Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Megyeri Szabocs kertészeti blogja, melynek küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is.

Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek...

2022. 06. 25. 07:51:00
Sövénytelepítés kezdeti lépései: Az ültetőárok készítése

A sövénytelepítés egy meghatározott lépésekből álló, egyszerűen kivitelezhető folyamat, melynek sikere garantált. Ebben a cikkemben összegyűjtöttem Önnek mire kell figyelni a telepítés és az ültetőárok készítése során!

2022. 06. 22. 14:08:00
Cserjék tavaszi metszése

Egy már nagyobb vagy idősebb cserjét, félcserjét vagy kis fát úgy tudunk igazán megfiatalítani, ha radikálisan visszametsszük, és akár az összes levelétől megszabadítjuk, de a cserjék gondozása nem csak a fiatalításból áll, hanem éves rendszeres metszésből is, melynek tavaszi feladatit összegyűjtöttem Önnek!

2022. 06. 22. 12:49:00
Tényleg kihalhat a vadgesztenye?

Több hírt lehet olvasni azzal kapcsolatban a szaksajtóban, hogy a vadgesztenyét a kihalás veszélye fenyegeti. Olyannyira komoly a helyzet, hogy a Természetvédelmi Világszövetség, vagyis az IUCN az úgynevezett vörös listáján is rögzítette mindezt néhány éve. Vajon van mindennek reális alapja? Lehet, hogy az unokáink már nem is fogják ismerni ezt a fafajt? Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

2022. 06. 21. 13:53:00 Megyeri Szabolcs
Medvehagyma vetése, ültetése A medvehagymát sokan természetes lelőhelyeiről gyűjtik, ami nem feltétlen a legjobb ötlet. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a medvehagyma felszedése.
2022. 06. 19. 17:13:00
Egynyári és évelő virágágyak kialakítása

A virágágyások kialakítása a kertben bár bizonyos szabályok alapján történik, mégis számtalan forma és variáció hozható létre. Ebben a cikkemben összegyűjtöttem Önnek, mire kell figyelni a kialakításnál és milyen előnyökkel jár egy központi helyen létrehozott ágyás.

2022. 06. 15. 16:30:00
Fontos magyal típusok és tavaszi metszésük

Számtalan kertben látni, hogy a kerttulajdonosok egyszerűen nem merik használni a fűrészüket, ágvágó ollóikat, metszőollóikat. Sok szép tömör, zömök, dús cserje rossz hangulatú túlnőtt bokorként, elkorhadt ágakkal, levéltelen alsó részekkel éktelenkedik a kertekben. Ebben a cikkben megmutatom, hogy lehet ezt kerülni a magyalfélék esetében!

2022. 06. 10. 08:38:00
Kutyás növények? Csak a nevükben!

A kutyák és a növények kapcsolata finoman szólva is visszás, akinek lakik kutya a kertjében, az tudja, hogy flóra és fauna nem mindig jönnek ki a legjobban. Most egy más területen mégis megmutatom Önnek a kutya és növény barátság kapcsolatát, méghozzá a növénynevek tekintetében. Tartson velem!

2022. 06. 09. 17:40:00
Üdítő árnyék: Pergola a kertben

Egy jól megválasztott kerti építmény nem csak látványos, hanem funkcióját is maradéktalanul betölti. Így van ez a pergolák esetében is, hiszen nem csak pihenésre adnak lehetőséget, hanem futó és kúszónövényeink számára tökéletes támasztékot jelentenek.

2022. 06. 05. 11:45:00
7 növény, mellyel érdemes befuttatni a pergolát!

A pergola a kert egy meghatározó, épített eleme, melyet növényekkel borítva tehetünk még hangsúlyosabbá. Ebben a cikkemben összegyűjtöttem Önnek azt a tíz növényt, melyeket érdemes fontolóra venni, ha színesebbé akarjuk tenni a pergolát!

2022. 05. 28. 15:34:00
Kullancs a kertben is

Az elmúlt időszak időjárása kedvezett a kullancsoknak, amelyek tavasz végén, nyár elején egyre nagyobb számban találhatók meg. Ezek az élősködők már régóta nem csupán az erdőn, mezőn járó túrázókat fenyegetik, hanem gyakorta előfordulnak városi parkokban, és a kertekben is. Ezért a kertészkedőknek fontos tudniuk, hogy mit lehet tenni velük. Ezt a témát járjuk körbe ebben a cikkben.

2022. 05. 27. 09:52:00
Neveljen kertjében macskamentát!

Létezik egy bűbájos évelő, amely nem csak mi, emberek szerethetünk bele menthetetlenül, hanem kis házi kedvenceink, a cicák is. A növény illatanyagai elcsábítják macskáinkat. A macskamenta kerti neveléséről írtam ebben a cikkemben, tartson velem!

2022. 05. 27. 09:46:00
Gyomok a kertben? Így szabaduljunk meg tőlük!

A gyommentes kert sok kertész álma, de megvalósítása már nem ilyen egyszerű, hiszen a növények megtalálják maguknak az életteret, így a gyomként számon tartottak is. Mégis mit tehetünk, hogy kevesebb bukkanjon fel a kertben és több időt tölthessünk növényeink csodálatával? Ebben a cikkemben segítek választ találni a kérdésre!

2022. 05. 25. 16:36:00
Növényi életformák

A növények túlélési stratégiája igen sokrétű. Számos megoldást fejlesztettek ki az evolúciós folyamatok során, amelyekkel túlélik a kedvezőtlen időszakokat. Ezeket nem árt ismerni, hiszen így nagyobb biztonsággal nevelhetjük őket.

2022. 05. 24. 17:30:00
A metélőhagyma, és amit tudni érdemes róla

A metélőhagyma kedvelt friss- és szárított fűszer egyaránt, melyet mi magunk is megtermelhetünk, ha ismerjük a legfontosabb igényeit. Tartson velem és megmutatom Önnek, hogyan termesszen otthon metélőhagymát!

2022. 05. 23. 13:58:00
Bab az ég felé

Egy alapvető zöldségről lesz szó, mely könnyen nevelhető, ám kivételesen nem széltében-hosszában lesz szükség helyre a kiskertben hozzá, hanem függőlegesen kell építkeznünk.

2022. 05. 23. 13:39:00
Tartósítás otthon: Aszaljunk!

A kertben termelt zöldségek, gyümölcsök és fűszerek tartósítására számtalan praktika létezik, ilyen például az aszalás is, mellyel ebben a cikkben részletesen megismerkedhetünk.

2022. 05. 22. 11:39:00
Így neveljünk árvácskát: Magvetéstől a gondozásig

Az árvácska egy őszi és tavaszi szezonos növény, mely még a nagyobb áruházak polcain is felbukkan. Ebben a cikkben megmutatom Önnek, hogyan kell szaporítani, ültetni és gondozni az árvácskát!

2022. 05. 22. 10:11:00
A légiesen könnyed közönséges nyír

A közönséges nyírt sokan ismerük fehér törzséről, lehajló, vékony hajtásairól, melyekkel imád játszani a szél. Akár kisebb kertekben is nevelhető, mert nem nevel túl terebélyes termetet. Gondozása nem igényel nagy szaktudást, így a kezdő kertbarátoknak is nyugodt szívvel ajánlom ezt a kecses díszfát.

2022. 05. 21. 09:00:00
Virág vagy virágzat?

A növényvilágot kedvelő emberekre jellemző egyfajta folyamatos tudásvágy, hiszen ha megtetszik egy növényfajta, akkor szeretünk könyvekbe bújva, van interneten keresgélve újabbnál újabb információkat megtudni róla. Ez akkor is igaz, amikor kapunk egy ismeretlen növényt, és válaszokat keresünk az igényeit illetően. Egy szó, mint száz, gyakran bukkanunk érdekes leírásokra és növényekkel kapcsolatos információkra. Ezeken az oldalakon gyakran lehet olvasni a virágokról és a virágzatokról. Na, de mi a különbség? Ismerjük meg együtt ezeket a fogalmakat!

2022. 05. 17. 09:44:00
Az 5 legszebb iszalag, amely nem hiányozhat a kertjéből!

Már több ízben beszéltem arról, hogy a kúszónövények milyen sokrétűen használhatók fel a kertben, hiszen tökéletes ékei a kerítésnek, pergoláknak, de a különböző támasztékok is ízlésesen díszíthetők vele. Mindehhez pedig remek választás az iszalag, amely az egyik legkedveltebb virágos kúszónövény, mivel nem csupán zöld lombozattal, hanem élénk színű virágzatával is dekorál számtalan különböző színvariációban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem az öt kedvenc clematis fajtámat!

2022. 05. 16. 20:00:00
Városiasodó, szennyezéssel szemben ellenálló növények

A növények nemcsak a klímaváltozás okán, hanem az egyre növekvő városok (és egyre fokozódó szennyezések) miatt is igen nehéz életfeltételek között fejlődnek a XXI. században. De van néhány olyan faj, amely még ezek között a mostoha körülmények között is életképes. Közülük szemezgetek a következőkben.

2022. 05. 16. 14:31:00
A bazsarózsák színes világa

A bazsarózsák a kert tavaszi és nyár eleji kertjeinek virágzó ékességei. Dekoratív levelei, hatalmas, sok esetben illatos virágai teljes pompába öltöztetik a kertet. Ebben a bejegyzésemben erről a népes és színes csoportról adok Önnek egy csokorra valót. Tartson velem, ismerjük meg a bazsarózsákat!

2022. 05. 15. 14:30:00
Metsszünk iszalagot helyesen! Az iszalagok gazdagon virágzó futó-kúszó habitusú cserjék. Mára már számtalan fajta közül válogathatunk, Az iszalagoknak azonban metszésre is szükségük van ahhoz, hogy rendszeresen és bőségesen virágozzanak. Ahhoz, hogy jó munkát végezzünk, tudnunk kell, hogy melyik csoportba tartozik az az iszalag, amit rendeltünk.
2022. 05. 15. 10:24:00
Varázsoljunk színeket a kertbe kasvirággal!

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) és fajtái mára már a legtöbb kertben megtalálhatók. Népszerűségük nem meglepő, mivel a nyári hónapokban hosszan virágoznak, lila, fehér, rózsaszín vagy éppen piros fészkes virágzatai igen kellemes látványt nyújtanak. Ismerjük meg ezt a csodás kis évelőt!

2022. 05. 12. 17:18:00
Mit lehet tenni, ha megjelennek a poloskák?

A kérdés az, hogy miként lehet tenni ellenük, hiszen amellett, hogy idegesítőek és sokan undorodnak tőlük, igen károsak is a kert növényeire nézve. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogyan szabadulhat meg a poloskáktól.