Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kertbarát hírek

Nimfák, ligetek, boszorkányok
2023. 11. 02. 17:07:32

Nimfák, ligetek, boszorkányok

A fűzfafélékhez régóta, valami különös, sejtelmes viszony fűzi az embert, pozitív és negatív erőt egyaránt tulajdonítottak különböző fajainak. Számos hiedelem övezte, félték és tisztelték is a fűzfákat. Használták különböző tárgyak készítéséhez éppúgy, mint betegségek gyógyításához, szépségápoláshoz vagy éppen gonosz erők (démonok, boszorkányok) távoltartásához.

Szusi gyümölcsből - a japán körte
2023. 11. 01. 17:07:00

Szusi gyümölcsből - a japán körte

Sokan vannak, akik szívesen kóstolják meg újabb és újabb, korábban ismeretlen gyümölcsfajok és fajták terméseit, részint kíváncsiságból, ízvilágukat felfedezendő, részint azért, hogy - amennyiben elnyerte tetszésüket - kertjükbe is ültethessék, s idővel a saját fáról, a saját termést szüretelhessék és fogyaszthassák.

Itt van az ősz, itt van ujra
2023. 11. 01. 07:24:00 Napindító

Itt van az ősz, itt van ujra

Számtalan költő megénekelte az őszt, az ahhoz kapcsolódó viszonyát, élményeit, az évszak által kiváltott hangulatot. Igaz ez az idén 200 éve született, a magyar- és világirodalom egyik legnagyobbikára, Petőfi Sándorra is.

Kinek ne jutna eszébe nevének hallatán az 1847. szeptemberében Koltón írott Szeptember végén című verse, s annak szépséges kezdő sorai: „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,

"...egykor a nyár susogta s koszorúba fonta neked..."
2023. 10. 31. 17:07:18

"...egykor a nyár susogta s koszorúba fonta neked..."

Vannak olyan növények, amelyek annyira jellegzetes meghatározói egy-egy évszaknak, olyannyira összefonódnak vele, hogy szinte elképzelhetetlen nélkülük. Közéjük tartozik a kora ősszel nyíló szellőrózsa, ami virágzásával heteken át biztosítja a színt az egyre „fakuló” virágoskertben.

Petőfi Sándor - Október végén?
2023. 10. 31. 07:39:00 Napindító

Petőfi Sándor - Október végén?

Nem, nem elírás a cím. Ki ne tudná, hogy Petőfi nem a 10., hanem a 9. hónap, azaz a szeptember végét énekelte meg. De, ha most élne költőink legnagyobbika, akár e címet is adhatná versének, hisz az abnormálisan meleg időnek köszönhetően, még október végén is nyílnak a kerti virágok, nemcsak az ősziek, de sok egynyári is.

Szamóca. Málna. Szamócamálna...
2023. 10. 30. 17:07:00

Szamóca. Málna. Szamócamálna...

Ha azt halljuk bogyósgyümölcs, talán elsőként gyerekkori emlékek idéződnek fel bennünk. Ők azok, melyeknél nem kellett vágyakozva nézni a magas lomb között csábítóan megbújó, kívánatos, ám elérhetetlen terméseket, mert könnyedén szedhettük a föld közelében vagy csak karnyújtásnyira levő epret, málnát, ribizlit, szedret, s tömhettük szánkba, átadva magunkat a csodás ízeknek.

"Jáspisfényü" rezisztens körték
2023. 10. 29. 13:18:52

"Jáspisfényü" rezisztens körték

„Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket
üvegtálon. Nehéz, sötét-smaragd
szőlőt, hatalmas, jáspisfényü körtét,
megannyi dús, tündöklő ékszerét.”

Ezekkel a sorokkal kezdi Kosztolányi Őszi reggeli című versét. A körte nemcsak az ősz, de a régi kertek, tanyák egyik meghatározó, kedves gyümölcse, amely – amint azt Homérosztól tudjuk

"...a csermelyek hulláma sárga, és az a hegy, a föld, a márga..."
2023. 10. 28. 17:07:00

"...a csermelyek hulláma sárga, és az a hegy, a föld, a márga..."

Gondolkodott már azon, milyen lenne színek nélkül a világ? Hiszen a színek nemcsak a szemünknek, a szívünknek, lelkünknek is üzennek. Érzéseket, emlékeket idéznek, keltenek bennünk. Ugye elképzelni is szörnyű, ha nem lennének? Mikor Babits Mihály megpróbálta, e sorokra ihlették:

Parainesis kertészeknek (is)
2023. 10. 28. 07:07:00 Napindító

Parainesis kertészeknek (is)

„Ki tud várni, az sokat tud; s nemcsak tud sokat, de tehet, s tenni fog sokat. A bölcs késő öregségében is elülteti a fát, noha hasznával maga nem élhet; de érti, miképpen az rendes időre megnő, s unokáját gyümölccsel enyhíti. Ő tudja, miért kell várni; s ki várás után sok jót nyert, az munkálni a jövő korért sem rest.” - írta Kölcsey szellemi-erkölcsi testamentumában a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művében, melyben a szolgálatot, a másokért élést állítja unokaöccse elé, mint legfőbb és követendő erkölcsi erényt. Várni, várakozni.

