Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Gombaölő permetszer

A kórokozók (gombák, baktériumok) fertőzése nyomán a termés, de némely esetben az egész növény is elpusztulhat. A tűzelhalást okozó baktériumtól, a virágfertőző moníliától kiszáradhatnak a gyümölcsfák, a szürkepenész vagy a lisztharmat akár az egész szőlőtermést elviheti.

A fertőzött növényi részek eltávolításával is küzdhetünk a kórokozók ellen pl. a lehullott beteg lomb összeszedésével, de sok esetben ez nem bizonyul elegendőnek.  A kórokozók ellen a hatékony védekezés érdekében érdemes kémiai anyagokat, permetszereket alkalmazni, hogy biztosítani tudjuk növényeink egészségét, szépségét és a megfelelő terméshozamot.  Erre alkalmasak a baktériumölő és gombaölő hatású készítmények. Egyes kórokozók ellen, például az alma ventúriás varasodása ellen érdemes réztartalmú készítménnyel lemosó permetezést alkalmazni, így még rügypattanás előtt védekezhetünk. A lemosó permetezés preventív (megelőző) védekezési forma, amely segít elpusztítani a gombacsírákat, de van, hogy kiegészítő kezelést is végeznünk kell, például felszívódó készítményekkel, hogy az új hajtások is védve legyenek. 

A kertészetemben elérhető készítmények használatával a gombás és a baktériumos fertőzések megelőzhetőek, ha preventíven védekezünk. Sok készítménnyel egy már megtörtént fertőzés tovább terjedése is leállítható és így, a járvány kialakulása is megakadályozható. Ajánlom a növényvédelmi hatás fokozására, a különösen veszélyes kórokozók elleni védekezéshez az adjuvánsok,  tapadásfokozók használatát is, amelyek honlapomon szintén elérhetőek. 

A készítmények választásánál érdemes a hatástartamot, a hatóanyag hatásspektrumát, a várakozási időket is figyelembe venni és nem utolsó sorban megnézni, hogy az mely kultúrában engedélyezett és az mely kórokozó ellen hatékony. 

Rendezés: