Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Blog

Megyeri Szabocs kertészeti blogja, melynek küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is.

Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek...

Mit érdemes tudni a moníliás betegségről?

Mit érdemes tudni a moníliás betegségről?

2024. 05. 16. 18:05:45

A moníliás betegség vagy röviden csak moníliának nevezett kórokozó gomba leginkább a csonthéjas kultúrákban, mint cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszi vagy mandula okoz nagy pusztítást, de az alma és körte fajok termésminőségét is képes tönkre tenni vagy a termés mennyiségét csökkenteni. Az almatermésűek moníliás gyümölcsrothadásáért első sorban a Monilinia fructigena a felelős, míg a csonthéjas gyümölcsfajok moníliás betegségét a Monilinia laxa okozza.

Mit érdemes tudni a növényútlevélről?

Mit érdemes tudni a növényútlevélről?

2024. 04. 16. 19:45:12

Először is fontos tisztázni a növényútlevél fogalmát, mi is az a növényútlevél? A növényútlevél egy olyan hatósági címke, amely bizonyos, jogszabályban meghatározott növények Európai Unión belüli szállításukhoz szükséges és igazolja a növények zárlati és vizsgálatköteles nem zárlati károsítóktól való mentességét. 

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) növényvédelmi stratégiája

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) növényvédelmi stratégiája

2024. 04. 13. 14:54:32

A babérmeggy a Balkán-félszigetről származó, örökzöld, akár fává is megnövő növényfaj. A növény díszítő értéke kettős célú: örökzöld lombozatában egész évben gyönyörködhetünk, virágzáskor pedig a fürtökben nyíló, fehér virágait csodálhatjuk. Ismerkedjen meg a két legfontosabb betegségével, és azok kezelésével a cikkemre kattintva.

A mandula károsítói és növényvédelmi stratégiája

A mandula károsítói és növényvédelmi stratégiája

2024. 03. 18. 11:12:48

A mediterrán származású mandulával legtöbbször olajos magkeverékekben találkozunk, azonban jelentős a cukrászipari felhasználása is. Jelen cikkemből megismerheti a növény károsítóit és az ellenük való védekezési lehetőségeket is!

Aranyeső vagy aranycserje?

Aranyeső vagy aranycserje?

2024. 03. 11. 11:03:28

Aranyeső, aranycserje és aranyvessző, mely növényeket takarják ezek a nevek? Olvassa el írásomat, és tudjon meg mindent!

A bazsarózsák csodás világa

A bazsarózsák csodás világa

2024. 03. 03. 14:31:00

A bazsarózsák a kertek méltán kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó, romantikus szépségű, nosztalgiát és bájos eleganciát sugárzó klasszikus növényei. Népszerűségük, szépségük csodálata nem új keletű, így van ez már évszázadok óta. Kínában - ahol a fás szárú fajt (Paeonia suffruticosa) máig a virágok királyaként tisztelik, s a megbecsülés, jólét, méltóság szimbóluma - rajongott érte a császároktól, a költőkön és festőkön át (a legtöbbet ábrázolt virág), az egyszerű emberig mindenki. Nemcsak szépsége, de gyógyászati célú felhasználása miatt is. Az i.sz. I. században élt id. Plinius, Naturalis Historia című művében az egyik legrégebben termesztett virágnak nevezi. A lovagkorban is különösen kedvelt volt, a szerelem jelképeként pedig dalok gyakori szereplőjévé vált.

Kertész szakmát tanulók nélkül nincs jövő

Kertész szakmát tanulók nélkül nincs jövő

2024. 02. 20. 08:42:00

Azt az ajándékot kaptam az élettől, hogy már 6 - 7 évesen tisztában voltam vele: kertész szeretnék lenni.  Nagy lehetőség ez, amiért az ember élete végéig hálás. Akkoriban az általános iskolás osztálytársaim, ha nem is bántóan, de értetlenkedve azzal csúfoltak, hogy milyen koszos leszek a földtől a kertben. Ma már tudom, hogy a földnél nincs tisztább és megnyugtatóbb dolog. A budapesti Varga Márton kertészeti technikumban tanító tanáraimnak csak megköszönni tudom, hogy akkor még szinte gyerekként támogattak, neveltek, tanítottak.

A tavaszi hagymások királynője: a liliom

A tavaszi hagymások királynője: a liliom

2024. 02. 15. 15:18:55

Ezek a gyönyörű, késő tavasszal nyíló virágok pont abban az időszakban ékesítik a kertet, amikor a jó idő beköszöntével virágba boruló dísznövények már elnyíltak. Így nem csak egy csoda szép és kecses növénnyel lehet több a kertjében, de a folyamatos pompát is biztosíthatja birtokán a segítségükkel. Nem véletlen nevezik a tavaszi hagymások királynőjének. A liliomot több dolog miatt is lehet nagyon szeretni.

Minden, amit a tulipánokról tudni érdemes!

Minden, amit a tulipánokról tudni érdemes!

2024. 02. 12. 21:50:42

Az igen fajtagazdag tulipánokat a világ minden pontján ismerik. A művészek ihletője, a kertek éke, az óvodások előszeretettel megjelenített virága, melyhez számos történet és legenda kapcsolódik. Ha Ön is szeretné elültetni a kertjében ezt a különleges virágot, készüljön fel, ugyanis több száz különböző típus és szín közül válogathat.

Tőzegáfonya, vörös áfonya különbség

Tőzegáfonya, vörös áfonya különbség

2024. 02. 02. 20:42:18
Milyen különbségekkel találkozhat a tőzegáfonya és a vörös áfonya esetében? Miként tudja őket megkülönböztetni egymástól a Kertbarát?
A bangiták világa

A bangiták világa

2024. 01. 01. 15:03:12

A kertészetekben számos bangita fajtával találkozhat a vásárló, így ha cserjeültetésre kerül a sor a választás nem mindig egyszerű. Cikkemben bemutatom őket és pár tanáccsal is szolgálok nevelésüket illetően.

Zöldmetszés

Zöldmetszés

2023. 06. 05. 02:14:00

A gyümölcsfák zöldmetszésének ideje május-július. Azok, akik ebben az időszakban rendelnek kertészetemből, előfordul, hogy „riadtan” teszik fel a kérdést:”Mi történt a fával?” Az ő és azon kertbarátok megnyugtatására, akik már hallottak esetleg róla, de bizonytalanok, hogy miért is van erre a beavatkozásra szükség - a kertjükben elültetett fáink esetében is -, szeretném összefoglalni röviden a lényegét.

Mocsári hibiszkusz tudnivalók

Mocsári hibiszkusz tudnivalók

2023. 03. 20. 13:21:00

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozó, Észak-Amerika keleti és déli részén mocsarakban, ártereken, folyópartokon, nedves réteken és erdőkben őshonos, fásodó szárú, bokros habitusú, lombhullató évelő.

Napjainkra Európában és Ázsiában is igencsak közkedveltté vált, számos, szebbnél-szebb kerti változata létezik.

Mihez kezdjek az avarral ősszel?

Mihez kezdjek az avarral ősszel?

2022. 10. 24. 15:39:47
Az ősz egyik leghangulatosabb velejárója a levelek elszíneződése, majd lehullása, azonban a levelek számos gyakorlati problémát okozhatnak. Járjunk utána mit lehet tenni velük!
Milyen sövényt ültessek, ha kerítés helyett használnám?

Milyen sövényt ültessek, ha kerítés helyett használnám?

2022. 10. 24. 12:49:37

A sövényféléket elsősorban térhatárolásra használjuk, ám gyakran csupán esztétikai szempontból. Ugyanakkor létezik több faj is, ami komolyabb védelmet nyújt a porta számára, mint a hagyományos kerítések!

A kert színfoltja: az őszirózsa

A kert színfoltja: az őszirózsa

2022. 10. 20. 08:36:00
Az ősz kezdetén, mikor a virágok már elnyíltak, de a falevelek még nem elég színesek, az őszirózsa megtölti élettel a kerteket és az erkélyeket!
Lemosó permetezést mikor és mivel csináljunk?

Lemosó permetezést mikor és mivel csináljunk?

2022. 10. 13. 11:25:00
A lemosó permetezés az évben kétszer is aktuális, hagyományosan tavasszal szokás elvégezni, azonban az őszi lemosó permetezésnek is nagy haszna van, és egyre többen alkalmazzák is. Mutatom a fontos tudnivalókat!
Őszi levendulák

Őszi levendulák

2022. 10. 12. 10:30:11

A levendula egészen biztosan a legismertebb és legkedveltebb kerti dísznövények közé tartozik. A levendula telepítésének egyik hagyományos főszezonja (a tavasz mellett) az ősz, így érdemes pár szór szólni erről a csodás növényről, hogy az is kedvet kapjon hozzá, akinél eddig nem díszelgett a kertben.

Milyen kerti veszélyek leselkednek ránk?

Milyen kerti veszélyek leselkednek ránk?

2022. 10. 10. 09:22:00

A kertészkedés nem csak felhőtlen szórakozás, olykor kockázatos is lehet, sajnos néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy kedvenc időtöltésünk részben veszélyes üzem, hiszen jellemzően éles vagy hegyes szerszámokkal, erős gépekkel vagy éppen mérgező vegyszerekkel dolgozunk.

Egy fa az örökkévalóságnak

Egy fa az örökkévalóságnak

2022. 10. 03. 16:09:00

„… De minden növevénynek más a természete. Mint az embernek. Meg köll vele ösmerkednünk..."

Az ültetési távolságokról

Az ültetési távolságokról

2022. 10. 03. 11:37:00
Rossz szomszédság, török átok, tartja a mondás, és bizony a mindennapokban nem ritka, hogy az egymás mellett lakók vitába keverednek, például az egymás birtokára átlógó, vagy a kerítéshez túl közel lévő növények miatt.
Tanácsok a gyermekbarát kert kialakításához

Tanácsok a gyermekbarát kert kialakításához

2022. 08. 15. 08:37:00

Mikor egy gyermek megteszi az első lépéseket, onnantól kezdve nincs akadály az apró felfedező előtt. Ha van ilyen kis totyogó a családjában, akkor Ön tudja a legjobban, mennyire résen kell lenni, mikor útnak indul egy világgal ismerkedő kisember. Ebben a cikkemben azokat a szempontokat gyűjtöttem össze, melyet a kerttervezése, növényesítése során érdemes figyelembe venni.

5 tipp a gyermekbarát kerthez

5 tipp a gyermekbarát kerthez

2022. 08. 13. 08:29:00

Ha gyermek érkezik a családba, akkor sok minden újra szerveződik, ez alól a kert sem kivétel, ezt a területet is érdemes szemügyre venni, és a kisgyermek igényeinek megfelelően átalakítani. A gyermekbarát kert két fő jellemzővel bír, egyfelől biztonságos, másfelől ingergazdag és izgalmas terület. Ebben a cikkemben ötleteket hozok egy ilyen izgalmas kert létrehozásához.

A nagy szívvirág nevelése a kertben

A nagy szívvirág nevelése a kertben

2022. 08. 10. 12:36:00

A szívvirág az egyik legromantikusabb növény, hiszen virágai szívecskéket formáznak, így ez az különleges dísznövény nem hiányozhat egyetlen romantikus hangulatú kertből sem, és különösen ajánlott ifjú szerelmesek, friss házasok számára!

Ismerje meg a xeriscapinget!

Ismerje meg a xeriscapinget!

2022. 08. 09. 11:52:00

A xeriscaping, vagyis az alacsony vízfelhasználású növényekre alapozó kertkialakítás külföldön már évek óta divatos, nálunk még alig terjedt el. Az egyre fokozódó aszály miatt viszont lehet, hogy nálunk is gyakrabban találkozhatunk vele a jövőben, Európa-szerte.