Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fatörzsek védelme

Megyeri Szabolcs

A jó idő, vagyis a tavasz közeledtével mind a kertekben, mind a parkokban, közterületeken beindul a gyepesítés, vagyis a tél által megtépázott pázsit helyreállítása, felülvetése. A fű hamarosan kisarjad, megnő, ilyenkor pedig le kell vágni. A fűnyírás azonban egy fontos problémát vet föl ott, ahol fák is vannak.

A füves területen élő fák sokszor veszélyben vannak, mégpedig a damilos, vagy a merev pengés szegélynyíróktól. Ezek a gépek könnyen kárt tehetnek a fákban, ha kezelőjük túl közel engedi a sebesen forgó damilt vagy a pengét a törzshöz. Az így elkövetett – akár véletlen – háncsolás, törzskárosítás nagymértékben roncsolhatja a növényt, fiatalabb csemeték esetében a sérülés akár végzetes is lehet. A közterületen dolgozó munkások azonban gyakran nincsenek tisztában ezzel, vagy az idő szorítása miatt nem érnek rá körültekintőbben eljárni. A probléma érintheti a magánkerteket is, vagy éppen a közösségi alapon megszépített utcafrontokat, és kifejezetten fontos a felvetés abban az esetben, ha frissen telepített, zsenge facsemeték vannak a területen. A megoldás roppant egyszerű. A legolcsóbb védekezés az odafigyelés, vagyis kellő idő és gondosság áldozása a műveletre. Ilyenkor a törzs közvetlen közelében nem géppel, hanem kézi eszközzel kell nyírni a gyepet. A fárasztó művelet kiváltható úgy, ha a fiatalabb fák törzse köré műanyagból, vagy fémből készült védőhálót telepítünk, így a gép nem tud a törzshöz közel férkőzni. Kertekben az ilyen védőgyűrűt akár a drótkerítés megmaradt darabjából, vagy egy alul-fölül levágott műanyag üdítőspalackból is elkészíthetjük. Ebben az esetben a homogén fűfelület megmarad, a védőgyűrűt pedig elég fűnyíráskor a törzs köré illeszteni, így bátran használhatjuk a damilos szerszámot. Parkokban, utcafrontokon időtállóbb és szebb megoldás a törzs körül parlagon hagyott terület, vagyis a tányér kialakítása. Ezt a be nem füvesített kört feltölthető mulccsal (fakéreggel, kőzúzalékkal), így esztétikailag magasabb szintű lesz a kialakítás. A tányér alkalmazásával ráadásul okafogyottá válik a törzs körüli gyep kézi nyírása, mellyel idő spórolható. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok