Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gyorsan növő, örökzöld, pollenmentes sövényt szeretne? Ültessen Leyland ciprust!

A legtöbb családi házban élő számára már önmagában az is nagy dilemma, hogy a hagyományos fa vagy vaskerítés mellett döntsön, ha a birtok szegélyezéséről van szó, vagy merjen belevágni valamilyen sövény telepítésébe. Azt javaslom, hogy ha egy kicsit is tetszik Önnek a gondolat, hogy egy természetes, „zöld fal” vegye körül a birtokát, akkor nem kérdés, hogy érdemes cserjéket ültetnie kerítés gyanánt.

Amennyiben amiatt aggódik, hogy esetleg a nem megfelelő gondoskodás vagy körülmények miatt nem lesz szép a térhatároló minden része, esetleg itt-ott kipusztul, akkor most ezeket a kétségeket is eloszlatom Önben.

Engedje meg, hogy részletesen bemutassam, Önnek az egyik legnépszerűbb sövénynek alkalmas cserjét, a Leyland ciprus!

Ez a sűrű ágakkal, élénk zöld színnel rendelkező növény már lassan húsz éve van jelen Magyarországon és előszeretettel alkalmazzák sövényként vagy térhatárolóként. Nem véletlen, hiszen gondozási igényei nem magasak, ugyanakkor nagyon gyorsan nő, egy év alatt akár 70-100 centiméterrel is magasabb lehet. Pollenmentes, így az allergiában szenvedők is bátran elültethetik.

Korábbi cikkemet olvasta már a Leyland ciprusról?

Néhány dolog, melyekre fontos odafigyelni az ültetésnél!

Mint ahogy fentebb is említettem, ennek a növénynek nincsenek magas elvárásai a kertbarátokkal szemben, azonban van néhány olyan fontos mozzanat, melyekre fontos odafigyelni az ültetése folyamán, később pedig majd a gondozásnál is. A Leylandi ciprus ültetése tavasszal, március és április folyamán időszerű, ám természetesen a konténeres változat kora tavasztól egészen késő őszig ültethető. Határozott növekedését pedig a következő év tavaszán elvégzett erőteljes visszametszéssel indíthatjuk el, melyről lentebb szintén részletesen írok majd.

Lássuk az ültetéshez szükséges műveleteket lépésről lépésre!

1. Ültetési távolság meghatározása

Az ültetési távolság meghatározásánál érdemes kb. 70 cm-es távban gondolkozni, ennek megfelelően el is helyezheti egy vonalban a konténeres cserjéket a későbbi sövény vonalában. Ha így előre kipakolja az ültetendő növényeket, az nagyon sokat segít abban, hogy megtartsa az egyenes vonalat és végül ne legyen kusza a kerítése.

2. Ültetőgödrök ásása

Láthatja, hogy ezeknek a fiatal cserjéknek a földlabdája egyelőre nem túl nagy, ennek ellenére sokkal méretesebb gödröket kell létrehoznia, legalább kétszer akkorát, mint ami alapvetően szükséges lenne. Ennek az oka, hogy ha már most fellazítja a talajt, később a fejlődő ciprusnak nem az lesz a legfőbb feladata, hogy a gyökerei utat találjanak a keményebb földben, így növekedése is intenzívebb lehet. Természetesen nem szabad túl mélyre temetni a növény begyökeresedett földlabdáját, a gyökérzet felső része mindig legyen egy síkban a talajszinttel!

3.Nyirkos talaj biztosítása

Mivel a Leyland ciprus kedveli a nyirkos közeget, az ültetőgödrök kiásását követően érdemes jól belocsolni azokat és egy éjszakát állni hagyni, így ugyanis rögtön olyan talajba került majd a cserje, ami számára a legideálisabb. Ezután a fiatal csemetét az első időkben megfelelően kell öntözni, később, mikor már megerősödött és a gyökerei is megfelelő mélységbe nyúlnak le, már nem szükséges ennyire törődni vele, maximum a tűzforró nyári napokon kell megöntözni, ahogy minden más növényt is.

4. Tápanyag igény kielégítése

Ez a cserje fajta kedveli a tápanyagban gazdag, laza talajt, így ha igazán kedvezni szeretne az elültetett növényeknek, akkor az ültetőgödör aljára tegyen műtrágyát, komposztot, vagy földdel kevert tőzeget, így sokkal egészségesebb és zöldebb színben pompázó sövényt nevelhet majd a kertjében.

5. Föld visszatermelése

Ha van rá mód, érdemes ugyanabban a sorrendben visszahelyezni a kiásott földet, mint ahogy eredetileg volt, ezzel még inkább hozzájárulhat a cserjék egészséges fejlődéséhez.

Amennyiben a gyakorlatban is szívesen megtekintené, hogy zajlik a Leyland ciprusok ültetése, ebben a korábban készült videóban megmutatom Önnek.

Mikor végez az ültetéssel és végignéz a munkáján, ne lepődjön meg, ha sövényre egy kicsit sem hasonlító növénysort lát maga előtt. Ugyanis a fiatal Leyland ciprusok az első időszakban kifejezetten „esetlenek” és még véletlenül sem szimmetrikusak. Nem kell azonban aggódnia, mivel tényleg nagyon gyorsan nő, az ágai hamar összezárnak majd és napról napra rajzolódik majd ki a szépsége.

Milyen igényei vannak ennek az örökzöld növénynek?

A Leyland ciprus igényei nem nagyok, azonban metszés, valamint a gondozás terén van néhány olyan szabály, amit nem csak érdemes, de elengedhetetlen betartani ha hosszú távon tervez az örökzöld sövénnyel.

Mit kell tudni a Leyland ciprus metszéséről?

Az ültetést követő következő tavaszon egy alkalommal mindenképpen érdemes elvégezni a cserjét metszését, ez a művelet ugyanis beindítja erőteljes növekedésüket. A későbbiekben pedig Ön döntheti el, szeretné-e nyírni a ciprusait. Ezt a ciprusfélét „tömörre nyírhatóként” szokták definiálni, ami azt jelenti, hogy ha nem metszi rendszeresen a már kifejlett cserjéket, akkor bizony nem érvényesül majd a megálmodott sövény hatás. Tehát ha tényleg tömött és átláthatatlan sövényre vágyik, akkor érdemes időről időre visszametszeni az ágait.

Ellenkező esetben megmutatkozik elképesztő magassága, hiszen akár 15 méteresre is megnőhetnek, ami természetesen gyönyörű látvány, azonban kerítésként nem feltétlenül ezt képzeli el az ember. Tehát a metszése abban az esetben fontos nagyon, ha alacsony, tömör térelválasztót szeretne belőle létrehozni. Fontos kiemelni azt is, hogy tömörre nyírva formázása is megoldható, teljesen egyenes vagy egyéb, Önnek tetsző formát is megálmodhat belőle egy sövénynyíró vagy metszőolló segítségével.

Ha szeretné megnézni, mégis hogy kell elképzelni az idősebb cserjéket, melyeket soha nem nyírtak meg, ebben a videóban megmutatom Önnek.

Mennyire ellenálló a betegségekkel szemben a Leyland ciprus?

Betegségekre nem különösebben fogékony ez a cserje fajta, azonban sok tuja és cserje fajta, többek között sok Leyland esett áldozatul Magyarországon a 2008 és 2014 közötti, az úgynevezett „tuja pusztulási” időszaknak, amikor a két csapadékos nyár között szinte csak aszályos nyári hónapok voltak, amely még a tíz – tizenöt éve elültetett ciprusokat is megviselte főleg az öntözés hiánya miatt. Ezen események láncolata akkor igen legyengítette ezeknek a növényeknek az ellenálló képességét, így olyan kórokozók is megtámadhatták, melyek azelőtt elkerülték őket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha most elülteti a Leyland ciprust a kertjében, az biztosan így jár majd, megfelelő öntözéssel és a páratartalom biztosításával ugyanis a csapadékmentes nyarakkal sem lesz probléma.

Korábbi cikkemet olvasta már, ahol leírtam miért ideális választás a Leyland ciprus?

Hogy szaporítható a Leyland ciprus?

Ennek az örökzöld növénynek az egyetlen szaporítási módja az úgynevezett hajtásdugványozás, hiszen magot nem terem. Erre a legjobb időszak júliusban és augusztusban van, azonban azt fontos tudni, hogy Magyarországon igen sokat kell várni arra, hogy rendesen begyökeresedjen és később majd növekedni kezdjen az ilyen módon szaporított Leyland ciprus.

Milyen fajtái léteznek ennek az örökzöld növénynek?

Mivel több fajtája is létezik a Leyland ciprusnak, mindenki megtalálhatja közöttük azt, amely számára a legideálisabb. A hagyományos Leyland – ahogy fentebb már említettem - gyönyörű zöld színben pompázik és a metszés elhagyása esetén igen magasra nő, ellenkező esetben azonban tömörré válik. Szintén nagy kedvenc a kertbarátok körében az „Oger” nevet viselő fajtája, amelynek különleges, kékeszöld színe van és kicsit tömöttebbek az ágai, mint a hagyományos típus esetében. Emellett azért is kedvelik sokan, mert a már említett kezdeti esetlenség ennek a típusnak az esetében sokkal kevésbé jellemző. Nagyon hasonló ehhez az úgynevezett „Blue Jeans” fajta is, amely a kékes színezet mellett kicsit deres hatással is bír. A „Castlewellan Gold” ezzel szemben aranyba hajló, sárgás színezetével dobja fel a környezetét. Mindegyik típus tökéletesen alkalmas szoliterként, ültetve, sövényként telepítve és magas térhatárolóként is.

Ha szívesen megtekintené a kertészetem teljes Leyland ciprus kínálatát, ide kattintva elérheti.

Kinek ajánlott a Leyland ciprus ültetése?

Sokféle felhasználási módja miatt gyakorlatilag mindenkinek, aki kertes házban él, legyen szó bármelyik fajtáról is. Szoliter növényként ültetve egy igazán mutatós és magas cserjét nevelhet belőle a kertjében, ami remekül mutat szinte bármilyen növény mellett. Amennyiben sövényt szeretne belőle telepíteni a kerítése helyére, akkor is remek választás, hiszen ha időben megmetszi minden alkalommal, egy természetes és igen tömör falat hozhat létre az otthona körül, amely nem csak elrejti az udvarát a kíváncsi szemek elől, de az illetéktelen bejhatolók kedvét is hamar elveszi, hiszen lehetetlen átjutni rajta. Amennyiben nagyobb telke van és nem gond ha nem teljesen átláthatatlan a térhatároló, akkor metszés nélkül is ültethető az igen méretesre növő cserje.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: leyland ciprus sövény növények