Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Berberis thunbergii 'Joanna' – Japán borbolya

Ár:
2.590 Ft

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: 20-30 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Joanna' – Japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Kistermetű, kifejlett korában 50-70 cm magasra növő, lombhullató, szabálytalan alakú, bokros habitusú, szúrós cserje. Levelei lekerekítettek, színük kihajtáskor vörös, majd később a zöld leveleken szabálytalan fehér és rózsaszín foltok alakulnak ki.

Virág: Kisméretűek, sárgák, jelentéktelenek. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak tavasz közepén, amelyeket kissé halványabb piros színű, megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Fényigényes cserje, napos helyet kíván, de a gyenge, részleges árnyékot is kedveli. Világos színe miatt a tűző napon levelei megéghetnek.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők.

Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki. Félárnyékban a levelek egy része zölddé válik.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Joanna’ borbolya egy igazi újdonság, ugyanis 2018-ban nemesítették Csehországban. Alacsony termetű (50-70 cm), szúrós, lombhullató cserje, amely szabálytalan alakjával és színpompás leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Akár szoliterként is alkalmazható, de rézsűkre is ültethető és cserje- vagy évelőtársításokban is elhelyezhető. Ha társításban helyezi el, akkor kapjon helyet a társítás középső részében, hiszen mérete miatt talán itt látható a leginkább. Az ágyás hátsó részére ajánlom ültetni az illatos barátcserje fehér virágú ’Silver Spire’ fajtáját, amely elé ültesse a kékeslila, nyári virágzású ’Blue Dragon’ macskamentát.

A fehér és kék színek elé ültesse a ’Joanna’ fajtát, amely mellett kapjon helyet az őszi, pink virágszínű csillagőszirózsa (’Terry’s Pride’), amely váltani fogja a sárga keskenylevelű menyecskeszem ’Zagreb’ fajta virágzását. Az ágyásszegélyre ültesse a ’Tara Allison’ narancsvörös törpe-mini rózsafajtát.

Társításra javasolt növényfajták:

Vitex agnus-castus 'Silver Spire' – Illatos barátcserje
Nepeta 'Blue Dragon' – Macskamenta
Aster novi-belgii 'Terry's Pride' - Pink csillagőszirózsa
Coreopsis verticillata 'Zagreb' - Keskenylevelű menyecskeszem (sárga)
Rosa 'Tara Allison' - narancsvörös törpe - mini rózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-70 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, alacsony sövény

 

Védett tartalom