Guruló nyári barackok
2023. 10. 27. 17:07:00

Guruló nyári barackok

Az őszibarack Észak-és Közép-Kína területén őshonos, ahol már i.e. 2000-től termesztésbe vonták és egészen sajátságos viszony alakult ki irányában az ázsiai kultúrában. A festményeken, versekben, énekekben, legendákban gyakorta ábrázolt növény az élet és a halál jelképe egyszerre, pozitív és negatív babona egyaránt kapcsolódik hozzá.

A lélekben tervezéstől a megvalósításig
2023. 10. 27. 08:23:00 Napindító

A lélekben tervezéstől a megvalósításig

"A kertet először a lélekben kell előkészíteni, különben nem virágzik." – tartja az angol közmondás. A kert sosem kész, befejezett „alkotás”, még akkor sem, ha már évek óta műveljük, azok számára pedig, akik egy kopár vagy éppen gazzal benőtt területet szeretnének kertté alakítani, bizony szükség van tervre, sőt tervekre.

Totem ciprus: az égig érő zöld oszlop
2023. 10. 26. 17:07:00

Totem ciprus: az égig érő zöld oszlop

Az európai ciprus Kis-Ázsiában, Észak-Perzsiában, Görögországban, Krétán és Cipruson őshonos karcsú, kúp alakú vagy kiszélesedő, szétterülő, örökzöld fa. Az oszlop alakú formát egyesek természetes változatnak, míg mások a kultúrából kivadultnak tartják. Az ókorban került Itáliába, ahol meghonosodván idővel különösen Toszkána és Umbria legjellegzetesebb fájává vált. Ma már a Földközi-tenger térségében szinte mindenütt megtalálható.

Lélekmozdító találkozás…
2023. 10. 26. 07:24:00 Napindító

Lélekmozdító találkozás…

Tegnap Gárdonyi Géza kapcsán már esett szó a természethez és a kertjéhez való viszonyáról, ám Gyermekkori emlékeim című művében azt is elárulja, hogy íróvá lételében, milyen szerepe volt a természetnek, az azzal való „találkozásának” egy tavaszi napon.

A Gárdonyi által leírtakhoz hasonlót, azt gondolom mindannyian átéltünk, mi több átélünk életünk folyamán, s ha írók nem is leszünk, az élmény, amit a növények

Nappal nyugtat, éjjel altat - levendula a kertből a párnára
2023. 10. 25. 17:07:00

Nappal nyugtat, éjjel altat - levendula a kertből a párnára

Provence és Tihany nevének hallatán a történelmi múlt, a szépséges táj, a napfény és a vízpart mellett, sőt, talán azokat megelőzve a levendula jut elsőként eszébe sokaknak. Mi több a dél-francia régió és a balaton-felvidéki település neve szinte összeforrtak mára e kedves növénnyel, egyiket sem lehet említeni a másik nélkül.

Csap fagytalanít, leander marad kint - mínusz 15 fokig télálló leanderek
2023. 10. 25. 08:36:00

Csap fagytalanít, leander marad kint - mínusz 15 fokig télálló leanderek

Ha a nyári hónapok egyik kitartóan virágzó, hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendő, dézsás növényét kellene kiemelni, akkor bizonnyal sokak számára a leander lenne az. Valljuk meg, tényleg igazán magával ragadó mediterrán hangulatot idéző volta, virágainak pompája, bősége, de termetes bokra miatt is.

Egzotikus különlegesség, trópusi jellegű, tápláló gyümölcs - lehetséges a kertünkben is?
2023. 10. 24. 17:07:00

Egzotikus különlegesség, trópusi jellegű, tápláló gyümölcs - lehetséges a kertünkben is?

A kánikulában igencsak jólesik egy ízletes, gazdagon gyümölcsös ízű fagylalt. Ráadásul, ha ez a hűsítő finomság a banán, ananász, mangó és vanília ötvözete, szinte már egy trópusi szigeten, egy pálmafa árnyékában érezzük magunkat. Ahhoz azonban, hogy ezt az ízvilágot élvezhessük nem kell valamennyi említett gyümölcsöt megvennünk, elég,