Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' - Japán borbolya

3.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-40 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' - Japán borbolya főbb jellemzői

 

Habitus: Kistermetű (50 cm), gömbölyded, sűrű hajtásrendszert nevelő lombhullató, szúrós cserje. Levelei lekerekítettek, széles lándzsa alakúak, zöldes bordó színűek, melyek ősszel élénk vörös színűre változnak.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyre ültesse. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik, kiváló várostűrő faj. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel.

A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az 'Atropurpurea Nana' törpe vérborbolya egy kistermetű, lombhullató, szúrós cserje, amely egész évben díszít, hiszen virágain és termésein kívül a bordó és zöld színekben játszó lombja igen figyelemfelkeltő. Ezért is alkalmazható kertünkben sokrétűen. Nevelhető szoliterként, vagy alacsony sövénynek.

Alkalmazható rézsűkön, vagy szegélynövényként is. Társításokban is elhelyezhető. Ebben az esetben a sárga lombszínű japán borbolya ’Pow Wow’ fajtájából alkosson egy laza sövényt, amely előtt nagyszerű helyet kaphat a kerti madármályva ’Barnsley Baby’ fajtája. A társítást egészítse ki a fehér keskenylevelű levendulával (’White Fragrance’).

Az összeültetés elülső részén kapjon helyet a tavaszi virágpompát adó kerti nőszirom. Ajánlom a ’Tulip Festival’ és az ’Edith Wolford’ fajtákat, amelyek már áprilisban szemet gyönyörködtetők.

Az ágyás első részére kerüljön az 'Atropurpurea Nana' törpe vérborbolya, melyet egészítsen ki a fehér örökzöld tatárvirággal (’Appen Etz’), amellyel éles kontrasztot alkotnak.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Pow Wow' – Japán borbolya
Lavatera 'Barnsley Baby' – Kerti madármályva
Lavandula angustifolia 'White Fragrance' - Fehér keskenylevelű levendula
Iris germanica 'Tulip Festival' - Kerti nőszirom
Iris germanica 'Edith Wolford' - Kerti nőszirom
Iberis sempervirens 'Appen Etz' - Örökzöld tatárvirág (fehér)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50 cm
Kifejlett szélesség: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 40-50 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény, sziklakert

 

Védett tartalom