Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2020. 09. 23. 18:11:00 Megyeri Szabolcs
Az oregánó sokrétű felhasználása Az oregánót virágos, leveles hajtásai miatt gyűjtik, és leginkább fűszernövényként használják fel, de gyógynövényként is nagy a keletje.
2020. 09. 23. 17:49:00 Megyeri Szabolcs
Kívül sárga, belül piros A tél általában a kertészkedők kedvét szegi, ilyenkor a birtokot kényelmesebb a fűtött szobából szemlélni, ám látnivalókban december tájékán már szegényebb az átlagos kert. Elkeseredni nem kell azonban, még így december elején is lehet egy utolsó ültetési kört futni, persze nem mindegy, hogy mivel. Az örökzöld orbáncfű alkalmas a célra, de persze nem azért jó ötlet a kertbe telepíteni, mert így még tehetünk-vehetünk egy kicsit a havas, cudar idő beállta előtt, hanem azért mert nevezett növénynek számos kedvező tulajdonsága van, és a címbeli kvázi találós kérdésre is válaszul szolgál, de erről később.
2020. 09. 09. 09:05:00 Megyeri Szabolcs
Tarackoló kékgyökér, a kínai kékség A tarackoló kékgyökér (latin neve: Ceratostigma plumbaginoides) egy Nyugat-Kínából származó lombhullató évelő, mely változatos célokra használható fel a kertekben.
2020. 08. 20. 14:46:00
Varázsoljon mesebeli kertet magnóliával!

Mikor tavasszal ébred a természet, nincs is jobb érzés annál, mint mikor megjelennek az első zöld levelek és színes virágok a kertben. Amennyiben Ön szereti a liliomot, és a virágokon kívül szívesen ültetne valamilyen díszfát is a kertjébe, akkor a liliomfa az ideális választás!

2020. 08. 20. 13:44:00
Japán díszcseresznye ültetése és gondozása
A díszcseresznyék roppant népszerűek a tavaszi virágözönt kedvelő kertbarátok körében, tegyen egy próbát Ön is ezekkel a könnyen kezelhető, kompakt méretű díszfákkal! Olvassa el cikkemet és ismerje meg közelebbről a díszcseresznyét!
2020. 08. 07. 17:11:00
A tuja legfontosabb károsítói és a védekezés stratégiája A tuja egy mindenki által ismert és kedvelt dísz-, illetve sövénynövény. Igen nagy népszerűségnek örvendett, azonban ez mára egyre inkább visszaszorulóban van és helyét egyre inkább kezdi átvenni a Leylandi ciprus. Azoknak szól ez a cikkem, akiknek a kertjét még díszíti ez a növény, nekik segítek a bejegyzéssel, hogy megóvhassák a különböző kártevőktől, kórokozóktól.
2020. 08. 06. 14:50:00
Növényvédőszerek csoportosítása, milyen hatású szert mikor érdemes alkalmazni

A növényvédőszerek vagy másnéven peszticidek, nagyon sokszor a sikeres növénytermesztés és a termésmaximalizálás elengedhetetlen kellékei. A mai fejlett mezőgazdaságban rengeteg növényvédőszer hatóanyagnak van engedélye, így nem csoda, ha nagyon sokan elvesznek ebben a hatalmas felhozatalban. Ebben az összefoglalóban szeretném bemutatni a kémiai növényvédelem jelenlegi helyzetét, alternatívákkal együtt. Továbbá növényvédőszerek jogi szabályozását is rávilágítani, a legfontosabb hatóanyag csoportokra és azokat mikor érdemes használni.

