Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Talajjavítás

Az ültetések alkalmával az első lépések legfontosabbika szinte minden esetben a talaj megfelelő előkészítése, melynek során kihagyhatatlan mozzanat a közeg gazdagítása, termelésre, növénynevelésre való előkészítése tápanyag utánpótlás által! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a talajt, a termőföldet valamiféle egységes közegnek tekintik, mely minden körülmények között ugyanolyan, sőt, ugyanolyan megfelelő, bárhol is legyen!

A valóság természetesen az, hogy ez nem igaz. A talaj összetétele számos tényezőtől függ, így például a földrajzi elhelyezkedéstől, az adott tájegység jellemzőitől, a korábbi művelési módszerektől, vagy éppen a tavaly elvégzett munkálatoktól!

Azt javaslom Önnek, hogy növényültetés előtt mindenképp derítse fel kertje talajának jellegzetességeit, mérje fel annak tápanyagokban való gazdagságát (vagy szegénységét), ismerje meg a közeg azon mutatóit, melyek befolyásolják például az öntözés mennyiségét és gyakoriságát, az ültethető növények körét, vagy éppen a megmunkálás nehézségét! Mikor ez megvan, szükség szerint következhet a talajjavítás!

A talajjavítás során nem egyszerűen csak tápanyagot helyezünk ki, hanem az adott területet ideálissá tesszük a növénynevelésre annak szerkezeti, vízgazdálkodási mutatóinak feljavításával. A talajjavítást megelőzően érdemes vázlatot készíteni, hogy a veteményesbe, virágágyásba, vagy a kert egyéb részeire milyen növényeket tervezünk ültetni, ugyanis az egyes növényfajoknak egészen eltérő igényei is lehetnek a talajt tekintve.

Akkor járunk el igazán jól, ha célzottan olyan módon alakítjuk ki a talaj összetételét, tápanyag ellátottságát, hogy az az odakerülő növényeknek éppen ideális legyen!

 

Talajjavítás kiváló minőségű marhatrágyával!

 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyes zöldségek például kifejezetten nem kedvelik, ha magvetés vagy palánta ültetés előtt frissen lett kihelyezve tápanyag, némely fajnak az a megfelelő, ha a tavaly gazdagított talajba kerül. Ültetés, vetés előtt nézzünk utána, hogy a kiszemelt zöldségek milyen igényekkel rendelkeznek!

A talajjavítás része lehet adott esetben a nem megfelelő típusú talaj részbeni átalakítása, így például a homokos talajok kötöttebbé, vagy az agyagos közeg lazábbá formálása, vagyis a tápanyag ellátottság mellett nagyon lényeges a talaj kötöttségi szintje. Jó hír, hogy mind a túl laza, mind a túl kötött talaj hatékonyan alakítható, így szinte sosem kell lemondani egy, a kert talajadottságaitól eltérő igénnyel rendelkező növény termesztéséről.

 

 

A talajjavítás elvégzéséhez a közegből el kell távolítani a megmunkálást nehezítő elemeket, például a köveket, szikladarabokat.

Alapos, mélyreható ásással kell lazítani a talajt, majd a kéziszerszámos vagy rotációs kapával történő munka után érdemes érett szarvasmarha trágyát, vagy zsákos trágyát belekeverni a talajba.

Ezt a vetés, vagy palántázás előtt azonban feltétlenül gereblyézzük bele a talajba, arányosan osszuk el az egész ágyásban! Fák, cserjék ültetése esetén az ültetőgödröt a szükségesnél nagyobbra ássuk, ennek oka, hogy így a környező részeken is lazább lesz a talaj, ami kedvez a gyökerek könnyű terjedésének. 

Az ültetőgödrök aljára kihelyezett marhatrágyát, egyéb tápanyagot mindig fedjük be egy-két ujjnyi földdel, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezhessenek a tápanyaggal!

A talaj megfelelő előkészítését követő munkafázis természetesen a növények telepítése. A bátortalan hobbikertész-palánták talán ettől félnek a legjobban, pedig a legtöbb kerti növény ültetése könnyen és gyorsan elvégezhető, pánikra tehát nincsen ok!

Amennyiben valaki az első telepítés során segítséget szeretne kapni, bátran kérjen fel kertész szakembert, aki nem csak egyszerűen telepíti a növényeket, de közben instrukciókat is ad, megmutatja a folyamatokat. Az is megoldás, ha tapasztaltabb ismerőst, például rokont vagy szomszédot kérünk meg, hogy a bizonytalan pontokon segítsen.

Fontos tudatosítani, hogy az ültetést követően a növényápolás korántsem ért véget. A megfelelő öntözés, tápanyag utánpótlás, vagy éppen metszés nélkül a kerti növények hanyatlásnak indulnak, és hamar elpusztulhatnak. Ezért a betelepített fajokat (akár internetes segítséggel) mindig ismerje meg közelebbről, derítse fel gondozási igényüket, és ne feledkezzen el a rendszeres ápolásról, hogy a birtoka hosszútávon is szépen ápolt, dekoratív lehessen!

Növényültetés előtt áll? Akkor látogasson el kertészeti webáruházamba,

és válogasson minőségi zsákos virágföldjeim

és gazdag tápanyag-ellátottságot nyújtó szerves trágyáim közül!

 

IDE KATTINTVA azonnal elérheti webáruházam kínálatát!

Tartalomhoz tartozó címkék: szervestrágya