Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Telepítsünk izgalmas sövényt!

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 06. 14:03:32

A sövény funkciója a kertben a térelválasztás. Általában telekhatár mentén helyezik el, de a kerten belül is leválaszthatunk kisebb tereket.  Ha sövényt szeretnénk, jusson eszünkbe, hogy nem feltétlenül kell unalmasnak lennie!

A tuja (pl.: Thuja occidentalis ’Smaragd’), a fagyal (pl.: Ligustrum ovalifolium), a puszpáng (pl.: Buxus sempervirens) igazán szép növények, és egész évben díszítenek. De ezeket akár más növényekkel is kombinálhatjuk! Nagyon jól mutat egy lombjával és egy virágjaival díszítő cserje egymás mellett. Kipróbálhatjuk az alábbi képen látható megoldást, ahol buxus és aranyvessző (pl.: Forsythia x intermedia) váltakozik.  Ha többféle növényt alkalmazunk együtt, akkor vegyük figyelembe, hogy nyírása, fenntartása fokozottabb figyelmet igényel, mert a két növény más habitusú.

A virágzó sövények igazi színfoltjai a kertnek. Kerti gyöngyvesszőből  (pl.: Spiraea x vanhouttei) szép nyíratlan sövény alakítható ki, erre a célra javaslom a hortenziát is (pl.: Hydrangea paniculata ’Grandiflora’). Utóbbiak fehér virágúak, a következő színes virágú cserjék alkalmasak még sövénynek: az orgona (pl.: Syringa vulgaris), nyáriorgona (pl.: Buddleia davidii), aranyvessző (pl.: Forsythia x intermedia), jezsámen (pl.: Philadelphus coronarius), japánbirs (pl.: Chaenomeles superba). A tűztövis (pl.: Pyracantha coccinea) nem csak virágaival díszít, ősszel a piros bogyók szép kontrasztot alkotnak a zöld lombbal, ráadásul kiváló védelmi funkciót is betölt töviseinek köszönhetően.

Játszhatunk a lombszínekkel is, vannak olyan cserjék, amelyek nem csak ősszel pompáznak sárgás, pirosas árnyalatokban.  Válasszuk a cserjék színes lombú fajtáit, melyeket az izgalmasabb színhatás érdekben ültessük az alapfajjal felváltva. Néhány som faj lombja elvesztése után színes vesszőikkel tovább díszíti a téli kertünket. A vörös vesszejű fehér som (pl.: Cornus alba ’Sibirica’) mellé ültessünk a sárgavesszejű somot (pl.: Cornus stolonifera ’Flaviramea’).

Tartalomhoz tartozó címkék: sövény növények