Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2019. 02. 22. 14:15:49
Milyen hatással van a klímaváltozás a kertjére?

Olvad az Antarktisz, a történetelemben először havazik Hawaii szigetén, sőt, nemrég Chicagóban -46 Celsius fokot mértek. Joggal gondolhatnánk azt, mindez tőlünk elég távol történik ahhoz, hogy érintsen minket. Pedig a kertjében levő növényekre is hatással van! Ebben a cikkben megmutatom Önnek, hogyan maradhat gyönyörű a kertje a szélsőséges időjárási viszonyok ellenére is.

2019. 02. 17. 17:59:00
A diófa kártevői elleni védekezés

Előző cikkemben összegyűjtöttem Önnek a legfontosabb hazai dió kártevőket, ebben a bejegyzésben pedig megmutatom, hogy tud védekezni ellenük.
Tartson velem...

2019. 02. 15. 10:37:00
Így hat a növényekre a zene!

Nem egy olyan történetet és szóbeszédet lehet hallani, hogy a növényekre pozitív hatással van az, ha az ember beszél hozzájuk vagy ha szól a zene a közelükben. Ha most csak legyint és úgy gondolja, ekkora badarságot már régen hallott, azt kell mondjam, van esély arra, hogy téved! A részletekért kattintson cikkemre.

2019. 02. 14. 14:50:59
A dió (Juglans regia) növényvédelme

A közönséges dió latin neve tükörfordításban királyi diót jelent. A 15-25 méter magasra megnövő lombhullató fa akár 150 évig is élhet, generációkat megajándékozva magas tápanyagtartalmú gyümölcsével. A következőkben megismerheti a leggyakrabban előforduló betegségeket, melyek károsíthatják diófáját.

2019. 02. 13. 09:30:00
Bortartályok: nincs jobb a házinál!

A borkészítés és a pálinkafőzés hagyománya régre nyúlik vissza hazánkban, sokan kifejezetten a saját nedűjükre esküdnek. Szerencsére ma már rendkívül sok eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy otthon is elkészítsük ezeket az italokat.

2019. 02. 09. 15:46:46
Első fűnyírás tavasszal, hamarosan itt a tavasz

Aki kertes házban él, annak a tavasz nem csak a jó idővel jelent egyet, de a fűnyírás visszatérésével is. Van aki szereti, mások a hátuk közepére se kívánják, az viszont kétségtelen, hogy szükséges, amennyiben nem szeretne egész évben a derékig érő gazzal és fűvel küszködni. Elő hát a pengékkel és kezdődjön a munka!

2019. 02. 04. 14:29:00
Szelídgesztenye, az ültetéstől a betakarításig!

A szelídgesztenye roppant hangulatos fa, hiszen megjelenését tekintve is kedves, bájos jelenség, és a sült termése is igazi atmoszférateremtő, téli csemege! Ismerje meg Ön is ezt a kivételes gyümölcsfát, és ültessen belőle kertjébe!

2019. 01. 30. 17:00:33
Jó minőségű fejszével nem fogjuk elbaltázni

Biztonságos terpesz és megfelelő technika a faaprítás kulcsa. Azonban az sem mindegy, hogy milyen baltával vagy fejszével szeretnénk aprítani a fát. „Erdő mellett nem jó lakni, mert sok fát kell hasogatni” – hangzik a gyerekdal. Persze, sokak számára a fa hasogatása nem riasztó perspektíva, sőt a mindennapi élet része, kellemes előkészület a kandallózásra. PrimaNet online szakáruház vendégcikke

2019. 01. 28. 15:01:53
Ilyen az igazán hatékony tavaszi kerti munka!

Nincs is szebb időszak annál, mint mikor a téli sivárságot lassan felváltja a tavasz, odakinn elolvad a hó, kibújnak az első hajtások a földből és végre nem nagykabátban kell kimenni az udvarra. Ebben az évszakban indul a kertbarátok szezonja is, amikor végre itt a lehetőség újra életet lehelni a birtokra és eljön az ideje annak is, hogy megvalósítsa a télen eltervezett változtatásokat is. Természetesen ehhez szükség van a megfelelő eszközök beszerzésére, valamint a megfelelő műveletek elvégzéséhez. Ha úgy érzi, kicsit tanácstalan e téren, ne aggódjon, mindenben segítek Önnek!

2019. 01. 27. 12:45:11
A növény, amelybe azonnal beleszeret az ember: a hibiszkusz

„Mit kellene ide ültetni?” - hangzik el a kérdés oly sokszor a kert közepén ácsorogva. Ha Önben is felvetődött már ugyanez, amikor a birtoka egy kihasználatlan területen állt egy formás kis cserjét elképzelve, gyönyörű virágokkal, akkor a jó hír: A hibiszkusz lesz az Ön számára ideális növény. Tartson velem és engedje meg, hogy bemutassam Önnek ezt a nem mindennapi növényt!

2019. 01. 23. 15:11:28
Kerti munkák tavasszal!

Nincs annál vidítóbb időszaka az évnek, mint mikor szépen elolvad a hó, és az eddig fagyos, hófehér természet lassan újra életre kel. Ahogy a nap sugarai egyre inkább bújnak elő, úgy lesz folyamatosan több feladata a Kertbarátnak is a birtokon. Ebben a bejegyzésben pedig részletesen bemutatom, mi mindenre érdemes figyelni a „kert felébresztésekor” Kattintson a cikkemre.

2019. 01. 18. 18:26:00 Megyeri Szabolcs
Nincs olyan kert, ahol ne lenne helye egy tujának!

Ha lenne népszerűségi verseny az örökzöldek között a magyar kertekben, akkor a tujafélék bizonyára a dobogó legfelső fokán állnának. Nem sok olyan hazai kert van, ahol ne fordulna meg legalább egy tujaféle. A széles választéknak köszönhetően minden típusú birtokra megtalálhatja a megfelelő méretű tujafélét. Ismerje közelebbről a tujaféléket, kattintson a cikkre.

2019. 01. 13. 15:52:41
Ismerje meg a 8 legszebb magnólia fajtát!

Valamikor a hetedik században kínai szerzetesek különleges virágokat bontó fákat neveltek a templom kertjében. Sokáig csak ők gyönyörködtek szépségükben, azonban később egyre több országban jelent meg a magnólia, végül pedig hazánkba is megérkeztek az első példányok. Csodálatossága miatt nagyon hamar nagy népszerűségre tett szert ez a magnólia, amelyet a mai napig előszeretettel ültetnek. Tudjon meg többet a liliomfáról!

2019. 01. 10. 11:54:33
Egy igazán ellentmondásos növény: a borostyán

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az emberek véleményét, akkor az a borostyán. Az egyik tábor szerint ez a növény tönkre teszi a ház falait, és számos bogarat vonz, míg a másik csapat szerint mindez nem igaz és nincs ennél dekoratívabb növény a világon. Nem kevés ilyen kérdés érkezik kertészetünkbe, így nem vitás, fontos foglalkozni ezzel a témakörrel. Ismerje meg közelebbről, mi a helyzet a borostyánnal valójában!

2019. 01. 09. 20:20:49
Természetközeli kert építése

A természetközeli vagy más nevén naturalisztikus kertkialakítás egyre trendibbnek számít, hiszen ez a stílus egyszerre roppant látványos és emellett kifejezetten harmonikus, könnyen befogadható, otthonos érzetet keltő. Ismerje meg Ön is közelebbről a természetközeli kertek stílusjegyeit, hogy akár a saját birtokán is követhesse ezt a kialakításmódot!

2019. 01. 06. 14:21:56
Legyen gyönyörű zöld a kertje a tél közepén is!

Ilyenkor télen kifejezetten fontos az örökzöldek jelenléte, hiszen az ember lelkének mindig szüksége van egy kis élettel teli zöld színre, amit megcsodálhat, amikor kilép a kertjébe. Milyen örökzöldek jöhetnek szóba? Kattintson a cikkre, és lépjen be az örökzöldek birodalmába.

2019. 01. 03. 19:50:12
Így tölti meg élettel a hortenzia a félárnyékos területeket

Nem sok olyan kert létezik, ahol ne okozna hatalmas fejtörést egy olyan félárnyékos folt, ahol egyszerűen szinte semmilyen növény nem érzi jól magát. Ha Ön is küzd már egy ideje ezzel és úgy érzi, az a felület örökké parlagon marad, akkor itt az ideje, hogy megismerje az ezerarcú hortenziát, amely pont az ilyen helyeken érzi jól magát, ráadásul gyönyörű virágai mindenki szívét rabul ejtik. Kattintson cikkemre ismereteit bővítve!

