Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezt teszi a kertjével az ásás és ezért lehet jó a takarásos kertművelés!

Vannak, akik számára elképzelhetetlen az ősz a kert felásása nélkül, míg mások a hátuk közepére kívánják ezt a tevékenységet és a takarásos kertművelésre esküsznek. Joggal vetődik fel a kérdés, mégis hol van az igazság és melyikkel tehet jobbat kertjének?

Tényleg nem lenne muszáj ásót ragadni minden szeptemberben és fáradtságos munka árán művelni a talajt? Valóban elegendő lenne a talajtakarás ahhoz, hogy tavaszra jó minőségű föld legyen a kertben? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések miatt most mindent összegyűjtöttem Önnek a témával kapcsolatban!

Lássuk be, ásni alapvetően nem sok kertbarát szeret, ez egy „szükséges rossz”, amely nyomán létrehozhat egy olyan állapotot, hogy tudja, a hó alatt éppen olyan dolgok történnek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tavasszal jó minőségű talajt művelhessen a birtokán.

Ugyanakkor egyre több teret nyer a hazai kertbarátok körében is egy másik megoldás, az úgynevezett takarásos kertművelés, amelyhez elő sem kell vennie az ásót az ősz folyamán.

Vegyük sorra, milyen érvek szólnak a különböző módszerek mellett!

Miért jó, ha felássa a kertet ősszel?

Alapvetően több jótékony hatása is van annak, ha az őszi hónapok alatt ásót ragad. Ugyanis ha ilyen módon fellazítja a talajt, a számottevő csapadék a talajba szivárog, amelyet képes elraktározni a tavaszi időszakra. Emellett a téli fagy átjárja az ásás nyomán keletkezett rögöket, amely által egy igen kedvező talajszerkezet alakul ki a következő szezonra.

Nem beszélve arról, hogy a művelet során a talaj felső részében található szerves anyagokat beforgathatja a belsőbb rétegekbe, még gazdagabbá téve ezzel a termőterületet.

Ráadásul a növényeknek is jót tesz a talaj lazítása, így gyökereik könnyebben tudnak növekedni, stabilabbá és egészségesebbé téve ezzel a felszín feletti részt.

Ebben a korábban írt cikkemben részletesebben is olvashat az őszi ásással kapcsolatos tudnivalókról.

Miért jó, ha a takarásos kertművelést választja?

Ennek a módszernek az alapja az ásás vagy kapálás nélküli, mulccsal megoldott talajművelés, amelynek a lényege röviden az, hogy úgy társítjuk egymáshoz a növényeket, hogy azok ne csak jól mutassanak egymás mellett, de kedvező hatást is gyakoroljanak a másikra.

Az első és legfontosabb szabály az, hogy semmiképpen nem hagyható szabadon a talajfelszín, amely így képes a víz megtartására, ráadásul ha a kertben levő zöldhulladékot használja fedésként, tápanyagokat is juttathat a talajba, megújítva azt ezzel a módszerrel.

Tulajdonképpen ennek során „utánozzuk” a természetet, számos pozitívumot elérve a módszerrel. Ilyen a talajnedvesség megőrzése, a tömörödés megakadályozása, a gyomosodás csökkentése, a megfelelő tápanyag ellátás biztosítása, valamint a talajrétegek megújítása.

Az olajrepce is kiválóan alkalmazható zöldhulladékként.

Az olajrepce is kiválóan alkalmazható zöldhulladékként.

A takarásos kertművelés alapjait Gyulai Iván ökológus, biológiai-kémia szakos tanár jegyzi, aki előadásai során többször hangsúlyozza, hogy minél több növényt kombinálunk a takarás esetén, annál több hasznos funkciót teljesíthetünk.

Lényeges viszont, hogy legalább egy talajjavító, mint például a retek, egy nitrogénkötő, mint mondjuk a herefélék, valamint egy nagy zöldtömeget hozó fűfélét, mint a zab együtt alkalmazzunk. Eképpen lesz teljes a siker az „ásás nélküli” őszi talajművelés során.

Bármelyik megoldást is választja az őszi munkálatok során, fontos az odafigyelés és az alaposság. Érdemes egyébként egyikkel-másikkal is kísérletezni időről-időre, ugyanis csak ezen az úton tapasztalhatja ki, melyik a jobb és hatékonyabb eljárás az Ön számára és mely segítségével képes olyan talajszerkezetet létrehozni a tavaszi szezonra, hogy örömmel vágjon bele a kerti munkába és a növényei is jól érezzék magukat a természet újraéledésekor.

Amennyiben Ön is hasznosnak találta a fenti bejegyzést, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok