Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Bemutatkozás

Kedves Kertbarát Ismerősöm!

Örömmel köszöntöm Önt kertészetemben. Kertészet az Ön kert kapujában, hiszen Magyarországon egyedülállóan egész évben, január végétől- december közepéig házhoz szállítom saját tehergépkocsival az Ön által megrendelt növényeit.

Küldetésemnek és szakmai célomnak tekintem, hogy minden Magyarországi Kertbarát számára elérhető legyen a jelenleg kapható legszélesebb fajtaválaszték. Évelőkből, gyümölcsfákból, lombhullatókból igyekszem a legnagyobb szortimentet kínálni Önnek. Éljen Ön az ország bármely pontján, ugyanannyi lehetősége van gazdag fajta választékból válogatni, és klímaváltozáshoz jól alkalmazkodó növényt vásárolni.

A párás klímát szerető, magashegyi vagy éppen mediterrán növények értelmetlen térnyerését ellensúlyozandó törekvésem, olyan gazdag lomblevelű kínálat, melynek tagjai éppen úgy díszítenek, mint amennyire hasznosak. A gyümölcs termők, ehető növények előtérbe kerülése megmutatja az utat minden, most még a saját hangját, stílusát kereső kertbarátnak: az identitását vesztett (középen fű, körben tuják, vagy éppen bántóan üres udvaroknak használt kertek) hazai kertkultúra végre elkezdte felfedezni azt ami örömünk alapja: a Föld egyik legtermékenyebb talaján azokat a növényeket ültessük, amelyek odafigyelés és gondozás mellett ugyan, de megélnek, és dúsan növekszenek, termésükkel és lédús gyümölcsökkel hálálják meg ültetésüket.

Kertészetem alapvetése az először érkező számára szinte áttekinthetetlen fajta választék, mely később - sok izgalmas órányi olvasás után - érthető, befogadható és használható kincseskamrává szelídül. Minden erőmmel azon dolgozom, hogy az egyes fajták alatti leírások minél pontosabbak és gazdagabbak legyenek, és támogassák az Ön tervezését. A saját fotókkal illusztrált oldalakon, videókon keresztül is igyekszem egy egy növény legfontosabb tulajdonságait kiemelni.

Célom partneri viszont kialakítani Önnel: minden egyes Tőlem vásárló Kertbarátot egy évvel később visszahívunk (amennyiben elérjük telefonon) és visszajelzést kérünk tőle az általam kiszállított növényről. Az Ön tapasztalatai aranyat érnek az egész Kertbarát közösségnek, így köszönöm minden támogató hozzászólását, dilemmáját, gondolatát növényeimmel kapcsolatban.

 

 

Készüljünk egy szebb tavaszra - Kertészeti szezon - 2023

Kertbarátként az elmúlt évben már a saját kertünkben is szembejött velünk a klímaváltozás. Lényegében egyik időjárási válságból a másikba bucskáztunk át. A száraz telet a fagyos szél szárította, eső nélküli február és március követte. A késő tavaszi fagyok megint Kertbarátok tízezreinek okoztak hajnali álmatlanságot. Reggel öt és hat körül még lemegy mínusz egy fokra a hőmérséklet, de délben majd lesz húsz fok, és aki az import spanyol barackot veszi meg a boltban, az nem érti, miért mondjuk, hogy elveszett ez az év is. 

Talán a május. Na, az még olyan szép volt, mint régen, azt még a klímaváltozás sem tudja elrontani.

Júniusban a jégeső szaggatta szét a leveleket, de a jégkirálynő legalább kegyelmesen időzít: ha a szárakat nem hasítja meg, a levélzet pár héten belül megújul. Persze a cakkos, tépett levelek előbb bebarnulnak, majd elszáradnak. Hosszú és nehezen kivárható sebgyógyulás az év legszebb napjain. 

Ja igen, tehát ott tartottunk, hogy megújul (mert júniusban még nagyon intenzív a hajtás növekedés).

Ha hagyják.

De nem hagyják, mert ez jelenti azt, hogy klímaváltozás van.

Az újra nekifutó nedvkeringés egyszer csak egy sütőben érezte magát. Megkezdődött a két hónapig tartó forróság. Na, ilyen már volt, ismerjük. Aszály, ha nagyon meleg van és egyáltalán nem esik az eső. Azt, hogy olyan légszárazság van, hogy növények elszáradtak úgy, hogy amúgy vízben álltak, a visszaverődő forróság pedig szó szerint megégette őket nem tudom, hogy hívják, én csak félelmemben, életem eddigi legnehezebb nyarának neveztem el. Nem megijedtem, hanem féltem. Mi lesz, ha elfogy alólunk a víz? Ha nem jön többé a hegyekből? Ezeket a kérdéseket már, az amúgy optimisták is feltették tavaly nyáron. A bogyós gyümölcs szabadban történő termesztése a töredékére esett vissza. A párás Dániával (nordmann karácsonyfa) a “párátlanodó” zalai dombok elveszíthetik a versenyt. Gyümölcsöt termeszteni öntözés nélkül szinte esélytelen lett. Az örökzöldek nagy részétől elköszöntünk. 

Szeptember közepén érkezett a jó hír, amely azóta is tart: esik az eső. Az eloszlás éves szinten rosszabb lett, mint eddig bármikor, de a remény megmaradt, talán  - úgy néz ki - , hogy az egy év során lehulló csapadék összege nem csökken. És azért, ez is valami. 

Halljuk, hogy a Marson tervezett zöldség/élelmiszer termesztési kutatások egyre szebb eredményeket mutatnak. 

Én soha nem akarok a Marson élni.

De legalább, azokat a kutatásokat hamarosan itthon is használhatjuk, ha így haladunk tovább. Zöldséget - gyümölcsöt termeszteni a kertünkben egyre inkább, csak mindenféle védelmi eszköz segítségével lehet majd. Jégháló, árnyékoló, öntözőrendszer, szikkasztó, csapadék gyűjtő, párásító stb. A helyzet úgy áll, hogy soha korábban nem kellett ennyire mindent megtennünk azért, hogy a növényeink jó kondícióban legyenek. Most viszont élet halál kérdése lett, ugyanis a klímaváltozás azt jelenti a kiskertben, hogy az eddig is létező negatív események közötti idők lerövidültek és egyre gyakoribbak. Nincs idejük a növényeknek regenerálódni két csapás között.

Most viszont itt van 2023, és ebben a korszakban, amikor az olyan kertet, és szépet, és kétkezi munkát szerető átlagemberek számára - mint amilyenekkel a kertbarát Ismerőseimmel vagyunk - teljesen embertelen és értelmetlen dolgok történnek a világban körülöttünk, talán az egyetlen értelmes választás, ha műveljük kertjeinket. (Candide) 

Ha van még autonómiánk, akkor az ott van a ház mögött azon az 1000-1500 négyzetméteren. A kertünkben érezzük: tartunk valamerre.

Itt van tehát 2023, melyben reményeink szerint egy szebb, virágzóbb, illatosabb és esősebb tavasz lesz, hogy aztán felkészülten várjuk az aranyló és érlelő napsugarakat a Föld nevű bolygó egyik legtermékenyebb talaján. 


Amit tudunk termeljük meg otthon, amennyit csak tudunk legyünk a kertben, és amennyi Kertbarátot csak meg tudunk hívni, amikor nyílik egy virág vagy termőre fordul egy gyümölcsfa, annyit hívjunk meg. Amit megtanultunk osszuk meg egymással és okuljunk belőle! A klímaváltozás előtti tankönyvek egy része ma már nem segítség. Mi, Kertbarátok csak egymásra számíthatunk. De egymásra mindenképpen. Köszönöm a sok segítő szándékú hozzászólást, képeket, élménybeszámolókat és tapasztalatokat! Az országban nagyon sok kertbarátkör működik, csatlakozzunk hozzájuk! Minden erőmmel azon leszek, hogy ebben az évben, akinek biztatás kell az találjon, és ismeretet, ötletet, tudást kapjon a kertbarát közösségtől! 

Ne felejtsük el: az életben lehetsz magányos, de a kertedben sohasem leszel egyedül.

Sikeres, termésben, virágzásban gazdag 2023- as évet és gyönyörű szép tavaszt kívánok minden kertbarát Ismerősömnek!

A kertben a helyünkön vagyunk, hiszen ott kezdődött minden. Elfoglaltságot, munkát, kihívást, értelmet, örömet ad. Minden nap végén, amikor verejtékezve visszanézünk a kapuból aznapunkra, érezzük: léptünk egyet a nincsből, a van felé.