2020. 08. 02. 15:37:00 Megyeri Szabolcs
Izgalmas tudnivalók a vadcitromról
A hobbikertészek gyakran keresnek valamilyen különlegességet, olyan szokatlan dísznövényt vagy gyümölcstermőt, mely a kert igazi éke lehet, ugyanakkor tartása, nevelése mégsem jelent nagy kihívást. Amennyiben Ön is ilyesféle növényt keres, akkor ajánlom Önnek a vadcitromot! Olvassa el cikkemet, ismerje meg ezt a látványos dísznövényt!
2020. 08. 01. 16:24:00 Megyeri Szabolcs
Sövénytelepítés ősszel

A sövények hatékonysága felér egy épített kerítésével, ha védelemről vagy belátás takarásról van szó, ráadásul szebbek is a beton vagy fém térhatárolóknál. Olvassa el cikkemet, és ismerje meg az őszi sövény telepítés minden fortélyát, hogy Önnek is csodás növénykerítése lehessen!

2020. 08. 01. 15:01:00
Varázsmogyoró ültetés

Ön is bizonyára gyanakvó, amikor "csoda" vagy "varázs" elnevezésű növényekkel kerül szembe, azonban a varázsmogyoró esetében nincs szó eltúlzott gyógyhatásról vagy fantasztikumba hajló tulajdonságokról! A varázsmogyoró egyszerűen egy kivételes szépségű, számos kedvező tulajdonsággal bíró díszcserje, ami az Ön kertjéből sem hiányozhat!

2020. 07. 31. 11:56:00 Megyeri Szabolcs
A japán vérborbolya bemutatása, rendelése

A vérborbolyát különleges levélszíne teszi izgalmassá, ültethető szoliterként és sövényként is!

2020. 07. 28. 15:18:00 Megyeri Szabolcs
A tárnicslonc és gondozása A tárnicslonc kiváló dísze lehet a háza előtti kertnek vagy hátul, a nagyobb kertrésznek. Csoportosan szegélynövényként is ültethető, azonban csak olyan helyre tegye ezt meg, ami fagy védett, hiszen fagyérzékeny növényről van szó.
2020. 07. 28. 11:20:00
Talajfertőtlenítési módszerek

A talajfertőtlenítés elsősorban hajtatásban egy kardinális kérdés. Mivel a termesztést rengeteg talajlakó kártevő és még több talajból fertőző gomba veszélyezteti, így nagy figyelmet kell fordítani telepítés előtt erre a műveletre. Van számos előnye, viszont számos hátránya a talajfertőtlenítésnek. Illetve a termesztés technológiák fejlődése során rengeteg módszert alkalmaztak és alkalmaznak a mai napig. Ebben az összefoglalóban igyekszem bemutatni a leghatásosabb módszereket a talajfertőtlenítésre.

2020. 07. 26. 13:45:00
Afrodiziákumok a kiskertből A gyógynövények egyik érdekes, és nem is igazán ritka felhasználási módja a vágyfokozóként, afrodiziákumként való bevetés. A sokszor tabuként kezelt kérdés mindig, minden korban aktuális volt és lesz is, hiszen az ilyen jellegű problémák gyakorisága nem tér el nagyban mondjuk a hátfájástól vagy az emésztési gondoktól. Olvassa el írásomat, és ismerje meg a természetes, növényi eredetű vágyfokozókat!
2020. 07. 22. 19:31:00 Megyeri Szabolcs
Téli jázmin ültetése A téli jázmin egy univerzális, sokoldalúan felhasználható cserjeféle, melyet Ön is bevethet kertjében vagy utcafrontján! Ismerje meg ezt a látványos és illatos virágos cserjét!
2020. 07. 08. 20:17:00
Nemes virágágyi teahibrid rózsa

Ismeri Ön azt a kifejezést, hogy nemes virágágyi teahibrid rózsa? Ezeket a rózsákat egyszerű felismerni, hiszen nevükhöz hűen terebélyes, daliás, különleges virágok, melyek csodás hangulatot varázsolnak bármelyik kertbe. Ön akárhányszor elsétál majd mellettük, mindig úgy érezheti majd, mintha egy kastély kertjében andalogna. Ismerje meg jobban ezeket a szép növénydíszeket!

2020. 07. 07. 16:49:00
Növénytársítások házi kertben

A növénytársítások kérdése minden kertész számára az egyik legérdekesebb kérdés. Mit ültessek következő alkalommal arra a növénynek a helyére, mennyire hasznos a kihasználtság, milyen fajtákat érdemes egymással társítani, milyen dísznövényeket ültessek, hogy a vegetáció elejétől kezdve legyen egy virágzó növény a kertben? Ezek fontos és releváns kérdések. Ebben az összefoglalóban igyekszek minden feltett kérdésre választ adni.

2020. 07. 03. 16:03:00
A leander betegségei

Még a legféltőbb gondoskodás ellenére is megjelenhetnek károsítók a leanderen. Szerencsénkre a leander rovar kártevőivel viszonylag könnyű felvenni a kesztyűt. Azonban sajnos közel sem ennyire egyszerű védekezni a leander megbetegítő kórokozókkal szemben. Olvassa végig cikkemet, hogy miként lehet a leandert egészségesen tartani, vagy a már megbetegedett egyedet kezelni. Kattintson cikkemre.

2020. 06. 29. 11:38:57
A szabadtéri sütés örömei

Ugyan ki ne álmodozna arról, hogy kerti partikat szervez? Hiszen a kert egyik legnagyobb előnye a grillen piruló hús illata, a gyerekek kacaja, és a barátok, családtagok társasága. De mire kell odafigyelni, hogy felhőtlen legyen a szabadtéri sütés?

2020. 06. 27. 09:27:00
A levendula károsítói és az ellenük való védekezés lehetőségei

A levendula egy nagyon régóta ismert és kedvelt gyógy- illetve dísznövényünk. Eredetileg a Földközi-tenger partvidékén és Dél-Európában őshonos növény. Hazánkban is nagy hagyománya van a termesztésének, elég, ha csak a Tihanyi őslevendulásra gondol az ember. Most megmutatom Önnek, hogy milyen kártevőktől kell megóvnia a növényt és miképp védekezhet ellenük.

2020. 06. 27. 08:33:00
A gyep növényvédelme

A gyep fontos kiegészítője a házikerteknek. Nem csupán a szemnek megnyugtató a szép zöld gyepfelület, de rengeteg hasznos tulajdonsága is van. Egy forró nyári nap után éjszaka remekül hűti a levegőt a ház környékén, védi a talajt, a kertben számos kényelmes szabadidős tevékenységet tesz lehetővé. Hiszen csak gondoljunk arra, hogy kisgyermekek milyen élvezettel szaladgálnak a kint füvesített kertben. Összességében szerintem nagyon fontos és hasznos, ha a kertünk füvesítve van. Azonban, mint minden növénynek, úgy neki is akad egy pár betegsége és kártevője. De a kártevőknek és kórokozóknak itt sokkal kisebb jelentősége van ám munka így is van bőven - ebben a cikkben körüljárom a gyep növényvédelmét!

2020. 06. 24. 20:21:00
Füge károsítói és növényvédelme A füge nagyon kedvelt déligyümölcs, amit már az ország déli területein képesek vagyunk termelni. Hatalmas népszerűségét a finom ízének és több vallásban betöltött kultikus szerepének is köszönheti - ebben a cikkben megmutatom, hogy milyen kártevőkre kell felkészülnie, ha füge ültetésre adja a fejét.
2020. 06. 23. 19:51:00 Megyeri Szabolcs
Veteményeskert szalmabálában!

Ismerjen meg egy nagyszerű, kifejezetten biokertészeti módszert, a szalmabálás ültetést! Ön is könnyedén kipróbálhatja otthon ezt az érdekes eljárást, mely nem csak látványos, de számos gyakorlati előnnyel is bír! Olvassa el cikkemet a témában!

2020. 06. 18. 20:34:00 Megyeri Szabolcs
Vöröshagymát a tarisznyába!

A magyar konyha egyik legalapvetőbb zöldségféléje a vöröshagyma, amit Önnek is érdemes felvennie veteményeskerti listájára! Nevelése nem jelent kihívást, és már kis területen is használható mennyiség termeszthető belőle. Olvassa el cikkemet, ismerje meg a hagymatermesztés fortélyait!