Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Leyland ciprus – Fajtaválasztástól a telepítésig

Amikor azt halljuk, hogy kerítés, akkor fából vagy fémből, esetleg betonból készült szerkezet jut eszünkbe, viszont ha egy természetes, „zöld fallal” szeretné körül venni a birtokát, akkor érdemes cserjék telepítésén elgondolkodni.

Amennyiben aggódna, hogy esetleg a nem megfelelő gondoskodás vagy körülmények miatt nem lesz egységes az összhatás, akkor engedje meg, hogy részletesen bemutassam Önnek az egyik legnépszerűbb sövénynek alkalmas cserjét, a Leyland ciprust, habár gyakran gyors növekedése miatt telepítik, a választásban fontos szempont lehet az is, hogy nem termel pollent, így az allergiával küzdök számára is jó választás.

A Leyland ciprus sűrű ágrendszerével és tömött levélzetével áthatolhatatlan sövény növény, ráadásul kiváló hangszigetelő is. Természetesen nem csupán kerítés mellé, hanem szoliter növényként is kiváló választás. Fontos tudni róla, hogy évente akár 70-100 centimétert is nőhet, így a telepítési hely kiválasztása során ezt is figyelembe kell venni.

Az alábbi videómban megmutatok olyan növényeket, amelyeket sosem metszettek meg, így teljes valójukban láthatók: 

Kinek ajánlott a Leyland ciprus ültetése?

Szoliter növényként ültetve egy igazán mutatós és magas cserjét nevelhet belőle a kertjében, ami remekül mutat szinte bármilyen növény mellett. Amennyiben sövényt szeretne belőle telepíteni a kerítése helyére, akkor is remek választás, hiszen ha időben megmetszi minden alkalommal, egy természetes és igen tömör falat hozhat létre az otthona körül, amely nem csak elrejti az udvarát a kíváncsi szemek elől, de az illetéktelen bejhatolók kedvét is hamar elveszi, hiszen lehetetlen átjutni rajta. Amennyiben nagyobb telke van és nem gond, ha nem teljesen átláthatatlan a térhatároló, akkor metszés nélkül is ültethető.

Kertészetem kínálatában többféle leylandi ciprust is megtalál, kattintson ide, s máris megtekintheti őket!

Amennyiben a gyakorlatban is szívesen megtekintené, hogy zajlik a Leyland ciprusok ültetése, ebben a korábban készült videóban megmutatom Önnek.

Milyen igényei vannak ennek az örökzöld növénynek?

A Leyland ciprus egy igénytelen, könnyen nevelhető örökzöld. Szárazság-és fagytűrése is kiváló, talajban nem válogat de a szélsőséges homoktalajokra kerüljük a telepítését.

Megmutatok Önnek egy metszés nélküli, kifejlett Leyland ciprus sövényt a videómban:

Mit kell tudni a Leyland ciprus metszéséről?

Az őszi ültetést követő tavasszal metsszük vissza, így egyrészt növekedésre ösztönözzük, másrészt elkezdhető a tömött forma kialakítása, ha a későbbiekben is kívánja metszeni. Habár nem szükségszerű az évi többszöri metszés/nyírás ez a ciprusféle „tömörre nyírható” , így ha tömött és átláthatatlan sövényre vágyik, akkor évente a tavaszi metszés mellett egy nyári és egy őszi metszés is szükséges lehet az idősebb növényeknél.

Nézzék meg, mit nyújt a Leyland ciprus, mint térhatároló sövény, kerítés mellett:

Fontos kiemelni azt is, hogy tömörre nyírva formázása is megoldható, teljesen egyenes vagy egyéb, Önnek tetsző formát is megálmodhat belőle egy sövénynyíró vagy metszőolló segítségével. A magasságát is metszéssel szabályozhatjuk, ha ezt elmulasztjuk akkor gyorsan megmutatkozik elképesztő magassága, hiszen akár 15 méteresre is megnőhet, ami természetesen gyönyörű látvány, azonban kerítésként már túlzó hatást nyújt.

Szívesen olvasna bővebben is a Leyland ciprus metszéséről? Erre al inkre kattintva máris megteheti!

Ebben a cikkemben pedig megmutatom, hogy hogyan fest a Leyland ciprus sövényként!

Betegségekre nem különösebben fogékony ez a cserje fajta, azonban sok tuja és cserje fajta, többek között sok Leyland esett áldozatul Magyarországon a 2008 és 2014 közötti, az úgynevezett „tuja pusztulási” időszaknak, amikor a két csapadékos nyár között szinte csak aszályos nyári hónapok voltak, amely még a tíz – tizenöt éve elültetett ciprusokat is megviselte főleg az öntözés hiánya miatt. Ezen események láncolata akkor igen legyengítette ezeknek a növényeknek az ellenálló képességét, így olyan kórokozók is megtámadhatták, melyek azelőtt elkerülték őket.

Ha érdekli Önt a Leyland ciprusra veszélyes betegségek és kártevők, erre a linkre kattintva máris olvashat róluk!

Néhány dolog, melyekre fontos odafigyelni az ültetésnél

Mint ahogy fentebb is említettem, ennek a növénynek nincsenek magas elvárásai a kertbarátokkal szemben, azonban van néhány olyan fontos mozzanat, melyekre fontos odafigyelni az ültetése folyamán, később pedig majd a gondozásnál is. A Leylandi ciprus ültetése tavasszal, március és április folyamán időszerű, ám természetesen a konténeres változat kora tavasztól egészen késő őszig ültethető. Határozott növekedését pedig a következő év tavaszán elvégzett erőteljes visszametszéssel indíthatjuk el.

Kertészetem kínálatában többféle leylandi ciprust is megtalál, melyeket ide kattintva megnézhet!

A rendkívül népszerű 'Oger' fajtát pedig itt tudja megrendelni!

Mit gondol, érdekes növény a Leyland ciprus? Ugye, most már Ön is érti, miért ilyen népszerű! Bátran próbálja meg a kertjében nevelni, sok öröme lesz benne!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

További cikkeimet itt találja.