Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Középkorai eper palánta ajánlatunk

Az eper (helyes nevén szamóca, vagy földieper) az egyik legkedveltebb bogyós gyümölcsű növény. A szamócagyümölcs finom íze, tetszetős külleme, kellemes illata páratlan, ezért nevezik a "gyümölcsök királynőjének" is. Ha kertjébe szamócát telepít, Önnek is örömet okozhat a saját termésű, ízletes szamóca szüretelése és fogyasztása.

Fogyasztásával kedvez saját, és családja egészségének is, mivel a szamócának magas a C-vitamin és az ásványi anyag tartalma, s mindemellett energiaszegény gyümölcs. A friss fogyasztáson kívül feldolgozhatja dzsemnek, lekvárnak, s gyorsfagyasztással is tartósíthatja.

A szamóca a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó, gyöktörzses növény. Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. A fajták nagy része ezzel szaporítható. Gyümölcse áltermés. Az aszmagtermések a gyümölcs felületén helyezkednek el.

Az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. Megfelelő fajtaválasztással meghosszabbíthatja azt az időszakot, mikor szamócát szüretelhet kertjében.

A szamóca fajtákat vad fajokból és fajhibridekből állítják elő. A nemesítésben felhasznált fajok a Fragaria vesca (erdei szamóca), Fragaria viridis (csattanó szamóca), Fragaria moschata (mosusz szamóca). A 18. században létrejött az öntermékeny Fragaria x ananassa fajhibrid, mely a jelenleg termesztett fajták őse.

A napjainkban telepített szamócafajták mindegyike öntermékeny.

 

 

Milyen területet célszerű Önnek szamócaültetéshez választania?

A korán felmelegedő, napos, szélvédett terület kedvező a szamóca termesztéséhez.

A szamóca igen változatos talajtípusokon termeszthető, de kedveli a jó víz- és levegőgazdálkodású, gyengén savanyú, tápanyagban gazdag vályog- és öntéstalajokat. Legkedvezőbb számára az 5,0-7,0 pH értékű talaj, bár a talaj kémhatásával szemben toleráns. Az öntözést bő terméssel hálálja meg.

 

Milyen fajtát célszerű Önnek választania?

Mindenképp olyat, mely leginkább megfelel az Ön elvárásainak. Ha középkorai érésű epret szeretne, nagyszerű választás az 'Asia', és a 'Syria' fajta. Betegségeknek ellenálló, bőtermő, nagy gyümölcsű fajták.

A telepítésre legalkalmasabb időszak a kora tavasz illetve nyár vége. Szabadgyökerű palántákat mindenképp ezekben az időszakokban ültessen! Konténeres növény vásárlásának az a fő előnye, hogy nyáron is tud szamócát telepíteni kertjébe.

Rendezés: