Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Leyland ciprus károsítói

A Leyland ciprusról általánosságban

A Leylandi ciprus – tudományos nevén x Cupressocyparis leylandii - az egyik leggyorsabban növő, pikkelylevelű dísznövény, s emellett a hazai örökzöld sövénynövények legnépszerűbbike. Talajra nem igényes, szárazságot jól tűrő növényfaj. Gyors növekedésű, egy év alatt akár 1-1,5 méterre is megnőhet. Ha hagynánk természetes formájában növekedni, akkor 20 év alatt akár 20-22 méteres fává is cseperedhetne. Hajtásai zöld színűek, felállóak. Széles henger alakú koronát nevel, tobozt csak idős korban érlel, és akkor is keveset. Fiatal korában kifejezetten fagyérzékeny, emiatt jó, ha inkább tavasszal telepítjük.

Itt írtam arról, miért ideális növény a Leyland ciprus, olvassa el!

A tavasszal ültetett ciprusok jobban begyökeresednek, megerősödnek a tél beköszöntéig, így sokkal jobban tűrik majd a zord időjárást. Az idősebb Cupressocyparis leylandii példányok jól viselik a hektikus időjárási viszonyokat, így szárazságot és a fagyokat. Városi kertek nagyszerű sövénynövénye, hiszen kiváló zaj-, szél-, és porfogó. A következő célokra lehet a Leyland ciprus kiváló választás: takarás a szomszédok, illetve az utcafront felől, emellett élő sövénynek sem utolsó.

Ebben a cikkben írtam arról, hogy miként teszi élettel telivé kertjét egy ilyen sövény.

Szeretne erős, egészséges növényt kertjébe? Nézze meg kínálatomat ide kattintva

A Leyland ciprus károsítói

Kórokozók

1. Gyökér- és törzsrothadás (Phytophthora cinnamomni)

Leyland ciprus gyökér- és törzsrothadása

A Phytophthora cinnamomni esetében a probléma a talajból érkezik

Kórkép: a fiatal növényeken kezdetben sárgulás, barnulás figyelhető meg, végül az egész növény elszárad. A betegség nevéből is kikövetkeztethető, de alapvető tünet a törzs gyökérnyaki részén és a gyökereken látható rothadás. A fertőződött, sérült gyökerek nem tudják elvégezni legfontosabb feladatukat, a tápanyagok felvételét, így a ciprus föld feletti részein a kiszáradás jelei mutatkoznak. Vizenyős területeken ez talajlakó gomba nagy károkat okozhat, nem csak a Leyland cipruson. A kórokozó művelőeszközök, fertőzött szaporítóanyag útján terjedhet.

Védekezés: ne ültessünk pangó vizes talajra! Ha azonban nincs más területünk, ahova növényünket ültessük, akkor előtte mindenképp javallott a területen álló víz elvezetése.

2. A Leyland ciprus seiridiumos betegsége – Seiridium cardinale

A Leyland ciprus seiridiumos betegsége

A rákos sebek megléte és a gyantafolyás azt a gyanakvást keltheti bennünk, hogy talán a seiridiumos betegséggel van dolgunk

Kórkép: A kórokozó megtelepedésének helyén a kéreg besüpped és barnás, pirosas árnyalatúvá válik. A legjellegzetesebb tünet azonban a növény fás részein kialakuló rákos sebek, melyek környékén gyantafolyás figyelhető meg. Elsősorban az idősebb fákon mutatkoznak a betegség tünetei. A kórokozó leggyakrabban a sebzéseken keresztül talál magának kaput a behatolásra, emellett még a szúbogarak is szerepet játszhatnak a betegség terjedésében.

Védekezés: a legfontosabb a károsított részek egészséges fás részekig történő visszavágása. A fertőzött ágrészeket semmisítsük meg, majd megfelelő faápoló készítménnyel zárjuk el a sebzést.

3. A Leyland ciprus pestalotiopsisos betegsége - Pestalotiopsis funerea

A Leyland ciprus pestalotiopsisos betegsége

A Leyland cipruson a pikkelylevelek hajtáscsúcstól kezdődő barnulása a pestalotiopsisos betegség jelenlétére utalhat

Kórkép: A pikkelylevelek figyelhetjük meg a tüneteket, melyek a hajtáscsúcstól befelé sárgulásba majd barnulásba kezdenek. Kezelés nélkül, illetve súlyos fertőzés esetén teljes ágak kopaszodhatnak fel, de akár maga a növény is kiszáradhat. Fontos tudni, hogy ez a kórokozó gomba egy úgynevezett gyengültségi parazita. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a betegség elterjedésében nagyban közrejátszanak azok a tényezők, melyek a növény vontatott fejlődéséhez vezetnek (pl.: szárazság, rossz termőhelyi adottságok, tápanyaghiány).

Védekezés: Házi kertben használható kémiai növényvédőszerek híján, a védekezés ennél a betegségnél is a megelőzésre van alapozva. Ültetésnél kerüljük a sűrű térállást. Ha pedig észleljük a kártételt, a fertőzött részeket erősen vágjuk vissza és semmisítsük meg.

Kártevők

1. Borókapajzstetű – Carulaspis juniperi

Borókapajzstetű Leyland cipruson

A nagy létszámban jelentkező borókapajzstetű populáció nagy kárt okozhat ciprusainkon! 

Kárkép: A nevével ellentétben a kártevő állat nem csak a borókán, de más örökzöldeken is károsíthat. A kifejlett pajzstetvek 1-5 mm nagyságúak világosszürke színűek, pajzsuk hosszúkás. Károsításuk lényege, hogy a pikkelyleveleken szívogatnak, melynek hatására a hajtás tompa fényű lesz, később pedig megsárgul, megbarnul, majd elhal. A kártétel az idősebb növényi részek irányából halad a fiatalabb részek felé.

Védekezés: megfigyelés alapján a rajzásban lévő (általában június-július a rajzásuk időpontja) mozgó, fiatal lárvák ellen kontakt (érintő) és szisztémikus (felszívódó) szereket használhatunk. Az acetamiprid hatóanyagú felszívódó szerek kiváló megoldást nyújtanak a károsító gyérítésére.

A kertbarátok körében igen népszerű Leyland ciprusnak sajnos meggyűlik a baja a kórokozókkal és a kártevőkkel. Remélem, hogy cikkemmel fel tudtam kelteni az érdeklődését, és sikerült megismertetnem önnel a Leyland ciprus legfontosabb károsítóit és az ellenük való védekezési lehetőségeket.

Ha szeretne egy átfogó cikket olvasni a Leyland ciprusról, és megismerni ezt a csodás növényt, IDE KATTINTVA megteheti!

Az 'Oger' fajta az egyik legnépszerűbb a Leyland ciprusok között. Ha szeretné közelebbről is megismerni, KATTINSON IDE! 

IDE KATTINTVA pedig rendelni is tud!

Ha tetszett a bejegyzés, kérem ossza ezt meg az örökzöldeket kedvelő ismerőseivel, barátaival, hogy ők is friss információkhoz jussanak a Leyland ciprust illető növényvédelmi kérdésekkel kapcsolatban!

További bejegyzéseimet Blogomban olvashatja, IDE KATTINTVA!