Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Gyepesítés és gyepfenntartás helyesen

A füvesítésre az év két időszaka ideális igazán, az egyik a tavasz második fele, a másik pedig az ősz első két hónapja. Bármelyik időszakról is van szó, a füvesítés alapvető teendői, szabályai nagyon hasonlóak. Amennyiben Ön is mutatós, egységes, egészséges pázsitszőnyeget szeretne kertjébe, olvassa át alaposan a következő rövid útmutatót!

Fűmag vetés

A füvesítés egy gyakran alkalmazott módszere a fűmag vetés. De mikre érdemes figyelni ennél a műveletnél? Lássuk!

Vetés előtt fontos eldönteni, hogy milyen magkeveréket választunk! Érdemesebb a legolcsóbb, akciós magok helyett a kicsit drágább, és jobb minőségű, márkás terméket beszerezni, de még lényegesebb, hogy a kert adottságaihoz, és leendő igényeinkhez igazítsuk a fűmag fajtáját, típusát.

Ezen a linken vásárolhat kiváló minőségű fűmagot kertészetemből!

Gyermekes kertekbe, vagy oda, ahol az átlagosnál erősebb igénybevételnek lesz kitéve a zöld szőnyeg, ajánlott strapabíró fűmagkeveréket választani, a sport jellegű keverékek az extrém használatot is bírni fogják, a díszkert jellegű birtokokra pedig a dekoratívabb pázsit való. Az árnyékoltság sem elhanyagolható tényező, a dús lombú fákkal sűrűbben beültetett kert árnyéktűrő fajtát kíván, ahogy a nyílt, napsütötte birtokokra a szárazságtűrő keverék a megfelelő.

Amennyiben a kerti föld jó minőségű, friss földréteg szétterítésére, tápanyagpótlásra sem feltétlenül lesz szükség. Ha nem ez a helyzet, akkor komposzttal, vagy műtrágyával kezeljük a talajt (a szervestrágya azért nem ajánlott, mert - főleg ha éretlen - gyomok magjai lehetnek benne). A túl kötött talajt tőzeggel vagy homokkal lazíthatjuk. Mikor mindez készen van, jöhet a fűmag kiszórása, lehetőleg egy szélcsendes napon.

Egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal kell számolni, vagyis egy kilogrammnyi mag egy 15-20 négyzetméteres területre lesz elegendő, de érdemes kalkulálni azzal is, hogy felülvetésre is szükség lehet. Az egyenletes kiszórás után gereblyével dolgozzuk bele a talajba a magokat, és alaposan locsoljuk be, valamint a későbbiekben is, a magok kikeléséig tartsuk mindig nedvesen. Ezen idő alatt ne terheljük a veteményt, ne lépjünk rá, és a kutyát se engedjük közlekedni rajta. Amennyiben minden rendben ment, pár héten belül birtokba vehető, szép gyepfelület lesz a jutalmunk!

Hidrovetés

A kerti füvesítésnek van egy másik, ritkábban alkalmazott módszere is, ez pedig a hidrovetés. Ennek során egy speciális folyékony masszát terítenek szét az előkészített területen. Ez a massza tartalmaz fűmagot, indító trágyát, vagyis tápanyagot, sűrítőanyagként cellulózt, valamint környezetbarát zöld festéket is, hogy rögtön a kihelyezés után a fű illúzióját keltse.

A hidrovetés akkor jó alternatíva, ha kifejezetten nagy területről van szó, illetve remek választás rézsűs kertekbe, lejtős kertrészekbe. A hidrovetés előnye, hogy gyorsan elvégezhető, a masszának köszönhetően pedig a vetőanyag azonnal egyenletesen kerül ki a területre, ráadásul rögtön kellemes látványt nyújt. A hidrovetés elvégzéséhez szakember bevonása szükséges, sem a speciális massza elkészítése, sem az egyenletes gépi terítés nem oldható meg házilag.

Gyepszőnyegezés

A fűmagvetés egy igen bevált módszer, azonban sajnos hátrányokkal is bír, a magok kiszórása után a terület egy-két hétig járhatatlan lesz, a nem megfelelő fűmagkeverék pedig gyenge minőségű pázsitot eredményezhet, ráadásul a vetés hagyományos ideje a tavasz eleje, az meg már el is múlt. Így tehát, ha most van szükség szép gyepre, mert mondjuk a napokban, hetekben tesszük rendbe a nyaralót, a hobbitelket, vagy csak most kaptunk észbe az otthoni kertet illetően, akkor gyors és látványos megoldás lehet a gyepszőnyeg lefektetése.

A fenti képek még tavaly készültek egy budapesti utcafronton. A látvány alapján két tanulság vonható le. Egyrészt a gyepszőnyegezés jó ötlet utcafroni részeken, ahol fontos az azonnali eredmény, és a járókelők miatt a több hetes magvetési várakozás nehezen lenne betartható. A másik az, hogy a gyepszőnyeg lefeketése előkészületeket és némi szakértelmet kíván, ezek hiányában a látvány nem lesz tökéletes. Mi tehát akkor a munka helyes menete? Semmiképp sem csupán annyi, hogy kigörgetjük a rolnikat, és máris kész a füvesített udvar, szőnyegezésnél jelentős előkészület és több fázisból álló munka vár ránk. Épp ezért azt szoktam tanácsolni, hogy főleg az első alkalommal kérjük szakember segítségét. Aki mégis önerőből birkózna meg a feladattal, annak a következőket javaslom.

Lefektetésre váró gyeptekercsek

1. Előkészítés

A gyepszőnyeg tekercsek megérkezése előtt készítsük elő a talajt. A lefektetés előtt körülbelül két, de legalább egy héttel ajánlott (értsd: kötelező) egy teljes gyomirtást elvégezni. Ez jelenthet kapálást vagy vegyszeres kezelést, erősen gyomos, főleg tarackos terület esetén inkább az utóbbi eljárás a megfelelő. A gyommentesítés után nem rossz ötlet egy talajfertőtlenítést is elvégezni. Érdemes a földfelület felső pár centiméteres rétegét eltávolítani és új közeggel pótolni. A talaj ne legyen túl kötött, mert az gátolhatja a legyökeredzést, tőzeggel például lazíthajuk a felső réteget.

2. Tápanyag ellátás

A fűnek a szépen előkészített, gazmentes alap még nem elég, tápanyagra is szükség lesz. A megfelelő tápanyag ellátást a direkt erre a célra összeállított gyepindító műtrágya kihelyezésével biztosíthatjuk.

3. Simítás, hengerelés

A fent leírt módon preparált területet ezután hengereljük, és hozzuk szintbe. A gödrös girbegurba felszín esztétikailag sem lesz rendben, és a gyepszőnyeg begyökerezését is nehezíteni fogja. Az egyenletes felület elkészítéséhez sajnos nem elég, ha lábbal próbáljuk letaposni a talajt, a művelethez speciális hengerező szerszámra lesz szükség.

4. Szegélyezés

Kihagyhatatlan fázis a szegélyek kialakítása, ha ez elmarad, a gyepszőnyeg széleinél a pázsit kiszárad, és elhal. A szegélyezés nem ördöngösség, a képeken is látható alacsony térhatárolóra van szükség, melyet ízlés szerinti anyagból és formában rakhatunk ki. Használhatunk dekortéglát, bontott építőanyagot, faanyagot, de kaphatóak olcsó műanyag szegélyelemek is, melyek könnyen kezelhetőek, ellenben kevésbé dekoratívak.

Vakondháló

Ebben a szakaszban kerülhet sor a vakondháló lefektetésére, ami mindig jó ötlet, de szinte kötelező akkor, ha a kertben már előfordult vakond. A vakondháló egy egyszerű műanyagháló, ami a gyepszőnyeg alá helyezve megakadályozza a kis ásógép felszínre bukkanását, így a vakondtúrásmentes kert teljesen garantált lesz.

5. A gyepszőnyeg lefektetése

Most értünk végre oda, hogy előkerülhetnek a tekercsek, és kigörgethetjük őket a helyükre. A szőnyegknek a szárazabb, úgynevezett földnedves talaj a megfelelő ágy, így egy enyhe öntözést, nedvesítést ejtsünk meg. A gyepszőnyeg érkezését úgy ídőzítsük, hogy annak mihamarabb a helyére kell kerülnie, így a legjobb, ha a kiszállítás napján azonnal elkezdődik a munka.

Hengerelés

Leterítésnél a csíkokat passzentosan illesszük egymáshoz, majd átlós irányban hengereljük le azokat, hogy ne maradjanak levegős területek a talaj és a szőnyeg között (ezért is fontos ugye a sima alap). Utómunkálatok, öntözés Az előbbiekben felsorolt munkák végeztével tulajdonképpen véget is ért a füvesítés, a későbbiekben már csak a megfelelő öntözésről kell gondoskodni. A lefektetést követően az első alkalommal ne spóroljunk a vízzel, ezután pedig két-három héten keresztül naponta legalább 5 liter/nm vizet juttassunk ki.

Később ritkíthatjuk az öntözést, mindig ügyelve arra, hogy elkerüljük a túllocsolást. Az első nyírást a fűszálak megerősödésekor, nagyjából húsz nap elteltével ejtsük meg, és jót tehet az utólagos műtrágyázás is. A frissen lefektetett fűfelület tulajdonképpen azonnal használatba vehető, de az elején bánjunk vele óvatosan, tömegesen ne járjunk rajta, az első kertipartival várjunk egy-két hetet, és érdemes a kutyát is eltiltani ennyi időre a kert látogatásától.

Ha szívesen olvasna a gyep növényvédelméről, olvassa el ezt a cikkemet!

Ha mindezeket betartjuk, nagyon jó eséllyel szép, egyenletes pázsit lesz a jutalmunk, de ne feledkezzünk el arról, hogy a gyepszőnyeg is csak fű, ugyanarra a gondoskodásra, nyírásra, tápanyag ellátásra szorul, mint a vetéssel kialakított pázsit.

Tavaszi pázsitgondozás

Bármilyen módon telepített gyepet a kertjébe, annyi bizonyos, hogy gondoznia kell. A tavaszi gyepápolás az egyik legfontosabb szezonindító teendő a kiskertekben, a rendezett zöld szőnyeg fogja megalapozni az egész kert látványát. Amint az idő már engedi, a hóolvadást és fagyokat követően, lombseprűvel távolítsuk el a gyepfelületen maradt levélmaradványokat, gallyakat. Ezzel elősegítjük a hatékonyabb száradási folyamatot, csökkentjük az esetleges bepenészedést, ez a későbbi munkálatainkat megkönnyíti.

A nyírt gyep egészséges

A gyepszellőztetést semmiképpen ne kezdjük el fűsarjadás előtt. Ez a talaj 8-12 C°-os hőmérsékleténél indul el. Ameddig a talaj felső rétege fagyott és a fű nedves, addig a szellőztetés szétroncsolja a fű szerkezetét. Érdemes türelemmel várni a megfelelő időszakig. A tápanyag utánpótlást a növekedési szakasz elején a gyepszellőztetést követően célszerű elvégezni, az első öntözés előtt.

Ha szeretne még bővebben is olvasni a gyep helyes fenntartásáról, olvassa el ezt a cikkemet!

Töltsük fel a talaj tápanyagkészletét a növekedési szakaszban és ritkítsuk meg az adagolást a vége felé, mivel a táplálás zsenge hajtásokat eredményez, amit a fagy károsíthat. Mint tudjuk a talaj magas nitrogén tartalma elősegíti a zöldszár növekedést. A fűszálak dússá, bujává fejlődnek. Természetes csapadék hiányában gondoskodjunk a gyakori öntözésről, ezáltal biztosijuk a hatékony lebomlást. Mivel a szerves növénytápban a makró- (N-P-K), mezó- (Ca-Mg) és mikroelemek szerves anyagokhoz kötődnek így azok nem mosódnak ki a talajból, mint a műtrágya.

A szerves gyeptápok használatáról

A műtrágyákkal szemben a szerves növénytápok olyan összetevőket tartalmaznak melyek lebontása során humuszok keletkeznek. Mint tudjuk a humuszok a talaj szerves alkotó elemei. Humusz nélkül nincsen élet, nem csíráznak és nem fejlődnek a növényeink. Kísérleti úton bebizonyított tény, hogy a műtrágyákkal azonos hatást lehet elérni már 50% szerves növénytáp használatával.

Ugyanakkor a műtrágyák alkalmazásának mellőzése megszünteti a talajok terhelését és minőségük romlását. Javulni fog a talaj tápanyag pufferoló képessége, levegőzése, és hő-, valamint vízgazdálkodási képessége. A granulátum formának köszönhetően a szerves növénytápok kijuttatása egyszerű, történjen szóró kocsival, vagy kézzel. A kiszórást követően fontos a bőséges locsolás, mivel nedvesség hatására kezdődik el az egyenletes, lassú lebomlás. A tápanyag-feltáródás 3-4 hónapig is kitart (időjárási viszonyoktól függően).

Az eredmény: egy intenzív zöld színű, megerősödött, stresszhatásoknak (fagy, szárazság, taposás, nyírás) ellenálló, sűrű gyep. Az egészséges gyepen a kórokozóknak (gombák, vírusok) nincs esélyük az elszaporodásra, így elkerülhetőek a leggyakoribb gyepbetegségek (pld. hó-penész, dollárfolt, gombakörök, barnafolt, rozsdabetegségek). Tavaszi indító tápozáshoz (március-április) magas nitrogéntartalmú szerves gyeptápot ajánlunk használni. Gyep vetéshez vagy gyepszőnyeg telepítéshez egy közepes minőségű talajon (2-3% humusztartalom) 0,1%/kg-talaj szerves tápanyagmennyiség szükséges. Ez 25-30 g/nm tápanyagot jelent.

TIPP: a nyár beállta előtt ajánlott egy magasabb kálium és vastartalmú, valamint bacilus suptilissel gazdagított szerves növénytáp használata.

Őszi pázsit karbantartás

Az ősz derekára a nyáron aktívan használt gyepfelület rendszerint megviselt állapotba kerül. Az intenzív igénybevételtől a talaj tömörödik, a fűszálak között maradó fűnyesedék miatt pedig a pázsit filcesedik, összeáll, ami nem esztétikus, és a fűfelületnek sem tesz jót. Ilyenkor ajánlott talajlazítást és gyepszellőztetést végezni, hogy a zöld szőnyeg fellélegezhessen! Az gyepnek is szüksége van a kiemelt figyelemre! Mivel a tavaszi és a nyári időszakban sokkal inkább igénybe vesszük a gyepfelületet mint egyébként, egyszerűen összetömörödik, így ilyenkor ősszel szüksége van a törődésre és a kiemelt figyelemre.

Fűnyírás és gereblyézés

Az őszi hónapok alatt nem szabad ugyanúgy nyírni a füvet, mint a tavaszi és nyári időszakban. Az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni, érdemes inkább gyakrabban hozzáfogni a művelethez, hiszen a gyakori esőzések miatt gyorsabban megnő majd ezekben a hetekben. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a gereblyézésre is, ugyanis a gyepfelületre hullott leveleket, valamint a fűnyírásból visszamaradt szálakat javasolt rendszeresen eltávolítani. Ezek mind fényt és levegőt vesznek el a fűszálaktól, amelyekből borongósabb időjárás esetén egyébként is kevesebbet kap. 

Fontos a gyepszellőztetés!

A fenitek mellett a gyepszellőztetésnek is most jött el az ideje, amely egy igazán egyszerű művelet, évente egyszer vagy kétszer kell csak elvégezni, mellyel nagyon sokat tehet a szép gyepért. Mindenekelőtt kiemelem, hogy mindenképpen száraz, csapadékmentes napon végzendő ez a tevékenység, leginkább szeptember végén. Ne aggódjon, semmilyen bonyolult műveletről nincs szó, az egyetlen dolog, amire szükség lesz az a gyepszellőztető.

Nézze meg, hogy működik a gyepszellőztetés a gyakorlatban:

Ha nincs kéznél ilyen szerszám, vagy nem szeretne most erre külön költeni, elegendő egy vasvilla vagy egy gereblye is hozzá. A szerszámot szúrja erőteljesen a talajba, majd mozgassa óvatosan előre és hátra! Ennek során segíti meggátolni a tövek elhalását, elkerülheti a filcesedést és kibogozza az összekuszálódott szálakat is. Ezt a műveletet addig kell végezni, amíg végig nem ért az egész felületen.

Araszonként haladjon, ami bár igen monoton és időigényes munkafolyamat, a gyep gazdagon meghálálja majd Önnek ezt a fajta törődést. A gyomoktól is érdemes megszabadulni! Ha a fűszálak között felütötte a fejét néhány gyom, akkor itt az ideje ezektől is megszabadulni, ilyenkor a sok eső hatására könnyedén regenerálódik a talaj. Abban az esetben, ha olyan nagy lenne ez a felület, hogy újra kell ültetni egy foltban a füvet, remek időszak hozzá a csapadékos ősz is.

Látható tehát, hogy a fák, cserjék és virágok mellett igen nagy odafigyelést igényel az őszi időszakban a gyepfelület is, ugyanis ezen a módon maradhat a következő években is gyönyörű és esztétikus a fű a birtokán.

Gyepfelületek a klímaváltozás ellen? Igen!

"Oda nem akarok semmit, csak egyszerűen füvet" hangzik el sokszor a hazai kertekben. Aztán a klímaváltozás nyári hőhullámai végképp megmutatták, hogy szép és homogén gyepfelületet létrehozni és fenntartani, mely tökéletesen zárja a talajfelszínt egyáltalán nem egyszerű. Ebben a beszélgetésben egy olyan szakember tanácsait hallhatják fű témában, aki immár több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

Hallgassák meg rádióbeszélgetésemet Mágori Tiborral!

ITT tud kertészetemből fűmagot rendelni!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!