Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2019. 07. 14. 09:10:00
Hogy óvhatja meg növényeit a perzselő naptól?

Mióta beköszöntött a nyár, leginkább a perzselő napsütés jellemzi az időjárást. Napközben akár a bőrünk is könnyen megéghet, így a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy 11 és 13 óra között nem is érdemes közvetlenül a napon tartózkodni. A növények azonban ebben az időszakban is ki vannak téve a tűző napsugaraknak és bizony könnyen előfordulhat, hogy a leveleik, virágaik meg is sérülnek miatta. Ez pedig nem csupán nem túl esztétikus látványt eredményez, de a kert lakóit is igencsak megviselheti egy ilyen perzselés. Pontosan emiatt ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány nyári növényvédelmi tippet a tűző nap ellen.

2019. 07. 11. 16:41:59
Ezért jó kertbarátként panelben élni!

Most sokan nyilván alaposan felhúzták a szemöldöküket a címet olvasva, viszont ami tény az tény, egy kertbarátnak nem feltétlenül van szüksége kertre, ráadásul számos előnye is van annak, ha az ember lakásban él és ott nevel növényeket. A kettő ugyanis egyáltalán nem zárja ki egymást. Mutatom, miről is van szó.

2019. 07. 10. 11:39:00
Az alma növényvédelmének stratégiája Korábbi cikkemben megmutattam, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek almafájára, ebben a bejegyzésben pedig azt tudhatja meg, hogy miképp védekezhet ellenük. Kattintson a címre és olvassa el!
2019. 07. 09. 13:00:00
Az alma károsítói

Nem túlzás azt állítani, hogy az alma a legnépszerűbb mérsékelt égövi gyümölcs. Csakhogy ez a pompás gyümölcs nem csak az emberek körében népszerű. Az almának megannyi betegsége és kártevője van, melyeket jelen cikkemben ismertetném Önökkel

2019. 07. 07. 09:05:00
Tervezze meg már most az őszi gyümölcsfa ültetést

Bár még igen távolinak tűnik, hogy eljöjjön a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetési szezonja, viszont a helyzet az, hogy a legtöbb kertbarát mégis a nyári időszakban tervezi meg azt, hogy hova kerüljenek majd a gyümölcstermők ősszel. Ez nem meglepő, hiszen a nyári hónapokban tevékenykedünk a legtöbbet a kertben és ilyenkor fogalmazódik meg az is, ha esetleg valami miatt hiányérzet támad a birtokon és úgy érzi, jó lenne jövőre valamilyen különleges gyümölcsöt szüretelni. Ebben a bejegyzésben segítek Önnek a tervezésben!

2019. 07. 03. 09:29:32
Ezeket a növényeket ültesse a kertbe, hogy megússza a hőséget!

Mióta beköszöntött a nyár, a hírek legfőképpen arról szólnak, hogy sorra dőlnek meg a melegrekordok az egész világon, köztük Magyarországon is. Sőt, sok helyen már a 40 Celsius fokot is meghaladta a napi legmagasabb hőmérséklet, amely igencsak ijesztően hangzik. Ha már eljutott odáig, hogy a kertbe sem szívesen merészkedik ki a hőségben, akkor bizony itt az ideje, hogy egy kis árnyékot adjon az udvarának. Ne aggódjon, szó sincs arról, hogy teraszt kellene építenie a kert fölé, de még óriási napernyő beszerzésére sem lesz szükség. Léteznek ugyanis olyan gyorsan növő, hamar árnyékot adó fák, amelyek nem csak megoldják a problémáját, de még a birtokát is remekül feldobják.

2019. 07. 02. 10:27:57
Az ecetfa károsítói

A Rhus typhina, magyarul ecetfa, egy sokak által kedvelt díszfa. Ősszel a változatos lombszínével, télen pedig a vörös terméskezdeményével lesz a kerti növények ékessége. Annak érdekében, hogy valóban a kert éke lehessen óvni kell. Ebben a cikkben megmutatom mik támadhatják meg a növényt és hogy védekezhet ellenük.

2019. 07. 01. 10:07:37
Álmodjon mesebeli teraszt vagy erkélyt ezekkel a dézsába is ültethető növényekkel!

Nagyon sokat beszéltünk már arról, mi mindent tehet azért, hogy igazán széppé és különlegessé varázsolja a kertjét. Viszont most helyezzük a hangsúlyt egy kicsit a teraszokra és balkonokra, ugyanis számos olyan gyönyörű növény létezik, amelyek megfelelő gondoskodás mellett remekül érzik magukat dézsába ültetve is. Így akkor is körbe veheti magány szépségekkel, ha esetleg nincs kertje vagy szeretné, ha a teraszán is lennének különböző növények. Összegyűjtöttem ebben a bejegyzésben néhány olyan cserjét, virágot, fűszernövényt és zöldséget, amelyek remekül érzik magukat a balkonon is.

2019. 06. 27. 09:29:00
5 dolog, amelyek azt bizonyítják, hogy a nyárfának helye van a kertben!

Méretei miatt sokan ódzkodnak tőle, mégsem szabad elhaladni szó nélkül amellett, milyen csodálatos ékei lehetnek egy kertnek a nyárfák. Nem véletlen, hogy annak idején a nagy francia impresszionista festőt, Monet is ihletett kapott ezeknek a monumentális és gyönyörű fák látványától. Ha egy nagyobb méretű kert tulajdonosa és szeretne magasra növő fát ültetni, több okból is ajánlom, hogy a nyárfa legyen a birtoka új lakója. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem öt olyan tényt, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy remek választás a nyárfa!

2019. 06. 26. 16:29:00 Megyeri Szabolcs
A Tarkalevelű ezüstfa ültetése, gondozása A Tarkalevelű ezüstfa élete során az akár 2-4 méter magasságot, és hozzávetőleg ugyanilyen szélességet is elérheti.
2019. 06. 25. 10:06:50
A Leyland ciprus károsítói

Az Angliában keresztezéssel létrehozott Leyland ciprus, a hazai kertszeretők igen nagyra tartott örökzöld sövénynövénye. Gyors növekedése és kompakt koronaformája miatt hamar elterjedt Magyarországon. Ebben a bejegyzésben megismerheti a leggyakoribb kártevőit és az ellenük való védekezési lehetőségeket is.

2019. 06. 22. 15:46:35
Íme a kerti kártevők elleni legjobb természetes védekezési módok!

A kertbarátok életében bizony időről időre megjelennek az igen bosszantó kártevők, amelyek igencsak megnehezítik a birtokon végzett munkát. Hiszen nincs annál dühítőbb, mint amikor a gyönyörű, gondozott füvön megjelenik egy vakondtúrás vagy amikor meztelen csigák lepik el a veteményest. Nem beszélve a különböző bogarakról, amelyek szintén számtalan károkozás forrásai lehetnek. Ilyenkor sokszor kerülnek előtérbe a különböző vegyszerek, amelyeket nyilván Ön sem szívesen használ a kertjében. Pontosan ennek okán ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek néhány természetes védekezési módot, amelyek segítségével megóvhatja a kertjét és növényeit.

2019. 06. 20. 12:08:38
Egzotikus megjelenésével és virágaival hódít a selyemakác!

Ma már egyre több hazai kertben is látható az egyedi megjelenésű selyemakác, ám annak idején egészen messziről érkezett hozzánk ez az igazán különleges növény. Nem véletlen, hogy sokan perzsa selyemfának is nevezik, hiszen főként az iráni és kínai területeken őshonos ez a magas díszítőértékkel rendelkező fa. Még különlegesebbé teszi, hogy virágai vonzzák a rovarokat, köztük a pillangókat, így a fa valóban életteli, aktív miliőt teremt maga körül. Ha eddig csak abban volt biztos, hogy szeretne valamilyen fát ültetni a kertjében, azt viszont még nem döntötte el, hogy milyet válasszon, akkor érdemes megismerkednie ezzel a különleges növénnyel.

2019. 06. 20. 08:28:00
Ezek az alacsony igényű kerti növények kiemelkedő ékei lesznek a kertjének!

Igen sok kertbarát fordul hozzám időről időre azzal kapcsolatban, hogy bár van egy kertjük és nagyon szeretnék, ha gyönyörű növények lennének benne, de sajnos kevés szabadidejük és bonyolult beosztásuk miatt nincs idejük arra, hogy elegendő időt fordítsanak rájuk. A helyzet az, hogy erre is van megoldás, ugyanis ilyen helyzetben érdemes olyan lakókat választani a kertbe, amelyek bár dekoratívak és esztétikusak, ugyanakkor alacsony igényeik vannak. Összegyűjtöttem néhány olyan növényt, amelyek ültetésével teljessé és különlegessé teszi a kertjét akkor is, ha szoros az időbeosztása.

2019. 06. 18. 09:34:00
Az eperfa károsítói

Az eperfa közkedvelt kerti és parkfa, mely mind megjelenésével, mind termésével hű szolgálatot tesz. Ebben a cikkben az eperfát fenyegető kórokozókról és az ellenük való védekezésről olvashat.

2019. 06. 17. 12:31:12

Kártékony vendégek mindenki kertjében megfordulnak, csak az nem mindegy, hogy mennyien vannak. Néhány pajor, lóbogár vagy fonálféreg aligha árthat a gondosan ápolt gyepnek, de több ezer vagy milliónyi példány már komoly pusztítást végez a zsenge gyökérzetben. Mostanáig csak vegyszer kijuttatással vagy kényes mikrobiológiai szerekkel védekezhettünk ellenük, de egy új magyar fejlesztésnek köszönhetően már természetes úton is távol tarthatjuk őket a kertünktől. Vendégcikk

2019. 06. 13. 13:38:52
A selyemakác károsítói Ez a közkedvelt dísznövény már a 18. század óta ismert nálunk is. Amennyiben önnek is van a kertjében ilyen, akkor érdemes elolvasnia cikkemet, melyben igyekszem megmutatni a selyemakácra leselkedő veszélyeket.
2019. 06. 13. 10:34:34
Alakítsa ki saját madárbarát kertjét!

Egy kert akkor válik teljessé, amikor a gyönyörű növények mellé csodálatos madárhangok is társulnak. Hiszen nincs annál csodásabb érzés, amikor a reggeli kávéja társaságában leül néhány percre a birtokán, amit a szárnyas kis barátok csivitelésükkel mozgalmassá, életvidámmá varázsolnak. Nem beszélve arról, hogy milyen izgalmas az, amikor időről időre egy új fajta madár jelenik meg a fák vagy a cserjék ágain. Ha Ön is szeretne ilyen mesebeli, madárfüttytől hangos kertet, tartson velem ebben a bejegyzésben!

2019. 06. 09. 11:40:19
Mini növények kiemelkedő esztétikával!

Amikor egy telek üresen áll, legyen az bármekkora is, hatalmasnak tűnik és úgy gondolja az ember, itt bizony rengeteg növény elfér majd. Később, ahogy elkezdi elültetni a választott szépségeket rájön, hogy már nem is olyan méretes az a kert, ahogy azt elsőre gondolta. Összegyűjtöttem Önnek öt olyan mini növényt, amelyek bár nem nőnek nagyra, mégis igen magas esztétikai értékkel rendelkeznek.

2019. 06. 07. 09:35:00
Fűkasza szezon

Amikor otthoni kertünk, nyaralónk vagy kiterjedt ipari méretű zöldterületünk gazos, gyomos, esetleg parlagfüves, na akkor van igazán szezonja a fűkaszáknak. Főleg ha a tavaszi/nyári időjárás túlnyomórészt csapadékos. Hiszen ez a célszerszám arra lett kitalálva, hogy az ilyen esetekben viszonylag rövid idő alatt nagy területeket tudjunk gépi módon lekaszálni, megtisztítani a gyorsan burjánzó gyomnövényektől.

2019. 06. 03. 17:07:23
Az 5 legszebb iszalag, amely nem hiányozhat a kertjéből!

Már több ízben beszéltem arról, hogy a kúszónövények milyen sokrétűen használhatók fel a kertben, hiszen tökéletes ékei a kerítésnek, pergoláknak, de a különböző támasztékok is ízlésesen díszíthetők vele. Mindehhez pedig remek választás az iszalag, amely az egyik legkedveltebb virágos kúszónövény, mivel nem csupán zöld lombozattal, hanem élénk színű virágzatával is dekorál számtalan különböző színvariációban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem az öt kedvenc clematis fajtámat!

2019. 06. 02. 08:51:00
Miért nem mindegy, milyen virágföldet vásárol?

Mikor betér egy szaküzletbe vagy szétnéz egy kertészet kínálatában, láthatja, milyen sokféle típusú virágföld létezik. Ha azt gondolja, milyen sok felesleges tétel ez és mindössze marketing fogásról van szó annak érdekében, hogy minél többféle földet megvásároljanak az emberek, téved! Ugyanis a virágföldek kapcsán szó sincs semmilyen reklámfogásról. Ezek egyetlen célja az, hogy kertje minden lakója tökéletesen érezze magát a birtokán. Én minden vásárlómnak azt tanácsolom, hogy az ültetéshez mindig használjanak minőségi, tápanyagban gazdag, a növények számára minden tekintetben kielégítő virágföldet.

2019. 05. 28. 12:04:41
A tulipánfa károsítói

A tulipánfa egyike a legfigyelemfelkeltőbb kerti növényeknek. Ahhoz, hogy teljes pompájában tündökölhessen figyelni kell rá, hogy megóvjuk a kártevőktől. Ebből a cikkből megismerheti, hogy mik károsíthatják a tulipánfáját és hogy miképp tud védekezni ellenük!

2019. 05. 27. 18:06:00 Megyeri Szabolcs
Mire jó a cserszömörce?

A cserszömörce egy a betegségekkel és a környezet hatásaival szemben ellenálló, őshonos cserje. Megtalálható mészkőhegységeink napos, déli oldalaiban, de akár autópályák zöld sávjaiban is találkozhat vele. A házikertekben is népszerűségnek örvend szép őszi lombszíne és látványos vattaszerű, laza bugavirágzata miatt. Ismerje meg jobban ezt a növényt a bejegyzésből!

2019. 05. 26. 10:54:19
3 olyan növény, amelyekből tökéletes kerítést álmodhat!

Egy családi ház esetében mindig nagy dilemma a kerítés kérdése, hiszen jó lenne, ha esztétikus lenne, ugyanakkor minden ház tulajdonos szeretné elrejteni a birtokát a kíváncsi szemek elől. Mindemellett nem lenne rossz egy kis természetesség sem a történetbe, nem beszélve arról, hogy jól kell bírnia az időjárás viszontagságait is. Ha mindezzel Ön is egyetért, viszont eddig nem találta meg az igazi kerítés alapanyagot, akkor ajánlom figyelmébe a sövénykerítést. Amennyiben e kijelentés nyomán rögtön az jutott eszébe, hogy egy ilyen sövény egyáltalán nem véd a betolakodók elől, ráadásul sok munkát is ad a ház lakóinak, téved! Engedje meg, hogy bemutassak Önnek három igazán különleges növényt, amelyekből ideális kerítést álmodhat magának!