2018. 12. 29. 18:25:12
Így varázsolja el a kerteket az ezerarcú orgona

Amikor májusban már megjelennek az első igazán melengető napsugarak és lágy, tavaszi szél fúj, biztos, hogy megcsapja az ember orrát az orgona illata. Az a semmihez sem hasonlítható, édes, mély, különleges aroma. Mit érdemes tudni erről a nosztalgikus cserjéről? Kattintson cikkemre.

2018. 12. 27. 16:42:00 Megyeri Szabolcs
Málnás kert - ültessünk málnát

A nyár első harmada többek között a bogyós gyümölcsök szezonja is, ilyenkor szedhető a szeder, a ribiszke, vagy éppen a mindig népszerű málna. Utóbbi a kertekben sajnos jó ideje nem divatos, aminek az átlagosnál kissé nehézkesebb tartása lehet az oka, de az ízletes termés miatt mégis megéri próbálkozni vele!

2018. 12. 18. 17:52:13
Ami minden kertbe tökéletesen illik: a szellőrózsa

Ha létezik olyan virágzó növény, amely minden típusú kertbe tökéletesen illeszkedik, akkor az a szellőrózsa. Ez a kedves kis évelő növény ugyanis szinte mindenhol jól mutat. Ismerje meg jobban ezt a sokoldalúan felhasználható dísznövényt.

2018. 12. 16. 14:18:45
Mit csinál egy kertész télen?

Télen a természet álomba merül, a növények a hótakaró alatt „pihenik ki” az egész éves fáradalmakat, hogy tavasszal újra teljes pompájukban díszíthessék a kerteket. Ha Ön is szeret a kertben tevékenykedni, joggal merül fel a kérdés ebben az időszakban, hogy mégis milyen feladatai vannak egy kertésznek ebben az évszakban? Tudjon meg többet, kattintson a cikkre.

2018. 12. 15. 14:51:00
Ismerje meg a különleges galagonyát!

Sokan csak a népmesékből és gyermekkori mondókákból ismerik ezt a különleges növényt, amely nem mindennapi megjelenésével a kertben is elképesztő atmoszférát teremt, ráadásul bizonyos típusok esetében a termések és a levelek fogyasztása egészséges az emberi szervezet számára. Kattintson a cikkre, és tudjon meg többet.

2018. 12. 11. 16:29:00
Tévhitek és tények a borostyánról

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az embereket, akkor a borostyán biztosan az. Vannak, akik szebbet el sem tudnának képzelni egy borostyánnal befuttatott kerítésnél, míg mások bármit megtennének azért, hogy többé ne jelenjen meg a kertjükben, mert úgy vélik, tönkreteszi a házfalat és oda vonzza a bogarakat is. Engedje meg, hogy bevezessem a borostyán különleges világába a közelebb megismerés érdekében. Kattintson a cikkre.

2018. 12. 10. 20:00:21
Szerb lucfenyő karácsonyra

A hagyományos, megszokott, de valljuk be, olykor kicsit unalmas fenyőfajták helyett sokan keresnek valamilyen különleges, érdekes, szokatlan fenyőfélét. Ha Ön is ebben a cipőben jár, akkor bátran ajánlom Önnek kertészetem egyik legizgalmasabb fenyőjét, a szerb lucot, melyet természetesen karácsonyi fenyőként is megvásárolhat! Olvassa el cikkemet, és ismerje meg ezt a nem mindennapi örökzöldet!

2018. 12. 07. 20:47:31
Vágott karácsonyfa tudnivalók

Olvassa el cikkemet, ismerje meg a vágott karácsonyi fenyők tulajdonságait, tudja meg, hogy választhatja ki a legszebb, legfrissebb példányokat, és tájékozódjon arról is, hogy mely fenyőfajtákat érdemes keresni! Ha még a karácsonyfa beszerzése előtt áll, akkor sok hasznos információhoz juthat most, és természetesen az online karácsonyfa rendelés részleteiről is tájékozódhat!