Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tegye élettelivé a kertjét örökzöld sövény kerítéssel!

Egy kert minden évszakban más arcát mutatja. Tavasszal az ébredező természet, az előbújó virágok és a pattanó rügyek töltik fel az ember lelkét, nyáron pedig a teljes pompában tündöklő növények nyűgözik le a kertbarátokat. Az ősz beköszöntővel a színes levelekbe burkolózó természet dobogtatja meg a szíveket, míg télen a hótakaró alatt pihenő fák és bokrok keltenek elképesztő atmoszférát a birtokon. Legyen bármilyen is az időjárás és írjunk akármilyen hónapot, egy örökzöld sövény mindig körbeöleli mindezt, élettel telivé és igazán esztétikussá téve ezzel a kertet. Ha már egy ideje gondolkozik azon, milyen jó lenne sövényt húzni a kerítés helyére vagy éppen új helyre költözött és a legjobb megoldást keresi a térhatárolásra, akkor most a legjobb helyen jár.

Alapvetően kétféle ember létezik. Az egyik, aki odavan az örökzöld sövény kerítések minden formájáért és jó eséllyel a saját otthonát is ilyen térhatároló veszi körül. Amennyiben nem, akkor pedig minden bizonnyal megdobban a szíve, mikor elmegy egy ilyen „sövény csoda” mellett az utcán. A másik, akik el sem tudja képzelni, hogy lehet biztonságos és igényes, ugyanakkor mindig esztétikusan karbantartott egy ilyen kerítés.

A helyzet az, hogy ez a bejegyzés mindenkinek szól, ugyanis megmutatom, milyen előnyei vannak az örökzöld sövénynek, mit kell tudni az ültetésről és melyik fajta milyen gondoskodást igényel.

Bújjon el a kíváncsi tekintetek elől természetes fal mögé

Milyen cserjék alkalmasak növénynek?

Valójában számtalan olyan cserje létezik, mely tökéletesen alkalmas sövény kialakításához. Nyugodtan választhat közülünk az alapján, milyen adottságokkal rendelkező örökzöldre van szüksége és melyek azok, melyek leginkább elnyerik a tetszését.

Ha szépen formázott sövényt szeretne

Ha szeretné, hogy szabályos, jól formázható és közepesen magasra növő cserje szegélyezze a birtokát, akkor remek választás a puszpáng, mely sűrű, tömött ágrendszerű, fényes, apró levelű, 3-6 méter magasra megnövő örökzöld cserje. A csodaszép zöld levelek mellett tavasszal kis sárga, illatos virágokkal lepi meg a kertbarátokat. Magyarországon jellemzően a kastélykertekben láthat ilyet, ami nem véletlen, hiszen a barokk kertművészet első számú növénye. Vízigénye nem magas, jól érzi magát napos helyen, de az árnyékot is tűri. Így akkor is jó választás, ha a kert egyik része kifejezetten napos, míg a másik oldalon leginkább fák alatt húzódna a kerítés. Fagytűrő képessége magas, alakja pedig remekül alakítható ízlés szerint.

Két olyan eset van, amikor nem ajánlott az ültetése.

Az egyik az, hogy mivel levelei mérgezőek, kutyás kertbe például nem ajánlott ezt a fajtát választani. A másik, ha amennyiben nem rendelkezik a szükséges növényvédelmi kapacitással a puszpángmoly ellen, abban az esetben is érdemes inkább valami másban gondolkodni. Ez a kártevő ugyanis akár teljesen tönkre is teheti a megálmodott sövényt. Viszont ha mindez nem tántorítja el attól, hogy megálmodja puszpáng kerítését, akkor akár több évtizeden át is a kertje éke lehet ez a növény.

Ebben a videóban például harminc éves példányokat mutatok Önnek.

Ha megnyerte a puszpáng megjelenése, azonban nem pontosan erre vágyik, akkor a figyelmébe ajánlom a széles habitusú, sötétzöld lombozatú, kiválóan alakítható tiszafát, mely akár gömb formára is nyírható. Nyáron a lombja smaragdzöld színben pompázik, míg télen jellemzően sötétzöldek a levelei. Mérsékelt, közepes növekedési eréllyel rendelkezik, hazánkban jól bírja a fagyokat és nincs olyan talaj, ahol ne érezné jól magát.

Ebben a videóban megtekintheti, milyen is valójában ez a cserje.

Ha nyírott vagy nyíratlan sövénynek is alkalmas cserjét választana

Szintén népszerű a sövénynek alkalmas növények között a fagyal, amely 3-4 m magasra nő, virágai feltűnőek, termése pedig télen is az ágakon marad. Számos különböző fajtája van, nyírott és nyíratlan sövénynek egyaránt alkalmas.

Ha szeretné látni, milyen kiszerelésben érkezik meg ez a cserje a kertjébe, akkor ebben a videóban megmutatom Önnek.

Ha valami különlegesre vágyik...

Amennyiben valami különlegeset szeretne, remek választás a borbolya is, amelynek számtalan fajtája közül biztosan Ön is megtalálja a legszimpatikusabbat. Ez a közepes növekedési eréllyel rendelkező cserje 1-1,5 méter magasra nő meg, így ültetése csak akkor ajánlott, ha nem magas kerítést álmodott a kertje köré. Szintén a különlegességek közé sorolandó a homoktövis, melyet a legtöbben terméséről ismerhetnek, ám sövényként is funkcionálhat. Tápanyagigénye minimális, hála a gyökerén élő nitrogénkötő baktériumoknak. Ezek segítségével a legtöbb számára szükséges elemet előállítja saját magának. A hideggel szemben igen ellenálló, a hazánkban extrémnek számító -35 C°-os hideget is elviseli. Díszítő értéke mellett termésének gyógyhatása miatt is érdemes ültetni.

Ha hangszigetelő sövényt szeretne...

A Leylandi Ciprus kitűnő hangszigetelő - ha út menti, zajos helyen él, akkor érdemes megfontolni ennek a növénynek a telepítését. Mivel gyorsan nő, ezért nagyon hamar hihetetlen mértékben képes csökkenti a zajszennyezést, hogy Ön nyugodtan élvezhesse kertje nyugalmát.

Ha többet szeretne tudni erről a növényről, az alábbi videóra kattintva megteheti.

A teljes sövénynek alkalmas cserje kínálat ide kattintva tekinthető meg.

A sövény ültetése nem bonyolult feladat!

Sokan azért félnek belevágni a sövény ültetésbe, mert tartanak attól, hogy egyes tövek a nem megfelelő ültetés miatt kiszáradnak, esetleg nem sikerül teljesen egyenes vonalban elültetni a cserjéket. Azonban ha ezeket a pontosan követi, akkor nem kell tartania ezek előfordulásától. Fontos már az elején megemlíteni, hogy a sövény elültetése – lévén konténeres kiszerelésről van szó – az év bármely napján elvégezhető, kivéve a legforróbb nyári napokat és a fagyos téli időszakokat.

Néhány éve például nyáron ültettünk tűztövist sövény gyanánt, melyet meg is örökítettünk ebben a videóban.

1. Ásson egybefüggő árkot!

Első lépésként mindenképpen ásson egy összefüggő árkot körülbelül 30-40 cm mélyen és 30 centiméter szélességben. Így nem csak praktikusabb az ültetés, de az egyenes elrendezés is egyszerűbben biztosítható, mint ha gödröket ásna.

2. Engedje fel vízzel az árkot!

Érdemes már az ültetés előtti nap kiásni az árkot, így vízzel felengedve iszapos és nyirkos közeget teremthet, melynek nagyon örülnek majd a frissen elültetett bokrok. Amennyiben szeretné biztosítani a megfelelő tápanyagtartalmat, is, még a cserjék elhelyezése előtt az árok aljára érdemes tenni egy kis szarvasmarha trágyát is.

3. Ültesse el a növényeket!

A növények földbe helyezésénél csupán egy dologra fontos odafigyelni, mégpedig arra, hogy a földlabda teteje legyen síkban a talajszinttel, tehát ne kerüljön túl mélyre a növény, de szabadon se maradjanak a gyökerei. Így biztos lehet abban, hogy éveken keresztül gyönyörködhet az örökzöld kerítésében.

Korábban ültettem néhány fagyalt sövény gyanánt, melynek a folyamatát az alábbi videóban megtekintheti.

Tartsa meg az örökzöld sövénye szépségét évekig!

Mivel minden cserje igényei eltérőek, fontos alaposan megismerni a növényt, melyet sövénynek választott. Így megtudhatja, mennyi vizet és milyen talajt igényel, valamint a megfelelő időszakban elvégzett metszéssel vagy nyírással kapcsolatban is tájékozódhat. Így a most elültetett sövény évtizedek múlva is gyönyörűen pompázik majd a birtoka körül.

Kinek ajánlott örökzöld sövényt ültetni?

Ha szeretne egy gyönyörű kerítést, amely nem csak sokkal hangulatosabb, de praktikusabb is, mint egy egyszerű fából, téglából vagy vasból készült térhatároló, akkor az örökzöld sövényt Önnek találták ki. Hiszen mennyivel jobb időről időre törődni egy kicsit a sövénnyel, mely hosszú távon meghálálja a gondoskodást, mint minden évben újra festeni a megszokott kerítést! Van olyan növény, mely termésével kápráztat el, míg létezik olyan is, amely hangszigetelőként is funkciónál.

Nem beszélve arról, hogy míg egy rafinált besurranó egy szimpla kerítés tetején könnyen átugrik, addig egy sövény esetében ugyanezt csak nehezen teheti meg feltűnés nélkül. Önnek pedig örökké gyönyörű, zöld kilátása lesz az otthonából, miközben magánéletét elrejtheti a kíváncsi szemek elől.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!