Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Leyland ciprus, a csodás örökzöld kerítés

A Leyland ciprus elegáns, dekoratív megjelenésének, gyors növekedési ütemének köszönhetően az egyik legnépszerűbb sövénynek való növény Magyarországon.

Évente akár 70-100 centimétert is nőhet ez a cserjeféle. Ugyanakkor nem csak sövényként ültethető, hanem szoliter növényként alkalmazva is kiváló, vagyis önmagában ültetve is mesés, fenséges dísze lehet a kertünknek.

 

Sövényként alkalmazva egy tömött, élénk színű, áthatolhatatlan élő kerítést képez. Akkor válaszuk, ha egy magas, sűrű ágrendszerrel rendelkező, kiváló takaró és hangszigetelő képességgel rendelkező növényt keresünk.

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a Leyland ciprus sövény és szeretne egy ilyen remek térhatárolót kertjébe, ide kattintva rendelheti meg!

 

Természetesen a Leyland ciprust ültethetjük pusztán a szépsége miatt is, hiszen egész évben zölden díszíti a kertünket és a nagyobb, nyílt kertrészek mutatós egyedüli, különálló növénye is lehet.

A Cupressocyparis leylandii magasságának, tömött, sűrű ágszerkezetének köszönhetően egybefüggő, masszív sövénykerítés kialakítására alkalmas, amely megóvja kertünket az illetéktelen pillantásoktól, valamint kiválóan fogja a port és remek hangszigetelő tulajdonsággal bír.

A szépen ápolt kertek méltó kerete lehet.

A Leyland ciprus ültetése

Mielőtt megrendeljük a Leyland ciprust, jelöljük ki a helyét kertünkben. Amennyiben sövényként telepítjük, könnyebb a helyzetünk, hiszen a telekhatár mentén fogjuk elhelyezni. Ha önmagában, vagyis szoliterként szeretnénk telepíteni, akkor a kertünk egyik központi, napos, fényes helyét jelöljük ki a számára.

 

Ebben korábbi a cikkemben leírtam miért ideális választás a Leyland ciprus.

Tudja, hogy az 'Oger' az egyik legnépszerűbb Leyland ciprus fajta? IDE KATTINTVA olvashat róla bővebben!

 

 

A helyet még a növény megérkezése előtt készítsük elő, vagyis ássuk ki az ültetőgödröt, ha sövényként ültetjük, akkor az ültetőárkot. Ültetőárok készítése azért praktikus, mert így könnyebben vonalba rakhatóak a növények és később majd szép, díszes egyenes sövény fejlődhet belőlük.

Konténeres növény rendelése esetén, a Leyland ciprus számára a konténernél nagyjából kétszer nagyobb mélyedést, vagy árkot ássunk ki. A nagy ültetőgödör lehetőséget ad a növénynek, hogy az ültetést követő években ne kelljen azzal foglalkoznia, hogy a kemény földbe be tudjon gyökeresedni, hanem az általunk fellazított közegben tud majd gyönyörűen növekedni.

Az ültetőgödör aljára tegyünk műtrágyát, komposztot, vagy földdel kevert tőzeget, így igazán üdébb, zöldebb színben növekedhet majd a sövényünk. A Cupressocyparis Leylandii ültetési távolsága körülbelül 70 centiméter legyen. A növény földbe helyezése során többször tömörítsük a talajt, az ültetési mélység korrigálására ugyanis félúton még lesz majd lehetőségünk.

Ha végeztünk az ültetéssel ismét tapossuk meg jó alaposan a földet, majd a telepítés utolsó mozzanataként egy alapos beöntözéssel indítsuk útjára új Leyland ciprusunkat. A Leyland ciprus telepítésére a fagyos téli hónapok kivételével bármikor lehetőségünk van. Konténeres leyland sövényünket kora tavasztól késő őszig telepíthetjük.

 

Ezt a cikkem olvasta már a Leyland ciprusról?

A cserje tulajdonsága, gondozása, betegségei

A Leyland ciprus ültetése remek ötlet, elsősorban kiemelendő, hogy ez a cserjeféle roppant ellenálló és strapabíró, ennek a tulajdonságának köszönhetően szinte bármilyen körülmények között csodás díszítőeleme és praktikus növénye lehet kertünknek.

Rendkívül szárazságtűrő, átvészeli a hosszabb aszályosabb időszakokat is, ugyanakkor az első két évben fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Fagyállósága is kiváló, még a kemény téli hidegeket is túléli, ugyan előfordulhat, hogy egyes hajtásai elfagynak, azonban ez nem okoz kárt a növényben.

A sérült részeket tavasszal metsszük le, így a sövény majd szép, új hajtásokat fog hozni. A Leyland ciprus olyan magasra képes megnőni, amekkorára hagyjuk, azonban magassága legfeljebb 15 méter lehet, amit metszéssel természetesen szabályozni tudunk. De ha hagyjuk, akkor akár egy óriási örökzöld fává is képes fejlődni.

 

Gyors növekedési ütemmel rendelkező sövény, ami évente akár 70-100 centiméteres hajtásokat is hozhat, ezért ültetésével rövid idő alatt tömött, sűrű, magas, és dús növényt nyerhetünk. Kisszámú betegséggel kell számolni, vagyis rendkívül ellenálló a növénybetegségekkel szemben.

Permetezni ritka esetben szükséges. Ennek a növényfajtának a gombás megbetegedése okozhat némi problémát, amit a hajtások barnulása, száradása és gyantafolyás jelezhet. A Leyland ciprus gombás megbetegedését elsősorban megelőzni lehet, a rendszeres öntözés és a tápanyagban dús közeg hozzájárulnak a növény megerősödéséhez.

Amennyiben jelentkeznek a tünetek, a sérült részek lemetszése a jó megoldás.

Ha szívesen olvasna bővebben is a Leyland ciprus betegségeiről, IDE KATTINTVA megteheti!

A Leyland ciprus az egyik legkedveltebb sövénynek való növény, amit a hazai kertekben előszeretettel alkalmaznak.

Élénkzöld színével, kiváló térhatároló képességével, kedvező gondozási igényeivel, tökéletesen alkalmas nyírt, vagy nyíratlan sövény kialakítására.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a Leyland ciprus sövény és szeretne egy ilyen remek térhatárolót kertjébe, ide kattintva rendelheti meg!

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.