Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Korai eper palánta ajánlatunk

Az eper (helyes nevén szamóca, vagy földieper) az Ön kertjéből sem hiányozhat! A szamóca gyümölcsének kiváló zamata, tetszetős külleme, kellemes illata páratlan a gyümölcsök között. Ennek az élménynek Ön is részese lehet, ha kertjébe szamócát telepít.

Fogyasztásával kedvez saját, és családja egészségének is, mivel a szamócának magas a C-vitamin és az ásványi anyag tartalma, s mindemellett energiaszegény gyümölcs. A friss fogyasztáson kívül feldolgozhatja dzsemnek, lekvárnak, s gyorsfagyasztással is tartósíthatja.

A növényt a bogyós gyümölcsűek csoportjába soroljuk. A Rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó, gyöktörzses növény. Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. A fajták nagy része ezzel szaporítható. Gyümölcse áltermés. Az aszmagtermések a gyümölcs felületén helyezkednek el.

Az egyik legkorábban érő gyümölcsünk, s megfelelő fajtaválasztással 2-3 héttel még előbbre hozható az érési idő.

A szamóca fajtákat vad fajokból és fajhibridekből állítják elő. A nemesítésben felhasznált fajok a Fragaria vesca (erdei szamóca), Fragaria viridis (csattanó szamóca), Fragaria moschata (mosusz szamóca). A 18. században létrejött az öntermékeny Fragaria x ananassa fajhibrid, mely a jelenleg termesztett fajták őse.

A napjainkban telepített szamócafajták mindegyike öntermékeny.

 

 

Milyen területet válasszon Ön szamócaültetvényéhez?

Korán felmelegedő, napos, szélvédett területre telepítse a szamócát!

A szamóca igen változatos talajtípusokon termeszthető, de kedveli a jó víz- és levegőgazdálkodású, gyengén savanyú, tápanyagban gazdag vályog- és öntéstalajokat. Legkedvezőbb számára az 5,0-7,0 pH értékű talaj, bár a talaj kémhatásával szemben toleráns. Az öntözést bő terméssel hálálja meg.

 

Milyen fajtát célszerű Önnek választania?

Mindenképp olyat, mely leginkább megfelel az Ön elvárásainak. Ha minél korábban szeretne epret szüretelni, válassza pl. a korai 'Clery' eper fajtát. Fóliás, és szabadföldi termesztésre is alkalmas, bőtermő fajta

A telepítésre legalkalmasabb időszak a kora tavasz illetve nyár vége. Szabadgyökerű palántákat mindenképp ezekben az időszakokban ültessen! Konténeres növény vásárlásának az az egyik előnye, hogy  nyáron is tud szamócát telepíteni kertjébe.

Rendezés: