Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Szakszerű kiültetés 5 lépésben

A növényeink élete a kertben, mindig a megfelelő talajelőkészítéssel kezdődik, ez igaz a magról vetett és a már nagyobb növények kiültetése esetében is. Mivel a növények legyen szó dísz- vagy gyümölcstermő növényről, a konténeres nevelés válik egyre gyakoribbá, hiszen így szinte egész évben ültethetünk és az eredés szakszerű kiültetés esetén garantáltnak tekinthető. Ebben a cikkemben összegyűjtöttem Önnek hat pontban azt, mire kell ügyelni a kiültetés során és azt, hogyan kell megfelelően elvégezni.

1. Mérjük fel a növény igényeit és a kertünk lehetőségeit!

A talaj, fény, hő viszonyok és az öntözés, mind fontos tényezők, amikor növényt választunk, de a kert egyes pontjai között is lehetnek nagyobb különbségek, gondoljunk itt az árnyékolt területekre vagy a szélvédett, napos részekre. Ezeket a kertünkre jellemző, „speciális” adottságokat mindig ellenőrizzük még egyszer az ültetés előtt, hogy biztosan a legjobb helyet válasszunk a növényünknek.

Az ültetés során az ásás elengedhetetlen, de később már más módszerekkel, így takarással is kiválható, 2-3 évente ismétlendő feladat!

Olvassa el ezt a cikkemet is, amelyben az ásás és a talajtakarás fontosságáról írok!

2. Készítsünk megfelelő méretű ültetőgödröt!

Ha meg van a tökéletes hely, akkor az ültetés első lépéseként el kell készítenünk az ültetőgödröt, mely mérete függ a konténer (cserép) méretétől. Ideális esetben a konténer készterese legyen szélességben és mélységben is.

Ez a minimális méret, mely során meglazítjuk a talajt annyira, hogy a fejlődő gyökereknek legyen elég helyük, így a gyorsabb ütemben növekvő gyökérzet több tápanyagot tud majd felvenni, mely a növény megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A legújabb szakmai cikkek alapján elmondható, hogy egy négyszög alapú ültetőgödör pozitívan hat a növény fejlődésére, mivel nagyobb területen kerül átdolgozásra a talaj.

A konténeres növények és így fák esetében egy jól előkészített laza talajban könnyű az ültetés:

3. Biztosítsunk megfelelő mennyiségű tápanyagot!

Az ültetés előtt a növény tápanyagigényeit szem előtt tartva az ültető gödör aljába helyezzünk érett komposztot vagy istállótrágyát, erre pedig szórjunk földet, így megakadályozva azt, hogy a növény gyökere közvetlenül érintkezzen vele, így elkerülhető a növény hirtelen felnyurgulása, kiégése.

Ha kertünk talaját nem tartjuk megfelelőnek, akkor javíthatunk azon trágya kijuttatással vagy hosszú távon tervezve, akkor zöldtrágyanövényeket is ültethetünk!

Ebben a bejegyzésemben a talajjavításról olvashat! Kattintson erre a linkre!

4. Ne sajnáljuk az időt a tényleges beültetésre!

A megfelelő méretű gödör kialakítása több növény esetében sok időt vesz igénybe, de megéri a fáradozást, de legalább ennyi időt emészt fel a növények megfelelő elhelyezése is. Fontos, hogy az oltott növények esetében a talajszint felett legyen az oltás helye, így az alany nem dobja le a nemes részt.

A kertészetemben kapható virágföldek és szerves trágyák elsőrendű alapanyagok az ültetéshez! Olvasson róla bővebben és rendeljen, ha elnyerte tetszését!

A nem oltott növényeknél pedig ügyeljünk arra (főként az évelőknél), hogy a növény töve ne kerüljön a talajszint alá, hanem azzal egy vonalba legyen. A másik fontos dolog, amit már ekkor célszerű elvégezni a támot igénylő növények mellé a támaszték, karó leütése, így gyökerük biztosan nem sérül és ehhez, már ekkor kiigazíthatjuk és rögzíthetjük a növényeket. Ha ez meg van, akkor fokozatosan töltsük fel földdel a gödröt.

A fák ültetése nagyobb odafigyelést igények és fontos, hogy függőlegesen rögzítsük azokat!

Tekintse meg kertészetem díszfa kínálatát!

5. Öntözzünk be a növényt és pótoljuk a földet!

Amikor feltöltöttük a gödröt öntözzük be a növényt, szinte biztosan azt fogjuk tapasztalni, hogy még pótolni kell a földet. Ezt végezzük el, majd ismét öntözzük be. A konténeres növények esetében ne végezzünk tömörítést, hiszen a létrehozott jó szerkezetet tesszük így tönkre. Az iszapolást és a tömörítést a szabadgyökerű fák esetében végezzük el. Ha már nem kell pótolni a földet, akkor takarjuk a talajt úgy, hogy a növény tövétől néhány centimétert szabadon hagyunk.

Ezen a linken rendelhet a kertészetemben kapható virágföldek közül!

Ültetőgödör készítése a gyakorlatban

A fentiek ismeretében már magabiztosan vághatunk neki növényeink kiültetésének, így az eddigieket összefoglalva néhány képen is megmutatom az ültetés fontos szempontjait.

A négyzetes ültetőgödör mellet számos Kertbarát tette már le a voksát.

Az ültető árok jó megoldás, ha nagyszámú növényt telepítünk!

A megfelelő tápanyagutánpótlás az ültetés egyik fontos mozzanata!

A megfelelő támaszték fák esetében elengedhetetlen!

Válogasson kertészetem széles virágföld kínálatából!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Fontos információ!

növény kiszállítás Megyeri kertészet