Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Első fűnyírás tavasszal, hamarosan itt a tavasz

Aki kertes házban él, annak a tavasz nem csak a jó idővel jelent egyet, de a fűnyírás visszatérésével is. Van aki szereti, mások a hátuk közepére se kívánják, az viszont kétségtelen, hogy szükséges, amennyiben nem szeretne egész évben a derékig érő gazzal és fűvel küszködni. Elő hát a pengékkel és kezdődjön a munka!

A hosszú, fagyos tél után a gyepnek időre és némi segítségre is szüksége van ahhoz, hogy ugyanolyan üde zöldben pompázhasson, mint tavaly. A fűnyírás megkezdése ugyanis csak akkor kezdődhet el, hogyha már visszanőtt a fű és az sem mindegy, hogy ezt az első fűnyírást hogyan ejti meg. Lássuk tehát az alapvető fűnyírási szabályokat tavaszra!

Vágás előtt gyepápolás

Mielőtt komolyabb munkálatokba fogna, fontos, hogy ellenőrizze a fű állapotát. Ekkor tudja ugyanis felmérni azt, hogy milyen teendők várnak még önre az optimális eredmény érdekében. Érdemes száraz és meleg időben belevágni, hiszen a pocsolyák között egyensúlyozva nehezebb lesz a feladat, ráadásul a pázsitban is könnyedén kárt tehet.

Mindenekelőtt a gyepet ki kell szellőztetni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy eltávolítja azt a réteget, ami a elhalt növényi részekből áll össze. A felesleget gyűjtse össze egy lombseprűvel vagy gereblyével. Utóbbival jóval hatékonyabb lehet, mivel így meg tudja mozgatni a talaj felső rétegét is könnyedén.

Ha megszabadult a feleslegtől, akkor kezdődhet is a tavaszi trágyázás! Amennyiben hiányos a fűtakaró, ezzel egy időben egy kis vetést is megejthet, így kiegyengetheti ezeket a részeket. Amennyiben nagyon rossz a helyzet, akkor érdemes elgondolkodni egy teljes füvesítésen is, mert így valóban azt az eredményt érheti el, amire vágyik.

Eljött az első fűnyírás ideje

Mielőtt nekiesne a fűnyíróval vagy kerti traktorral az egész kertnek, vegye szemügyre a szálak hosszúságát, hogy elegendő-e. Az első tavaszi nyírás előtt ugyanis érdemes néhány nappal több időt hagyni, mint általában, hogy a levelek kellően megerősödhessenek, így a későbbiekben nem lesz velük probléma.

A fűnyírásra is vonatkozik a szabály, hogy az időjárás függvényében kezdhető csak el. Amikor a téli fagy már elvonult és egy kicsit felmelegedett a levegő, akkor munkához lehet látni. Ennek hiányában ugyanis könnyen kárt tehet a talajban és a pázsitban egyaránt, ezzel tönkretéve mindazt a munkát, amit eddig elvégzett.

Arra is figyeljen, hogy mennyire vágja vissza a füvet az első fűnyírás alkalmával. Habár az ideális magasság 6-8 cm, először a felénél nem célszerű tovább nyesni. Ha ennél alacsonyabbra nyírja le, a gyökérzet kevésbé tud fejlődni, ennek következtében a fűszálak gyengébbek és rosszabb minőségűek lesznek, ráadásul sokkal könnyebben ki is száradnak.

A levágott maradékot távolítsa el a gyepről egy gereblye vagy egy lombseprű segítségével. Erre azért van szükség, mert az optimális eredmény érdekében, vágás után érdemes tartani egy esőztető öntözést és tápanyagozást is. A levágott és elhalt hulladékok viszont nehezítik a tápanyagok felszívódását a talajba. Az első fűnyírás alkalmával mindig körültekintően kell eljárni, mivel ez kritikus a későbbi növekedés szempontjából.

Ha a fenti teendőket elvégzi és a későbbiekben is gondosan ápolod a pázsitot, akkor nem kétséges, hogy üde, zöld levelek díszítik majd az egész kertet, amire méltán lehet büszke.

Az első tavaszi fűnyírás szabályai

Bizonyára mindenki számára ismerős a mondás, miszerint a szomszéd fűje mindig zöldebb. Mi lenne, ha idén ön lenne ez a szomszéd, akinek a legszebben ragyog a gyepe, amit mindenki irigykedve nézhet? Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, megfelelő gondozásra van szüksége a pázsitnak az egész szezon ideje alatt.

A tavaszi füvesítést és gyepgondozást követően is vannak alapvető fűnyírási szabályok, amelyeket be kell tartani. Amennyiben maradéktalanul ellátja azokat a tennivalókat, amik a vágáskor esedékesek, akkor nem kell aggódnia sem a füve megjelenése, sem a minősége miatt.

De mik is ezek az alapvető szabályok, amelyekre égetően szükség van a tökéletes kerthez?

Fűnyírás leckék az alapoktól

A leggyakrabban elhangzó kérdés a fűnyírás kapcsán, hogy mekkorára vágjuk a füvet. Erre a kérdésre az általános válasz, hogy 6-8 cm az ideális, de ez nagyban függ a fű minőségétől, korától és a már meglévő magasságától is. Általában érdemes úgy beállítani a magasságot, hogy a fű egyharmadát vágja le egyszerre. Nyáron célszerű magasabbra hagyni a szálakat, mivel ebben az időszakban komoly kihívásoknak vannak kitéve. A nagy melegben a fűnek árnyékolásra van szüksége ahhoz, hogy ne száradjon ki. Ebben az időszakban egyébként a növekedés is lelassul és csak az ősz közeledtével nyeri vissza az eredeti fejlődési ritmusát.

A megfelelő sűrűségű és mértékű fűnyírással elősegítheti a pázsit sűrűsödését. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, tavasszal és ősszel legalább hetente egyszer célszerű lenyírnia. Ha ennél többet vár vele, azt veheti észre egy idő után, hogy a fű nem csak ritkul, de fakul is. Nyaranta nyírás után érdemes beiktatni egy alapos öntözést is, mivel ilyenkor könnyen kiszáradhat.

A nyírás mellett ügyelj a táplálásra is

A fű megfelelő nyírása ugyan elengedhetetlen ahhoz, hogy kialakíthassa a legszebb fűszőnyeget, de önmagában nem elég. Ahhoz, hogy igazán üde hatást érhessen el, a további gyepgondozásra is időt és energiát kell áldoznia. Ide tartozik például a trágyázás, a tápanyagozás, szükség esetén az öntözés is. Utóbbira azért is van szükség, mert az időjárás nem mindig hoz optimális mennyiségű csapadékot.

Amikor végzett a nyírással, ne felejtse el eltávolítani a levágott nyesedéket. Elsőre talán jó ötletnek tűnhet ott hagyni, gondolván, hogy majd beépül, de ez nem ennyire egyszerű. Amennyiben szeretné hasznosítani, néhány napig meghagyhatja, de ebben az esetben időről időre át kell forgatni. Véglegesen viszont semmiképp se hagyja a gyepen, sokkal jobb helye van a komposzton!

A gyomirtásról rendszeres nyírás mellett is gondoskodnia kell. Bizonyos fajták a rendszeres vágás mellett elpusztulnak ugyan, ám vannak igazán túlélő típusok is. Ezek akár vágási magasságban is virágzanak, így jobb, ha időben megszabadul tőlük, mielőtt elszaporodnának a kertjében.

A nyár végével ne feledkezzen meg a talajfertőtlenítésről sem! A kártevők könnyedén elszaporodhatnak a növényzetben, különösen akkor, ha enyhe volt a tél. Ezek az élőlények komoly kárt tehetnek a pázsitban is. Ám a nyár végén még idejében elcsípheti őket és megelőzheti a bajt, mivel ilyenkor még nem érik el a kifejlettséget.

Igényes kertet csak akkor tarthat fenn, ha nem spórol a ráfordított idővel. Megfelelő gondozás mellett azonban meghálálja a törődést és a legszebb zöld takaróval ajándékozza meg. Ha a fenti szabályokat betartja fűnyíráskor, akkor egy percig sem kétséges, hogy a következő szezonban kinek a fűje lesz majd zöldebb.

Érdekes volt a cikk? Kérem nyomjon egy tetsziket, ossza meg barátaival is.

További cikkeimet Blogomban olvashatja.