikkben nézzük meg, hogy milyen nehézségekbe ütközik, ha egy városba szeretnénk fát ültetni. A sok ember, rengeteg aszfalt, föld alatt futó vezetékek igen csak megnehezítik a kertészek dolgát, kattintson a továbbiakért.

2020. 01. 10. 11:45:33
10 millió fa Magyarországra - 1. rész

2019-ben Bojár Iván András Facebook-bejegyzésének hatására alulról szerveződő közösség jött létre, melynek célja 10.000.000 fa elültetése Magyarországon. Összegyűjtöttem pár gondolatot a témával kapcsolatban, amely segítheti a városi faültetéseket, melyekre egyre nagyobb szükség van a klímaváltozás miatt.

2020. 01. 03. 12:18:21
Önfenntartó kert, amely egész évben ellát minket élelemmel - 3. rész

Az önfenntartó kertünkben most már ki vannak alakítva az ágyások, bennük megvannak a zöldségek, valamint a gyümölcshozó cserjék is ki lettek választva. Most nézzük meg, milyen gyümölcsfajtákat ültessünk még el, hogy igazán változatos terményekkel legyünk gazdagabbak.

2019. 12. 27. 12:14:28
Önfenntartó kert, amely egész évben ellát minket élelemmel - 2. rész

Az első cikkben megismerkedtünk a permakultúra fogalmával. Megnéztük, miként lehet zöldségeket a legkevesebb ráfordítással termeszteni. Most nézzük meg, hogy mi a helyzet a gyümölcstermő cserjékkel.

2019. 12. 21. 10:12:44
Önfenntartó kert, amely egész évben ellát minket élelemmel - 1. rész

Az önfenntartó kert fogalma több ezer évre nyúlik vissza. Mindaddig ily módon termesztettek az emberek növényeket, amíg meg nem jelent a nagyüzemi növénytermesztés. A mai, egyre szennyezettebb világunkban ismét kezd teret hódítani ez az ősi szemlélet. Akár már egy 20-30 négyzetméteres területen is létre lehet hozni olyan kertet, ami a természettel összhangban működik, öko és egész évben ellát minket élelemmel. Mindezek mellett örömet fog okozni a kertben való tevékenykedés és az, hogy minden hónapban más újdonságot rejteget a kert. Ily módon függetlenedhetünk az üzletekben vásárolható zöldség és gyümölcsöktől, valamint műtrágya- és vegyszermentesen termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket.

2019. 12. 06. 13:39:00 Megyeri Szabolcs
Szőlő kisokos - minden fontos információ A-tól Z-ig A szőlő az emberiség egyik legrégebbi termesztett kultúrnövénye, de nekünk magyaroknak különösen fontos, hiszen a remek hazai borok világszerte hírét viszik hazánknak. Hiába vagyunk ugyanakkor bortermelő, szőlőtermesztő nemzet, a hazai kiskertekben mára nem gyakori vendég a szőlő. Ennek oka főleg az lehet, hogy a szőlő az általános vélekedés szerint nehezen nevelhető, problémás növény, ami természetesen túlzás, ebben a cikkben meg is mutatom, hogy miért gondolom így!
2019. 10. 31. 10:13:58
Legyen biztonságban az őszi kerti munkák során!

Az őszi kerti munkák időszaka személy szerint a kedvenceim közé tartozik, ugyanis nincs is annál szebb, mint amikor a kicsit csípős hideg levegőn, mégis napsütéses időben felkészítheti a birtokát a téli álomra, ezzel együtt pedig a tavaszra is. Így amikor leesik az első hó, nyugodt lehet afelől, hogy növényei remekül érzik magukat a fehér takaró alatt. Fontos azonban hangsúlyozni azt, milyen lényeges a biztonság az őszi munkavégzés során is.

2019. 10. 24. 08:12:58
Ismerje meg közelebbről a naspolyát!

Ha kellene mondani tíz hazánkban is termő gyümölcsöt, szinte biztos, hogy alig szerepelne néhány felsorolásban a naspolya. Magyarországon ritkán fordulnak elő ezek a kis méretű, csinos virágokkal díszítő, különleges gyümölccsel megörvendeztető fák, amelyekről jellemzően novemberben szüretelhet a kertbarát. Tartson velem és ismerje meg jobban ezt a gyümölcsfát!

2019. 10. 20. 08:23:11
Tényleg kihalhat a vadgesztenye?

Néhány nappal ezelőtt számos hírt lehetett olvasni azzal kapcsolatban, hogy a vadgesztenyét a kihalás veszélye fenyegeti. Olyannyira komoly a helyzet, hogy a Természetvédelmi Világszövetség, vagyis az IUCN az úgynevezett vörös listáján is rögzítette mindezt. Vajon van mindennek reális alapja? Lehet, hogy az unokáink már nem is fogják ismerni ezt a fafajt? Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

2019. 10. 17. 09:11:42
Kert tervezési tippek őszre!

Egy kert megtervezése először mindig fejben történik. Ehhez pedig keresve sem találhatna jobb időszakot a szeles, hűvös októbernél. A fő szabály az, hogy előbb érdemes ötletelni és utána cselekedni, semmiképpen sem fordítva. Lássuk, miként tervezheti meg az álomkertjét!

2019. 10. 13. 15:55:46
Minden, amit a tavasszal virágzó hagymások ültetéséről tudni érdemes

Biztos lehet abban, hogy az őszi minimális gondoskodást majd a hosszú tél után többszörösen meghálálják a tavaszi hagymás ágyások. Megmutatom, mit kell tennie ahhoz, ha szeretné, hogy végre megvalósuljon a gyakorlatban is álmai virágoskertje.

2019. 10. 10. 09:45:12
Így gondozza a gyepet ősszel!

Fontos néhány gondolatot említeni arról, milyen teendői vannak az őszi időszakban annak érdekében, hogy jövő nyáron is ugyanolyan szép legyen a füves terület a birtokán, mint idén volt. Ebben a bejegyzésben minden lényeges tudnivalót összegyűjtöttem ezzel kapcsolatban.

2019. 10. 10. 08:32:17
Mikor kell védett helyre vinni a nem fagytűrő növényeket?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit érdemes tudnia arról, mikor ajánlott bevinni a növényeket és mire fontos odafigyelni a hatékony teleltetés kapcsán.

2019. 10. 06. 14:15:06
Mit lehet tenni, ha megjelennek a poloskák?

A kérdés az, hogy miként lehet tenni ellenük, hiszen amellett, hogy idegesítőek és sokan undorodnak tőlük, igen károsak is a kert növényeire nézve. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogyan szabadulhat meg a poloskáktól.

2019. 09. 29. 09:47:53
Ezt teszi a kertjével az ásás és ezért lehet jó a takarásos kertművelés!

Tényleg nem lenne muszáj ásót ragadni minden szeptemberben és fáradtságos munka árán művelni a talajt? Valóban elegendő lenne a talajtakarás ahhoz, hogy tavaszra jó minőségű föld legyen a kertben? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések miatt most mindent összegyűjtöttem Önnek a témával kapcsolatban!

2019. 09. 26. 09:11:38
Minden, amit az őszi metszésről és visszavágásról tudni érdemes!

Mind a visszavágásra, mind pedig a metszésre azért van szükség, hogy továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a kertben található évelő növényei.  Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek minden hasznos tudnivalót e témával kapcsolatban.

2019. 09. 22. 08:38:55
Így oldható meg az önellátás - Ekkora kertre van szüksége egy családnak!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit feltétlenül tudnia kell, ha önellátó kert létrehozásán töri a fejét!

2019. 09. 19. 08:55:28
Itt az ősz, eljött az ideje az ültetésnek!

Az ősz egy olyan időszakot hoz magával, amikor cserjék, fák és virágok ültetése egyaránt lehetséges. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek, mi mindent ültethet el a kertjében az őszi hónapok alatt.

2019. 09. 15. 09:45:18
Ezek a teendők várnak a kertben ősszel!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem minden ősszel esedékes kerti teendőt, amelyek segítségével még szebbé varázsolhatja a birtokát még a tél előtt.

2019. 09. 10. 09:26:00
A birs károsítói és növényvédelmi stratégiája Az április végén nyíló virágai a rózsaszín és a fehér szín különböző árnyalataiban pompáznak, emiatt a gyümölcstermésén kívül egy kiváló díszítőértékkel is rendelkező fa a birsalma, ám őt is megtámadhatják időnként különböző kártevők és kórokozók. Ebben a bejegyzésben ezek közül a leggyakrabban előfordulókat mutatom meg és azt is, hogy miképp védekezhet ellenük.
2019. 09. 08. 12:48:41
Mire kell felkészülnie a klímaváltozás kapcsán?

Ma már nem telik el úgy nap, hogy ne ütné fel a fejét valamilyen újabb hír a klímaváltozással kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyre kertbarátként a klímaváltozás kapcsán érdemes odafigyelnie és felkészülnie

2019. 09. 12. 08:45:13
Íme a legnépszerűbb gyümölcs tartósási praktikák!

Az ősz már a küszöbön van, egyre több az olyan reggel, amikor az ember arcát már nem a napsugarak simogatják, hanem sokkal inkább a csípős időjárás ébreszt fel. Egyre kevesebb gyümölcs terem a fákon, így ha szeretné a nyár ízeit a tél kellős közepén is érezni, itt az ideje a tartósításnak! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek a legnépszerűbb és legegyszerűbb praktikákat a lekvárfőzéstől az aszalásig.

2019. 09. 05. 08:41:15
Ezek a legmagasabb vitamintartalmú gyümölcsök!

Amennyiben szeretné, hogy a különböző termésekhez ne csak a közeli zöldségesnél vagy a szupermarketben jusson hozzá és jó lenne, ha a kedvenceit egyenesen a kertjéből szüretelhetné le, akkor most itt a remek alkalom! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány igen magas vitamintartalmú gyümölcsöt annak érdekében, hogy könnyebb legyen eldöntenie, melyik fát ültesse el az udvarán.

2019. 09. 03. 17:03:00
Termesszen „pálinkát” a kertjében!

A gyümölcsökben az a jó, hogy számtalan módon felhasználhatók és elfogyaszthatók. Elmajszolhatja a fa alatt állva, készíthet belőlük különböző lekvárokat, befőtteket, álmodhat belőle süteményeket vagy leveseket egyaránt. Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy bizony minőségi pálinka is készülhet ezekből a gyümölcsökből. Hiszen a házi pálinkának nincsen párja! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogy mely gyümölcstermők alkalmasak arra, hogy előállítsa belőlük ezt a tipikusan magyar nedűt és arról is írok, melyik fának milyen gondozási igényei vannak. Segítek, hogy Ön is termeszthessen „pálinkát” a kertjében!