Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2021. 06. 07. 05:11:00
Mulcsolásos kertművelés – egy igazán természetközeli és környezetbarát megoldás!

Vegyünk egy olyan területet, amelyen nem végzünk gazdálkodást, nem járunk rajta nap mint nap és hagyjuk, hogy a természet végezze rajta a dolgát! Mi történik ilyenkor, mikor közeleg a tél?

Olvasson tovább...

2021. 06. 05. 12:10:00
A növény, amelybe azonnal beleszeret az ember: a hibiszkusz

„Mit kellene ide ültetni?” - hangzik el a kérdés oly sokszor a kert közepén ácsorogva. Ha Önben is felvetődött már ugyanez, amikor a birtoka egy kihasználatlan területen állt egy formás kis cserjét elképzelve, gyönyörű virágokkal, akkor a jó hír: A hibiszkusz lesz az Ön számára ideális növény. Tartson velem és engedje meg, hogy bemutassam Önnek ezt a nem mindennapi növényt!

2021. 06. 05. 11:34:00
Mocsári hibiszkusz

Ez a növény ismét reneszánszát éli, igen élénk rá a kereslet. A vidéken eddig is kedvelt, óriási virággal rendelkező fásodó szárú lombhullató "cserje" (évelő) elkezdte meghódítani a városi előkerteket, utcafrontokat is.

2021. 06. 05. 10:26:00
Szőlő kisokos - minden fontos információ A-tól Z-ig A szőlő az emberiség egyik legrégebbi termesztett kultúrnövénye, de nekünk magyaroknak különösen fontos, hiszen a remek hazai borok világszerte hírét viszik hazánknak. Hiába vagyunk ugyanakkor bortermelő, szőlőtermesztő nemzet, a hazai kiskertekben mára nem gyakori vendég a szőlő. Ennek oka főleg az lehet, hogy a szőlő az általános vélekedés szerint nehezen nevelhető, problémás növény, ami természetesen túlzás, ebben a cikkben meg is mutatom, hogy miért gondolom így!
2021. 06. 05. 09:04:00
Neveljünk lilaakácot!

A lilaakác egy népszerű, mégis különleges kúszócserje, amely engem személy szerint mindig elvarázsol. A hatalmas, lila fürtök, amelyek lomhán és kényelmesen csüngenek le a hajtásokról, egyszerűen csodálatosak. A cikkem témája ezért a lilaakác, mégpedig minden, ami a gondozásával kapcsolatos. A cikkben szó lesz az ültetéséről, a metszéséről, az ápolásáról, a neveléséről.

2021. 06. 04. 19:49:00
8 gyönyörű vízinövény, amelyek nem hiányozhatnak a birtokáról!

Számos különleges vízinövény létezik, amelyek segítségével elképesztő hangulatot varázsolhat a vízparti területre. A széles kínálatból nagyon nehéz választani, én magam sem tudok kedvencet megnevezni, hiszen mindegyiket más miatt kedvelhetjük. Most azonban kiválasztottam 8 olyan vízinövényt, amelyek valamelyikébe biztosan azonnal beleszeret majd. Kattintson a cikkemre!

2021. 06. 04. 19:38:00
A kerti tó növényesítése

A kerti tó egy valóságos csoda lehet, ha megfelelő helyet találunk a növényeinknek. Ehhez fontos tudnunk azonban, hogy a vízi növényeknek számos igényük lehet. Nem mindegy például az sem, hogy a tó melyik részén helyezzük el őket és milyen mélyen. Ha ezt pontosan tudjuk, akkor azt gondolom, valóban egy mesebeli tavat hozhatunk létre kertünkben.

2021. 06. 04. 17:29:00
Kerti tavak árnyékban és napon

Ebben a cikkben nézzük meg, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a napos és az ányékos helyen lévő kerti tavaknak. A növényválasztásban is segítek, tartsanak velem!

2021. 06. 03. 11:04:00
Nyárfát a kertbe!

A nyárfa egy igazán termetes alkatú, domináns látványt nyújtó fa, amely a nagyobb kertek tökéletes dísze lehet. Amellett, hogy elkápráztat a szépségével, árnyékot is ad, ráadásul egyedi, semmihez sem fogható atmoszférát teremt az udvaron. Ha már régóta gondolkozik azon, milyen fát kellene választania a kertjébe, akkor érdemes megismerkednie a nyárfával.

2021. 05. 26. 17:20:08
Talajfrissítés termőfölddel: így érdemes kivitelezni a kellő hatás érdekében

Kertünk talaja olyan, mint az emberi immunrendszer: ha nem gondozzuk megfelelően, ha folyamatosan csak próbára tesszük, gyakorlatilag kiszipolyozzuk a tartalékait, akkor az egy idő után megbosszulja önmagát. Míg a szervezetünk ettől megbetegszik, a talajt ellepik a kártevők, a csökkenő tápanyagmennyiség miatt drasztikusan visszaesik a terméshozam, növényeink pedig szintén betegesek lesznek.

2021. 05. 15. 18:45:00
Boróka a kertben – Esztétikus és különleges

Nincs olyan kert, ahol ne lenne helye valamilyen örökzöld növénynek. Ugyanis a hideg időszakban, amikor az addig élettel teli birtok téli álomba merül, a mindig teljes szépségükben pompázó cserjék és fák megmelengetik az ember szívét a legzordabb napokon is. A legtöbb embernek automatikusan a tuják vagy a fenyőfélék ugranak be örökzöldként. Azonban Magyarországon ennél sokkal gazdagabb az örökzöld választék. Az egyik ilyen az ezerarcú boróka, amelynek legalább egy fajtájába biztosan beleszeret majd.

2021. 05. 15. 14:14:00
Díszfüvek ültetése és gondozása

A díszfüvek különleges dísznövények, nem hasonlítanak sem a fákra, sem a cserjékre, így telepítésükkel egyedi látványhatás érhető el. Ismerkedjen meg velük Ön is!

2021. 05. 15. 12:57:00
A foltos árvacsalán

A foltos árvacsalán több szempontból ideális kerti évelő, egyes esetekben egyenesen kihagyhatatlan kiegészítője a kertnek.

2021. 05. 14. 13:33:00
Hamvas törpemargitvirág (Anacyclus pyrethrum depressus)

A hamvas törpemargitvirág, amellett, hogy igazán különleges nevet birtokol, megjelenésében is egyedülálló dísznövény, ezért érdemes közelebbről is megismernünk.

2021. 05. 13. 18:27:00
Mindent a fekete bodzáról!

A hazánkban őshonos fekete bodza eredetileg erdőkben, patakpartokon él, így ezekhez az élőhelyekhez hasonló kerti viszonyokat kedveli, viszont a kertünkben is kiváló helye lehet. Emellett számos gyógyhatása van és valljuk be: a bodzaszörpnek pedig párja sincs. Ismerjük meg őt is kicsit közelebbről!

2021. 05. 10. 14:32:00
Természetközeli kert építése

A természetközeli vagy más nevén naturalisztikus kertkialakítás egyre divatosabb, hiszen ez a kertstílus egyszerre roppant látványos és emellett kifejezetten harmonikus, könnyen befogadható, otthonos érzetet keltő. Ismerje meg Ön is közelebbről a természetközeli kertek stílusjegyeit, hogy akár a saját birtokán is követhesse ezt a kialakításmódot!

2021. 05. 08. 17:46:00
Cickafark ültetése és ápolása

Konténeres kiszerelése miatt a cickafark (Achillea millefolium) egész évben ültethető, a cikkben megmutatom mire érdemes még figyelni a növény kapcsán.

2021. 05. 06. 17:58:00
Darázsháború

Nyáron szívesen tartózkodunk a kertben, ám ezzel mások is így vannak, például azok a rovarok, melyeknek a kert egyszerre kiváló lakhely és terített asztal. Közülük is az egyik legrosszabb bérlő a darázs, mely képes egészen megkeseríteni a kinti időtöltést.

2021. 05. 05. 07:32:00
Kinek jó választás a magaságyás és hova érdemes elhelyezni?

Nem véletlen, hogy egyre több kertben örvendenek hatalmas népszerűségnek az úgynevezett magaságyások, amelyek számos szempontból jelentenek előnyt a hagyományos veteményekkel szemben. Ám ahhoz, hogy egy a gyakorlatban is így legyen, fontos, hogy megfelelő módon és ideális helyre kerüljenek ezek a magasított ágyak, így ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy a növények jól érzik majd magukat és ennek hála, gazdag termésre is számíthatunk.

2021. 05. 04. 16:17:00
Miért hasznos a magaságyás?

A magas ágyás vagy más néven kiemelt ágyás lényege, hogy fából vagy más anyagból készült kerettel emeljük meg az ültetvényt, egyfajta keretet adva a talajszintből kiemelt kis veteménynek. Ennek a megoldásnak számos előnye vagy a hagyományos megoldásokkal szemben. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a tényeket, amelyek azt bizonyítják, miért hasznos a magaságyás és milyen pozitívumai vannak annak, ha valaki e mellett dönt.

2021. 05. 04. 16:13:00 Megyeri Szabolcs
Esőkertek

Az esővíz felhasználása a kerttulajdonosoknak általában kétféle dolgot jelent, egyfelől az ingyen öntözést, másfelől az előrelátóbbaknak egy hordót az ereszcsatorna alatt, amibe gyűjthetik az ajándék locsolóvizet. Az esővízről tehát általában a spórolás jut az eszünkbe, de ennél hatékonyabban is használhatjuk az égi áldást. Például úgy, ha esőkertet alakítunk ki.

2021. 05. 02. 17:03:00
Gömb kőris ültetése

A Fraxinus ornus 'Mecsek', vagyis a gömb kőris az egyik leguniverzálisabb utcafronti, közterületi díszfa. Ismerje meg Ön is a virágos kőrist és természetesen a 'Mecsek' gömb kőris kedvező tulajdonságait cikkemből!

2021. 05. 02. 13:19:00
Az eperfa növényvédelme

Az eperfa közkedvelt kerti és parkfa, mely mind megjelenésével, mind termésével hű szolgálatot tesz. Ebben a cikkben magáról a fajról, valamint az őt fenyegető kórokozókról és az ellenük való védekezésről olvashat.

2021. 05. 01. 17:04:00
A bazsalikom gondozása

Az egészséges bazsalikom neveléséhez néhány tippet adok Önnek. Olvassa el bejegyzésemet.

2021. 05. 01. 16:28:00
Csüngő fehér eperfa

Az eperfa alapfaja mellett roppant izgalmas a csüngő hajtásokkal rendelkező 'Pendula' változat is" Ismerje meg ezt az extravagáns díszfát!