Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

3 olyan növény, amelyekből tökéletes kerítést álmodhat!

Egy családi ház esetében mindig nagy dilemma a kerítés kérdése, hiszen jó lenne, ha esztétikus lenne, ugyanakkor minden ház tulajdonos szeretné elrejteni a birtokát a kíváncsi szemek elől. Mindemellett nem lenne rossz egy kis természetesség sem a történetbe, nem beszélve arról, hogy jól kell bírnia az időjárás viszontagságait is. Ha mindezzel Ön is egyetért, viszont eddig nem találta meg az igazi kerítés alapanyagot, akkor ajánlom figyelmébe a sövénykerítést. Amennyiben e kijelentés nyomán rögtön az jutott eszébe, hogy egy ilyen sövény egyáltalán nem véd a betolakodók elől, ráadásul sok munkát is ad a ház lakóinak, téved!

Engedje meg, hogy bemutassak Önnek három igazán különleges növényt, amelyekből ideális kerítést álmodhat magának!

1. Babérmeggy

Ha olyan növényt keres, amely tömött, átláthatatlan sövény létrehozására alkalmas és tökéletesen elrejti a birtokát a kíváncsi szemek elől, akkor a babérmeggy ideális választás ehhez. Ízlés szerint, kényelmesen alakítható olyan formára, amilyet Ön megálmodott az otthona köré.

Babérmeggy

Ugyanis mikor az elültetett csemeték felnőnek, könnyen formára nyírhatók, így egy egységes, homogén zöld falat hozhat létre belőle. Kiemelendő továbbá, hogy míg sok díszcserje feltűnő színeivel, virágaival vagy különleges termésével hódít, addig a babérmeggy varázsa az egyszerűségében és a feltűnésmentes, természetes megjelenésben rejlik, hiszen a külsőségek helyett sokkal inkább a funkcionalitásával hódít. A téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít, ugyanis nem kopaszodik fel.

A babérmeggy ültetésével, gondozásával kapcsolatban egy korábbi bejegyzésemben már bővebben írtam, amelyet ide kattintva olvashat el.

Ha ebből a növényből álmodik meg élő falat a birtoka köré, tulajdonképpen kevesebb törődést igényel majd, mint egy épített kerítés. Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, egy tavaszi permetezéssel pedig a kártevőknek is egész évre útját lehet állni. Ha elkapja valamilyen betegség, akkor az minden bizonnyal a gomba lesz, ami ellen azonban könnyedén lehet védekezni.

Annak érdekében, hogy Önnek könnyebb dolga legyen, ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent ezzel kapcsolatban.

Ide kattintva akár azonnal megvásárolhatja a sövényként és szoliterként is tökéletesen helytálló Babérmeggyet!

2. Örökzöld puszpáng

Ez a 3-6 méteres magasságig megnövő örökzöld cserje tömött ágrendszerének köszönhetően garantáltan elrejti az otthonát a kíváncsi szemek elől, ráadásul a csodaszép zöld levelek mellett tavasszal kis sárga, illatos virágokkal örvendezteti meg a kertbarátokat.

Örökzöld puszpáng

Mivel vízigénye nem magas és jól érzi magát napos és árnyékos helyen, de az árnyékot is tűri. Így akkor is jó választás, ha a kert egyik része kifejezetten napos, míg a másik oldalon leginkább fák alatt húzódna a kerítés. Fagytűrő képessége magas, alakja pedig ízlés szerint alakítható. Van azonban néhány olyan kert, ahova nem ajánlott ültetni ezt a növényt. Mivel levelei mérgezőek, nem igazán szoktam ajánlani olyan kertekbe, ahol kutya él.

Emellett fontos kiemelnie azt is, hogy ha amennyiben nem rendelkezik a szükséges növényvédelmi kapacitással a puszpángmoly ellen, abban az esetben is érdemes inkább valami másban gondolkodni. Ez a kártevő ugyanis akár teljesen tönkre is teheti a megálmodott sövényt.

A puszpángmollyal kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat részletesebben.

Viszont ha mindez nem tántorítja el attól, hogy megálmodja puszpáng kerítését, akkor akár több évtizeden át is a kertje éke lehet ez a növény.

3. Leylandi ciprus

A sűrű ágakkal, élénk zöld színnel rendelkező Leylandi ciprus már lassan húsz éve van jelen Magyarországon és előszeretettel alkalmazzák sövényként vagy térhatárolóként egyaránt. Ez persze nem véletlen, hiszen gondozási igényei nem magasak, ugyanakkor nagyon gyorsan nő, egy év alatt akár 70-100 centiméterrel is magasabb lehet. Pollenmentes, így az allergiában szenvedők is bátran elültethetik.

Leylandi ciprus

A Leyland ciprus igényei nem nagyok, azonban metszés, valamint a gondozás terén van néhány olyan szabály, amit nem csak érdemes, de elengedhetetlen betartani ha hosszú távon tervez az örökzöld sövénnyel.

Az ültetésével és gondozásával kapcsolatos tudnivalókat egy korábbi bejegyzésemben már összegyűjtöttem, amelyet ide kattintva olvashat el.

Amennyiben pedig máris kedvet kapott az ültetéshez, ide kattintva akár azonnal megrendelhet néhány tő Leylandi ciprust.

Hogy véd meg az élő kerítés a betörők elől?

A fenti három növény minden kertbe remek választás mind esztétikai, mind pedig védelmi szempontból. Hiszen míg egy kerítésen egy ügyesebb tolvaj gond nélkül át tud mászni, addig egy sövényen keresztül esélye sincs az illetékteleneknek feltűnésmentesen bejutni. Ráadásul ideális gondozás esetén nincsenek az ágak között rések, tehát nem kell aggódnia a kíváncsi tekintetek miatt sem.

Láthatja, hogy egy örökzöld fallal körülvett otthon milyen sok szépséget rejt magában és mennyi örömet lelhet egy sövény kerítésben nap mint nap. Ez az esztétikus, egyedi és biztonságos megoldás hamar az egész család kedvence lesz majd, sőt, biztosan számíthat majd a szomszédok irigykedő pillantásaira is.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fentiek tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás