Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pyracantha coccinea 'Soleil d'Or' - Citromsárga bogyójú tűztövis

6.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: pirakantha)

Kiszállítási méret: 20-120 cm magas cserje évszaktól függően

Ilyen állapotban és méretben szállítjuk ki Önnek megrendelt tűztöviseit.

Kiszerelés: 1,5 literes kertészeti konténerben 
Közeg: Tápanyagban gazdag, tőzeges földkeverékbe ültetve
Egész évben ültethető!

Télálló, szárazságtűrő 

Sűrű sövény kialakításához: méterenként 2 darabot ültessen 

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pyracantha coccinea 'Soleil d'Or' - Citromsárga bogyójú tűztövis főbb jellemző

 

Habitus: 1,5-2 méter kifejlett magasságot elérő télizöld cserje, amely szúrós hajtásaival, terebélyes bokrot képez. Fiatalon keskeny, idősebb korára széles cserjévé válik. Hajtásai felfelé törők, majd ívesen visszahajlók.

Virág: Májusban nyílnak krémfehér, jellegzetes illatú virágai. A virágok a hajtás egész hosszán, tömötten nyílnak, szinte beborítják a növényt.

Termés: Ősszel érleli élénk napsárga, gömbölyű terméseit, amelyek dúsan megtalálhatók a teljes hajtáson, ezáltal ez válik a cserje fő díszítőértékévé.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos helyre ültesse, kifejezetten fényigényes faj. Félárnyékos körülmények között sokkal kevesebb virágot, majd termést hoz. Árnyékban egyáltalán nem virágzik, viszont lehet, hogy a lombja nem hullik le a téli időszakra.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Tavasszal tanácsos metszeni, amelyet nagyon jól bír. Érdemes minél többet meghagyni az éves hajtásokból, ugyanis a tűztövisek az előző éves vesszőkön virágoznak és hoznak termést.

Mivel hajtásai hajlamosak besűrűsödni, ezért szükségszerű 3-4 évente ritkító metszést alkalmazni. Varasodásra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Soleil d'Or' tűztövis egy viszonylag kompakt habitusú, közepesen nagytermetű szúrós cserje (1,5-2 m), amely ősszel és télen napsárga terméseivel hívja fel magára a figyelmet. Alkalmazható szoliterként, de sövényként is kiváló választás, ahogy cserjefoltokban is nagyszerűen alkalmazható.

Amennyiben társítani szeretné, ültesse mögé a narancssárga termésével díszítő ’Orange Glow’ tűztövist. A narancs- és napsárga színpompa igazán figyelemfelkeltő lehet a téli időszakban. A tűztövisek előtt kapjon helyet az oszlopos, sárgászöld levelű borbolya ('Golden Rocket'®), amelynek színei harmonizálnak a tűztövisekkel.

Az ágyás elülső részére ültessen évelő dísznövényeket. Ajánlom az őszi napfényvirág ’Indian Summer’ fajtáját, amely elé ültesse a mirigyes pereszlény nyári, kék virágfelhőt alkotó 'Blue Cloud Strain' egyedeit. Az évelők mellett szépen mutathat a japán borbolya színekben gazdag ’Joanna’ fajtája.

Társításra javasolt növényfajták:

Pyracantha coccinea 'Orange Glow' – Tűztövis
Berberis thunbergii 'Golden Rocket'® – Oszlopos, sárgászöld levelű borbolya
Helenium 'Indianersommer' - Őszi napfényvirág
Calamintha nepeta 'Blue Cloud Strain' - Mirigyes pereszlény
Berberis thunbergii 'Joanna' – Japán borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-2 m
Virágzási idő: Május
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom

 

Videók