Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Bemutatkozás

Megyeri Szabolcs kertész, kertészmérnök, blogger, közéleti személyiség. Ő az, akit láthatunk a kertben tevékenykedni, a számítógép előtt dolgozni és különböző médiafelületeken interjút adni szakmai témákban. Emellett előadásokon is találkozhatunk vele akár élőben, akár videó csatornáját követve.

Már gyermekkorában elvarázsolták a kertek és a növények, ez a szerelem pedig azóta sem szűnt meg, hiszen először kertészeti technikusként végzett, majd külföldi tapasztalatok szerzését követően a Kertészeti Egyetemen diplomát is szerzett. Azóta pedig felépítette kertészeti webáruházát is, ahonnan bárki kiválaszthatja és megrendelheti a neki tetsző növényeket.

Megyeri Szabolcs a kertben

 

Végzettsége 2000-ben a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában végzett kertész technikusként, majd Németországba költözött, ahol a szakmájában dolgozott. Öt évvel később a Kertészeti Egyetem főiskolai karán diplomázott, ahol szakdolgozatát térségfejlesztés témában írta és  védte meg.

 

 

 

          „Számomra ugyanolyan fontosak a kis kertek, mint a közterületeken található zöld felületek. Bár nagyon sokrétű munkát végzek a kertészetben, mégis a legjobban azt szeretem, amikor kinn lehetek a kertben, érezhetem a virágok illatát, beleharaphatok az éppen érő gyümölcsökbe és élvezhetem a növények által teremtett atmoszférát. Ez az érzés pedig mindenkinek kijár, akár panel lakásban vagy családi házban él.”

 

Kertbarátok nem csak nagy birtokkal rendelkező családi házakban élhetnek, éppen ezért blogjában és Youtube csatornáján a legkisebb panellakások lakói, a kis előkerttel rendelkező házak tulajdonosai és az egészen nagy udvarokat megszépíteni kívánók is találnak hasznos információkat.

 

            „Termeszthet almafát az erkélyen, felvirágoztathatja a teraszát, de egy igazi álomkertet is varázsolhat a háza mellé. Igyekszem mindenben segíteni a kezdő és haladó kertbarátokat egyaránt. Hiszen nem kell kertésznek lenni ahhoz, hogy valaki egy kis zöld felületet teremtsen meg a környezetében. Amikor nem a hozzánk látogatónak szólnak a virágok vagy a gyümölcsök, hanem nekünk esik jól leülni ott egy hosszú nap után vagy elkortyolni egy kávét reggelente. Erre szüksége van az embernek, éljen akár a főváros kellős közepén vagy egy kis faluban.”

 

A kertészeti webáruházzal együtt Szabolcs megálmodta és meg is valósította a házhoz szállító szolgáltatását, így az online megrendelt növényeket egyenesen a kertkapuig szállítják. Így a szállítás alatt is szakértő kezek között vannak a virágok, cserjék és facsemeték. Míg a postai csomagküldő segítségével csak kis méretű növényeket lehetne eljuttatni a megrendelőhöz, addig Megyeri Szabolcs kertészete saját kocsival szállít az egész ország területére, ami igazi unikumnak számít.

 

           „A mi kertészetünkbe nem lehet eljönni válogatni, ennek több oka is van, de alapvetően szinte lehetetlen lenne, ugyanis az ország több pontján termesztünk növényeket az adott régió adottságainak megfelelően. Viszont természetesen nem árulunk zsákbamacskát, a szállítás előtt kérhető fotó vagy videó felvétel a megrendelt növényekről, így nem kell, hogy a kertben állva lássa először a megrendelő a birtok új lakóit.”

 

Megyeri Szabolcs a televízió stúdiójábanRendszeres szakértője a különböző kertészeti témával foglalkozó lapoknak és rádióműsoroknak, de számos televíziós riportban is megszólal egy – egy téma kapcsán. Ismerős lehet a neve a Klubrádió Hallójárat magazinjából, ahol a Kertek, mesék, szerelmek című saját műsorát vezeti, melyben kertészeti, szakmai és közéleti témákról is szó esik. ahol kertész szakmai közéleti témákról van szó. Emellett ugyanebben a rádióban vasárnaponként délután 15 órától egy órán keresztül beszélget kertészekkel, tájépítészekkel, faápolókkal, és mindenféle „zöld” szakemberrel, akikkel együtt igyekeznek azon, hogy Magyarország egy szebb, jobb és zöldebb hely legyen. Ennek a műsornak az ismétlése mindig ugyanaznap 22 órától hallható. Szabolcs úgy fogalmaz, hogy ezzel a heti 1 órás rádióműsorral szeretne egy szerény fórumot adni a kertész szakmának, hiszen a következő évek, évtizedek legnagyobb kihívásának a klímaváltozásnak a megválaszolásához a kertész társadalomra is elengedhetetlenül szükség van. Mindemellett az RTL Klub Esti Híradójában és az Echo TV-ben is rendszeresen szólal meg szakmai témákban, valamint a Karc FM szombat reggeli életmód magazinjában is rendszeresen hallható. A nyomtatott sajtóban is gyakran megjelent már Megyeri Szabolcs neve, többek között a Magyar hírlapban, a Zuglói Lapokban, a budapesti kerületi lapokban, valamint a Blikk Nők Otthon és Kert havi magazinban is.

 

Természetesen mielőbb megvásárolunk egy növényt, érdemes utána olvasni, egy kicsit megismerni az igényeit. Hova érdemes ültetni? Milyen gondoskodást igényel? Van-e olyan kártevő, ami ellen védeni kell? Mivel a kezdő és haladó kertbarátokban egyaránt merülnek fel ilyen és hasonló kérdések, Megyeri Szabolcs létrehozott egy olyan blogot, ahol az érdeklődők megismerhetik az általuk kiválasztott növényeket.

 

          „Nem feltétlenül kell rengeteg növény egy kertbe, viszont ha valamit elültetünk, azt érdemes alaposan megismerni. Hiába van például gyönyörű rózsája valakinek, ha nem meri visszametszeni, a következő évben egészen más arcát mutatja majd.”
 
 
A blognak van egy másik célja is, ugyanis nem feltétlenül az a legszebb kert, amelyet kertészek hoztak létre. Hiszen mindenki álmodhat magának egyedi kertet.
 
 
          „Egy olyan kert, ahol megfér egymás mellett a ricinus, a mályva és a kukorica, ahol nappal az orgona, később az estike bódítja el az illatával, ahol a paradicsom, a menta, a napraforgó és a vadon termő virágok tökéletes összevisszaságában valami különleges születik. Itt a virágok illata az orrunkat, a szebbnél szebb növények látványa a szemünket, a madarak csicsergése a füleinket kényezteti, miközben a gyümölcsfák termései pedig a különböző ízekkel vesznek le a lábunkról. Egy ilyen kertben megpihen és felüdül a lélek.”