Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Gloster' alma

4.690 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben valamely kiszerelés vagy fajta nem elérhető, úgy kérem, nézzen vissza április végén, mert több, mint tízezer gyümölcsfám nevelése fejeződik be, és válik újra rendelhetővé.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
4.690 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
9.990 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
11.990 Ft
Konténeres - MM106 alanyon
Menny.:
15.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: Németországban – egészen pontosan még az NSZK-ban – nemesítették a Glockenapfel és a Richared Delicious keresztezésével 1951-ben. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került.

Hajtásrendszer: fája kezdetben erős növekedésű, ágrendszere felfelé törő, koronája jellegzetesen keskeny. Az egy- és kétéves hosszú hajtásokon terem.

Termőképesség: hamar termőre fordul, azután pedig rendszeresen és bőven terem. Alternanciára nem megfelelő gondozás esetén hajlamos. Részben öntermékeny. 

Porzópárjai: ’Elstar’, ’Gala’, ’Granny Smith’, ’Idared’, 'Jonathan' klónok, 'Golden' klónok.

Gyümölcs: szeptember végén-október elején szüretelhető, közepes vagy nagyméretű (160-200 g), megnyúlt, harang alakú, a kocsánya felől hasas, a csésze felől bordázott. Héja matt, hamvas, sötétvörös fedőszínnel borított. Húsa zöldesfehér, majd zöldessárga, ropogós, nagyon lédús, kellemesen savanykás ízű.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas, megfelelő körülmények között hosszú ideig tárolható (kb. májusig).

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.

Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.

Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Kártevők, betegségek: almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke). Tűzelhalásra kevésbé érzékeny.

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében az erős növekedési erély csökken, a fa kissé zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, a fitoftórás gyökérrothadásra való érzékenysége miatt.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 5x4 m
Termésérés: szeptember vége  -  október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. májusig)

 

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

 

 

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés szeptember vége – október eleje

Videók