Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gyeptelepítés

Megyeri Szabolcs

A füvesítésre az év két időszaka ideális igazán, az egyik a tavasz második fele, a másik pedig az ősz első két hónapja. Bármelyik időszakról is van szó, a füvesítés alapvető teendői, szabályai nagyon hasonlóak. Amennyiben Ön is mutatós, egységes, egészséges pázsitszőnyeget szeretne kertjébe, olvassa át alaposan a következő rövid útmutatót!

 

Gyepszőnyeg leterítése szakszerűen

 

A füvesítés másik, gyakrabban alkalmazott módszere a fűmag vetés. A fűmag vetés előtt a gyepszőnyegezéshez hasonló előkészületek szükségesek, szegélyre azonban ez esetben nincs szükség. Vetés előtt fontos eldönteni, hogy milyen magkeveréket választunk! Érdemesebb a legolcsóbb, akciós magok helyett a kicsit drágább, és jobb minőségű, márkás terméket beszerezni, de még lényegesebb, hogy a kert adottságaihoz, és leendő igényeinkhez igazítsuk a fűmag fajtáját, típusát.

Gyermekes kertekbe, vagy oda, ahol az átlagosnál erősebb igénybevételnek lesz kitéve a zöld szőnyeg, ajánlott strapabíró fűmagkeveréket választani, a sport jellegű keverékek az extrém használatot is bírni fogják, a díszkert jellegű birtokokra pedig a dekoratívabb pázsit való. Az árnyékoltság sem elhanyagolható tényező, a dús lombú fákkal sűrűbben beültetett kert árnyéktűrő fajtát kíván, ahogy a nyílt, napsütötte birtokokra a szárazságtűrő keverék a megfelelő. 

 

Fűmag keverékek nagy választékban a Megyeri kertészetben!

 

Amennyiben a kerti föld jó minőségű, friss földréteg szétterítésére, tápanyagpótlásra sem feltétlenül lesz szükség. Ha nem ez a helyzet, akkor komposzttal, vagy műtrágyával kezeljük a talajt (a szervestrágya azért nem ajánlott, mert - főleg ha éretlen - gyomok magjai lehetnek benne). A túl kötött talajt tőzeggel vagy homokkal lazíthatjuk. 

 

 

Mikor mindez készen van, jöhet a fűmag kiszórása, lehetőleg egy szélcsendes napon. Egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal kell számolni, vagyis egy kilogrammnyi mag egy 15-20 négyzetméteres területre lesz elegendő, de érdemes kalkulálni azzal is, hogy felülvetésre is szükség lehet.

Az egyenletes kiszórás után gereblyével dolgozzuk bele a talajba a magokat, és alaposan locsoljuk be, valamint a későbbiekben is, a magok kikeléséig tartsuk mindig nedvesen. Ezen idő alatt ne terheljük a veteményt, ne lépjünk rá, és a kutyát se engedjük közlekedni rajta. Amennyiben minden rendben ment, pár héten belül birtokba vehető, szép gyepfelület lesz a jutalmunk!

A kerti füvesítésnek van egy harmadik, ritkábban alkalmazott módszere is, ez pedig a hidrovetés. Ennek során egy speciális folyékony masszát terítenek szét az előkészített területen. Ez a massza tartalmaz fűmagot, indító trágyát, vagyis tápanyagot, sűrítőanyagként cellulózt, valamint környezetbarát zöld festéket is, hogy rögtön a kihelyezés után a fű illúzióját keltse.

A hidrovetés akkor jó alternatíva, ha kifejezetten nagy területről van szó, illetve remek választás rézsűs kertekbe, lejtős kertrészekbe. A hidrovetés előnye, hogy gyorsan elvégezhető, a masszának köszönhetően pedig a vetőanyag azonnal egyenletesen kerül ki a területre, ráadásul rögtön kellemes látványt nyújt. A hidrovetés elvégzéséhez szakember bevonása szükséges, sem a speciális massza elkészítése, sem az egyenletes gépi terítés nem oldható meg házilag.

Összefoglalva, amikor füvesítést tervez, három alternatívából választhat:

- Kisebb kertekbe, előkertekbe, vagy abban az esetben, ha azonnali eredmény szükséges, a gyepszőnyegezés a jó választás.

- Az általános, arany középutat jelentő megoldás a hagyományos fűmag vetés, gondosan ügyelve a megfelelő fűmag keverék kiválasztására.

- Nagy területekre, közterületekre, rézsűs kertekbe a hidrovetés alkalmazása az ideális.

 

Kertészetemben gazdag fűmag kínálatot talál, tekintse meg a választékot, és rendelje meg az Önnek leginkább megfelelő típusú és kiszerelésű fűmag keveréket!

 

Fűmagot IDE KATTINTVA rendelhet webáruházamból!

Tartalomhoz tartozó címkék: fűmag gyep