Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Napoca' körte

2.990 Ft

Igen bőven termő, mutatós küllemű, közepes méretű, lédús, édes, kellemesen savas, jó ízű nyári körte.

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Kolozsváron a Gyümölcskutató Állomáson 1953-ban hozták létre Dr. Mircea Străulea és Prof. Dr. Radu E. Sestras vezetésével, 1969-ben vonták termesztésbe. Nevét az ókorban Kolozsvár területén álló településről kapta.

Hajtásrendszer: fája középerős növekedési erélyű, kezdetben felfelé törő, idővel szétterülő, kúp alakú, nyitott koronát nevel. Levele közepes, sötétzöld, fényes, ovális vagy tojásdad, kanalas, széle finoman, szabálytalanul fűrészes vagy ép.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem. Későn és elhúzódóan virágzik, emiatt a tavaszi fagyok nem károsítják, a termő korú fákon is nagy arányban hoz virágot a hosszú vesszők oldalrügyeiben. Önmeddő.

Porzói: ’Bosc kobak’, ’Clapp kedveltje’, ’Hardenpont’, ’Vilmos’.

Gyümölcs: augusztus elején szedhető, közepes méretű (kb. 120-170 g), szabályos körte alakú. Héja sima, fényes, zöldessárga, éretten citromsárga alapszínű, napos oldalán narancsospirossal mosott. Húsa sárgásfehér, puha, lédús, édes, kellemesen savas, jó ízű, közepesen kövecses.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár stb.) is alkalmas, kb. 2-3 hétig tárolható.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, meleg, középkötött, mélyrétegű talaj ideális a számára. A tápanyagban szegény, meszes, köves és a homoktalajokon a gyümölcs húsa kövecses lesz.

Fény- és hőigény: nagy, kerüljük az árnyékos helyre történő telepítését! A kiegyenlített, tartósan, de mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, a nyári hőség, a téli és a kései fagyok egyaránt károsíthatják.

Vízigény: nagy, egyenletes évi elosztásban. A nyári száraz időszakokban a hajtások növekedésének, a termés megfelelő méretének elérése érdekében, valamint a kövecsesség megakadályozása végett rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk. A ’Napoca’ viszonylag jól tűri a szárazságot.

Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. 

A legtöbb gyümölcsfához hasonlóan 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkája a tavaszi fenntartó metszésből áll - ennek ideje február – március -, mely a ritkítást és a fiatalítást foglalja magába. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.

A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. 

Ültetési idő: szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 6x6 m
Termésérés: augusztus eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. 2-3 hétig)

 

Védett tartalom

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében pollenadó szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzót.