Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pyracantha coccinea 'Golden Charmer' - Sárga bogyójú tűztövis

3.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: pirakantha)

Kiszállítási méret: 20-90 cm magas cserje évszaktól függően

Ilyen állapotban és méretben szállítjuk ki Önnek megrendelt tűztöviseit.

Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben 
Közeg: Tápanyagban gazdag, tőzeges földkeverékbe ültetve
Egész évben ültethető!

Télálló, szárazságtűrő 

Sűrű sövény kialakításához: méterenként 2 darabot ültessen 

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pyracantha coccinea 'Golden Charmer' - Sárga bogyójú tűztövis főbb jellemző

 

Habitus: 2-3 méteres kifejlett magasságot elérő szúrós, télizöld cserje, amelynek kifejlett szélessége közelíthet a 3 méterhez. A hajtásai felfelé törők, majd ívesen lehajlók.

Levelei fényesek, középzöldek, széles lándzsa alakúak. Méhlegelő, madárbarát kertek fajtája is lehet. Igen gyorsan növő fajta.

Virág: Májusban nyílnak krémfehér, jellegzetes illatú virágai. A virágok a hajtás egész hosszán, tömötten nyílnak, szinte beborítják a növényt.

Termés: Ősszel érleli sárga, gömbölyű terméseit, amelyek dúsan megtalálhatók a teljes hajtáson, ezáltal ez válik a cserje fő díszítőértékévé.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos helyre ültesse, kifejezetten fényigényes faj. Félárnyékos körülmények között sokkal kevesebb virágot és termést hoz. Árnyékban egyáltalán nem virágzik, viszont lehet, hogy a lombja nem hullik le a téli időszakra.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Tavasszal tanácsos metszeni, amelyet nagyon jól bír. Érdemes minél többet meghagyni az éves hajtásokból, ugyanis a tűztövisek az előző éves vesszőkön virágoznak és hoznak termést.

Varasodásra kevésbé érzékeny fajta és kiváló várostűrő. Mivel hajtásai hajlamosak besűrűsödni, ezért szükségszerű 3-4 évente ritkító metszést alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Golden Charmer’ egy nagytermetű (2-3 m), lombhullató vagy télizöld cserje, amelynek szúrós hajtásai vannak. Tavasszal fehér virágai, ősszel és télen aranysárga termései díszítenek. Alkalmazható szoliterként is, de sövényként is nevelhető és társításokban is elhelyezhető.

Amennyiben társítani kívánja, ültesse a háttérbe a selyemakác narancsos-rózsaszín fajtáját, a ’Tropical Dream’ fajtát, amely elé kerüljön a ’Golden Charmer’ és a narancsbogyójú ’Orange Charmer’ fajta.

A tűztövis virágzását követi, termésérést megelőzi a rózsavirágzás, ezért ajánlom a ’Grüss an Aachen’ világos rózsaszín virágágyi grandiflora - floribunda rózsát, valamint a 'Rivedoux-plage' fajtát, amely egy aranysárga-rózsaszín szegélyű virágágyi floribunda rózsa. Előttük kapjanak helyet az évelők.

Ültesse erre a virágágyi részre a sárga ’Banana Cream’ margarétát és az őszi virágzású, világos rózsaszín törpe őszirózsát (’Rosenquartz’). Ezzel egy egész évben díszítő társítást alakíthat ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Albizia julibrissin 'Tropical Dream' – Selyemakác
Pyracantha x 'Orange Charmer' - Narancsbogyójú tűztövis
Rosa 'Grüss an Aachen' - világos rózsaszín virágágyi grandiflora - floribunda rózsa
Rosa 'Rivedoux-plage' - aranysárga-rózsaszín szegéllyel virágágyi floribunda rózsa
Leucanthemum superbum 'Banana Cream' – Margaréta
Aster dumosus 'Rosenquarz' -  Világos rózsaszín törpe őszirózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Kifejlett szélesség: 2-2,5 m
Ültetési tőtáv: 2-3 m
Virágzási idő: Május
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom

 

Videók