Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezért ideális választás a Leyland ciprus!

Ha már egy ideje foglalkoztatja egy szép sövény megálmodásának gondolata, eddig viszont nem volt abban biztos, melyik növény a legideálisabb választás ennek kivitelezéséhez, akkor most a legjobb helyen jár. A különleges Leyland ciprus ugyanis nem csak sövényként tökéletes, de számos más módon is feldobhatja vele a kertjét. Megmutatom Önnek, milyen sokféleképpen használható fel ez a növény.

Hova érdemes ültetni a Leyland ciprust?

A Leyland ciprus magas termetével, szuper megjelenésével és csodálatos élénk színével minden kertbarátot levesz a lábáról. Kivételes felépítésének köszönhetően ideális mint sövény, de tökéletes mint térhatároló vagy mint „élő háttér”.

 

Gyönyörű és egészséges leyland ciprus állomány

Kezdjük az elején! Akár kerítés helyett, akár egy nem túl esztétikus, régebbi térhatároló elfedésére is egyaránt alkalmas. Ha nagyobb kertről van szó, a segítségével kialakítható egy „élő háttér is”, amely keretet és különleges atmoszférát ad a kertnek, ám az udvar bizonyos szegletei is elhatárolhatók vele.

Mit érdemes tudni a Leyland ciprusról?

Ez a fajta ciprus lassan két évtizede tört be Magyarországra és népszerűsége azóta is igen magas. Míg a legtöbb sövény növény kiemelt gondozást és odafigyelést igényel, addig ezzel a ciprus fajtával nincs ennyi probléma. Ráadásul évente akár 70-100 centimétert is nőhet ez a cserjeféle. Ugyanakkor nem csak sövényként ültethető, hanem szoliter növényként alkalmazva is kiváló, vagyis önmagában ültetve is mesés, fenséges dísze lehet a kertnek.

Sokszor éri az a vád a kisebb méretű Leyland ciprust, hogy olyan kis „esetlen”. Valóban, amikor elülteti az ember, akkor körülbelül 80 cm magas és egyáltalán nem szimmetrikus. Ám fontos tudni, hogy ez csak a kezdeti időszakban van így. Mivel gyorsan nő, ágai is hamar összezárnak és gyorsan elmúlik az „esetlenség”.

Ebben a másik cikkben is bemutatom a Leyland ciprust.

Pollenmentes, így az allergiában szenvedők is bátran elültethetik. A betegségekkel szemben pedig igen ellenálló. Mikor elég nagyra nő, remekül formázható, nyírással geometriai alakzatba rendezhető, az így határolt kert kívülről és belülről is rendezett, harmonikus képet mutat.

Ha szeretne többet megtudni erről a fajtáról, az alábbi videóra kattintva tájékozódhat!

Egy népszerű fajtája az  'Oger' egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Leyland ciprus fajta, amely egy kicsit tömöttebben nő, mint hagyományos társa. Adott esetben tehát ilyen laza, egymást nagyon szép sorban követő szoliterekből álló sövénysort is ki lehet belőle alakítani. Ha közel ültetjük egymáshoz a töveket, egy átláthatatlan sövénykerítést kapunk, azonban ha nem szeretné, hogy összenőjenek, gond nélkül távolabb is ültetheti őket egymástól.

Különleges kékes-zöldes színe miatt nagyon sokan szeretik. Sok kertbarátnak azért esik erre a fajtára a választása, mert fiatal korában szimmetrikusabb és tömörebb, mint hagyományos társa.

 

Ha szeretne többet megtudni erről a fajtáról, az alábbi videóra kattintva tájékozódhat!

Felkeltette érdeklődését az 'Oger' fajta? Ide kattintva bővebben is olvashat erről a fajtáról!

Mire kell figyelni az ültetésnél?

A Leylandi ciprus ültetése tavasszal, március és április folyamán időszerű. Ez a cserje a laza, nedves talajt kedveli, melynek már az ültetésnél terepet kell biztosítani. Éppen ezért sokkal nagyobb ültetőgödröt kell ásni, mint amekkorára szükség lenne a konténeres ciprus földlabdájának mérete alapján.

Természetesen nem arról van szó, hogy be kellene temetni a növény nagy részét, a begyökeresedett résznek az ültetőgödör felső pereméhez kell kerülnie. Ezzel a módszerrel viszont elérhető a növény számára ideális laza talaj megteremtése.

 

Ha szeretné megnézni, hogy zajlik mindez a gyakorlatban, a videóra kattintva megteheti.

 Mire kell odafigyelni a nyírásnál, metszésnél?Ha sikerült biztosítani számára az ideális talajt, akkor leginkább a sövény nyírására kell odafigyelni. Ugyanis „tömörre nyírhatóként” szoktuk definiálni.

Olvassa el ezt a cikkem is a Leyland ciprusról.

Bár nem sok, de azért vannak betegségei a Leyland ciprusnak is. IDE KATTINTVA bővebben is tájékozódhat a témáról!

Az alábbi videóban megtekintheti, hogy néz ki mindez a gyakorlatban:

Ugye, milyen könnyen nevelhető a Leyland ciprus? Nem is olyan nagy ördöngősség a nevelése, próbálja ki Ön is!

A teljes Leyland ciprus választékot és a részletes leírásokat ide kattintva tekintheti meg!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!