Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2020. 07. 08. 20:17:00
Nemes virágágyi teahibrid rózsa

Ismeri Ön azt a kifejezést, hogy nemes virágágyi teahibrid rózsa? Ezeket a rózsákat egyszerű felismerni, hiszen nevükhöz hűen terebélyes, daliás, különleges virágok, melyek csodás hangulatot varázsolnak bármelyik kertbe. Ön akárhányszor elsétál majd mellettük, mindig úgy érezheti majd, mintha egy kastély kertjében andalogna. Ismerje meg jobban ezeket a szép növénydíszeket!

2020. 07. 07. 16:49:00
Növénytársítások házi kertben

A növénytársítások kérdése minden kertész számára az egyik legérdekesebb kérdés. Mit ültessek következő alkalommal arra a növénynek a helyére, mennyire hasznos a kihasználtság, milyen fajtákat érdemes egymással társítani, milyen dísznövényeket ültessek, hogy a vegetáció elejétől kezdve legyen egy virágzó növény a kertben? Ezek fontos és releváns kérdések. Ebben az összefoglalóban igyekszek minden feltett kérdésre választ adni.

2020. 07. 06. 20:15:00
Japán díszcseresznye ültetése és gondozása
A díszcseresznyék roppant népszerűek a tavaszi virágözönt kedvelő kertbarátok körében, tegyen egy próbát Ön is ezekkel a könnyen kezelhető, kompakt méretű díszfákkal! Olvassa el cikkemet és ismerje meg közelebbről a díszcseresznyét!
2020. 07. 03. 16:03:00
A leander betegségei

Még a legféltőbb gondoskodás ellenére is megjelenhetnek károsítók a leanderen. Szerencsénkre a leander rovar kártevőivel viszonylag könnyű felvenni a kesztyűt. Azonban sajnos közel sem ennyire egyszerű védekezni a leander megbetegítő kórokozókkal szemben. Olvassa végig cikkemet, hogy miként lehet a leandert egészségesen tartani, vagy a már megbetegedett egyedet kezelni. Kattintson cikkemre.

2020. 06. 29. 11:38:57
A szabadtéri sütés örömei

Ugyan ki ne álmodozna arról, hogy kerti partikat szervez? Hiszen a kert egyik legnagyobb előnye a grillen piruló hús illata, a gyerekek kacaja, és a barátok, családtagok társasága. De mire kell odafigyelni, hogy felhőtlen legyen a szabadtéri sütés?

2020. 06. 27. 09:27:00
A levendula károsítói és az ellenük való védekezés lehetőségei

A levendula egy nagyon régóta ismert és kedvelt gyógy- illetve dísznövényünk. Eredetileg a Földközi-tenger partvidékén és Dél-Európában őshonos növény. Hazánkban is nagy hagyománya van a termesztésének, elég, ha csak a Tihanyi őslevendulásra gondol az ember. Most megmutatom Önnek, hogy milyen kártevőktől kell megóvnia a növényt és miképp védekezhet ellenük.

2020. 06. 27. 08:33:00
A gyep növényvédelme

A gyep fontos kiegészítője a házikerteknek. Nem csupán a szemnek megnyugtató a szép zöld gyepfelület, de rengeteg hasznos tulajdonsága is van. Egy forró nyári nap után éjszaka remekül hűti a levegőt a ház környékén, védi a talajt, a kertben számos kényelmes szabadidős tevékenységet tesz lehetővé. Hiszen csak gondoljunk arra, hogy kisgyermekek milyen élvezettel szaladgálnak a kint füvesített kertben. Összességében szerintem nagyon fontos és hasznos, ha a kertünk füvesítve van. Azonban, mint minden növénynek, úgy neki is akad egy pár betegsége és kártevője. De a kártevőknek és kórokozóknak itt sokkal kisebb jelentősége van ám munka így is van bőven - ebben a cikkben körüljárom a gyep növényvédelmét!

2020. 06. 24. 20:21:00
Füge károsítói és növényvédelme A füge nagyon kedvelt déligyümölcs, amit már az ország déli területein képesek vagyunk termelni. Hatalmas népszerűségét a finom ízének és több vallásban betöltött kultikus szerepének is köszönheti - ebben a cikkben megmutatom, hogy milyen kártevőkre kell felkészülnie, ha füge ültetésre adja a fejét.
2020. 06. 23. 19:51:00 Megyeri Szabolcs
Veteményeskert szalmabálában!

Ismerjen meg egy nagyszerű, kifejezetten biokertészeti módszert, a szalmabálás ültetést! Ön is könnyedén kipróbálhatja otthon ezt az érdekes eljárást, mely nem csak látványos, de számos gyakorlati előnnyel is bír! Olvassa el cikkemet a témában!

2020. 06. 18. 20:34:00 Megyeri Szabolcs
Vöröshagymát a tarisznyába!

A magyar konyha egyik legalapvetőbb zöldségféléje a vöröshagyma, amit Önnek is érdemes felvennie veteményeskerti listájára! Nevelése nem jelent kihívást, és már kis területen is használható mennyiség termeszthető belőle. Olvassa el cikkemet, ismerje meg a hagymatermesztés fortélyait! 

2020. 06. 15. 19:47:00 Megyeri Szabolcs
Tűztövis sövény ültetése A tűztövis egy sokoldalú, dekoratív, és igencsak hasznos cserjeféle, mely bármely kertben kiváló szolgálatot tehet. A tűztövis ültetése viszonylag egyszerű művelet, ám érdemes a telepítés szabályait betartani, hogy az eredmény tartós és dekoratív cserjesor lehessen a kertben! Olvassa el cikkemet, és ismerje meg a telepítési tudnivalókat!
2020. 06. 15. 19:38:00 Megyeri Szabolcs
A tűztövis kockázatai

A tűztövis egy nagyon közkedvelt cserjeféle, melyet díszként, vagy tüskéssége okán védelmi célú sövényként is szokás telepíteni. Fontos azonban, hogy ültetés előtt megismerje ennek a cserjének a kockázatait, így például hogy termése mérgező. Olvassa el cikkemet a témában!

2020. 06. 10. 10:04:00
A szamóca károsítói és az ellenük való védekezés stratégiája A szamóca, vagy ahogy a legtöbben hívják eper, egyike a legkedveltebb gyümölcsöknek, hiszen fenséges íze van és gyakorlatilag bárhol meg tudjuk termelni. Ám sajnos elég sok kártevő képes pusztítani, ezeket és az ellenük való védekezést mutatom most be Önnek.
2020. 06. 08. 18:44:32
A kajszi gutaütése A kajszi gutaütése vagy apoplexiája jelenleg a kajszitermesztés legjelentősebb betegsége, most megmutatom Önnek, hogy ismerheti fel, illetve miképp tud tenni ellene.
2020. 05. 29. 15:42:34
Csodálatos kínai selyemmirtusz válogatás

Egy mediterrán hangulatú kertből nem hiányozhatnak a színes és csodálatos megjelenésű selyemmirtuszok. Ráadásul ezeknek a növényeknek a virágzási ideje átlagon felüli hosszúságú, akár száz napon keresztül is gyönyörködhet szépségükbe. Vagyis kínai selyemmirtusz van a birtokán, biztos lehet abban, hogy egész nyáron gyönyörű éke lesz majd ez az alacsony gondozási igényű szépség. Mérete kompakt, így akár a kisebb kertekbe és szűk előkertekbe is tökéletes választás, de a kisebb fajták akár talajtakaró növényként is bevethetőek, míg a nagyobbak bokor vagy kisebb fa alakban is nevelhetőek. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a számtalan fajta közül a kedvenceimet.

2020. 05. 29. 09:41:39
Házikerti zöldségeink legfontosabb élettani elváltozásai

A növénytermesztés nem egyszerű. Mind házi kertben, mind pedig nagyüzemben meg kell küzdenünk számos tényezővel, ami nehezíti a termesztésünk sikerességét. Az ilyen faktorok csoportosításának a legegyszerűbb módja, ha meghatározzuk, hogy egy élő anyag/szervezet okozta-e a kárt, vagy pedig valamilyen környezetei tényező. Ebben segítek most cikkemmel!

2020. 05. 29. 08:35:59
A cseresznyelégy biológiája és az ellene való védekezés lehetőségei Ismerjük meg az ellenséget, hogy fel tudjuk venni ellene a küzdelmet - megmutatom a cikkben, hogy mit kell tudnia a cseresznyelégyről és azt is, miképp veheti fel ellene a harcot.
2020. 05. 28. 13:55:00
Az 5 legkülönlegesebb hortenzia Számos olyan kert létezik, ahol van egy olyan félárnyékos folt, ahol egyszerűen szinte semmilyen növény nem érzi jól magát. Ha Ön is küzd már egy ideje ezzel és úgy érzi, az a felület örökké parlagon marad, akkor itt az ideje, hogy megismerje az ezerarcú hortenziát, amely pont az ilyen helyeken érzi jól magát, ráadásul gyönyörű virágai mindenki szívét rabul ejtik. Ebben a bejegyzésben pedig összegyűjtöttem a legkülönlegesebb fajtákat!
2020. 05. 18. 15:02:00 Megyeri Szabolcs
A pampafű gondozása Sok kertbarát tart a pampafű ültetésétől és gondozásától, mert problémás növénynek tartják, de ez téves információ! Ismerje meg ezt a remek dísznövényt Ön is közelebbről!
2020. 05. 16. 18:16:23
A legszebb sziklakerti virágok – válogatás

A sziklakertek pont attól annyira különlegesek, hogy nem létezik belőlük két egyforma a világon. Hiszen bár az alapon adottak, minden kertbarát a saját ízlésének megfelelően álmodja meg a saját sziklakertjét, amely rendszerint a birtok legelegánsabb része és az év minden napján odavonzza az ember tekintetét. Mivel vannak olyan növények, melyek tavasz elején nyílnak, míg mások nyár végén bontanak virágot, így ha megfelelően válogatja össze a sziklakerti növényeit, akkor minden hónapban más arcát mutatja majd az udvar ezen része. Bár nagyon nehéz kiválasztani a kedvenceimet a sziklakerti növények közül, ebben a bejegyzésben megmutatom azokat, amelyek a legközelebb állnak a szívemhez és egyben kínálatom legnépszerűbb tételeit képezik.

2020. 05. 14. 19:41:42
Sikkes kertészkedés - avagy mit viseljünk a kertben?

A kertészkedés lényegi elemei a növények, a szaporítóanyagok, a szerszámok, és még lehetne sorolni, a ruhákat, öltözeteket azonban szinte mindenki lista vége felé említi. Gyakori eset, hogy a kertművelő hobbista felkapja a legkopottabb melegítőjét, a már másra nem jó lyukas pólójával, és így vág bele a munkába. Nem kell azonban feltétlen mellőzni a divatot és főképpen a praktikumot kertészkedés közben sem, ráadásul a másodosztályú, utcára már nem való ruházat nem csak esztétikátlan, de gyakran egyáltalán nem kényelmes, és a célnak valójában nem felel meg. Nézzünk körbe tehát a kertészholmik tájékán a ruhákat, ruházati kiegészítőket fókuszba helyezve!

2020. 05. 12. 13:21:45
Különleges orgona válogatás

Amikor májusban már megjelennek az első igazán melengető napsugarak és lágy, tavaszi szél fúj, akkor nem hiányozhat a levegőből a semmihez sem hasonlítható, édes, mély, különleges orgonaillat. Ilyenkor már biztos lehet abban, hogy menthetetlenül elérkezett a jó idő és hamarosan már a nyár forró perceit élvezheti odakinn. Ráadásul ilyenkor sokan nosztalgikus hangulatba kerülnek egy kicsit és az óvodai, iskolai anyák napi ünnepségek vagy kellemes tavaszi nap emléke biztosan felsejlik Önben is.

2020. 05. 11. 10:23:00
Málna károsítói és az ellenük való védekezési stratégia A nyári meleget talán a málnabokrot dézsmálva lehet a legjobban elviselni, épp ezért tud borzasztó bosszantó lenni, ha az ember azt látja, hogy a növény nevelésébe fektetett munka kárba vész és valamilyen betegség, vagy kártevő miatt nem tudja élvezni a munkája gyümölcsét. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló problémaforrásokat és az ellenük való védekezési lehetőségeket is.
2020. 05. 10. 09:59:42
Az Ázsia márványos poloska biológiája és a védekezés lehetőségei Hogyan lehet felvenni a harcot a hírhedt büdösbogár ellen? Nehéz küzdelem, de most mutatok néhány tippet, ami talán segíthet.
2020. 05. 06. 11:33:00
Az eperfa károsítói, betegségei

Az eperfa közkedvelt kerti és parkfa, mely mind megjelenésével, mind termésével hű szolgálatot tesz. Ebben a cikkben az eperfát fenyegető kórokozókról és az ellenük való védekezésről olvashat.