Termékek Menü
0

Dió

Kertész szakmai bejegyzésem elolvasásához szükséges idő: 1 perc 40 másodperc

A diófa sokkal több, mint egyszerű kerti növény, a diófa a magyar látkép szerves része, a kert stílusának és hangulatának meghatározója, tekintélyes és férfias látványelem, ugyanakkor megható szimbólum is, hosszú élettartama miatt ugyanis családi örökségként, generációk közötti kapcsolódási pontként is funkcionál. A diót az ember az unokáinak ülteti, tartja a közmondás. Én ezzel nem teljesen értek egyet. A fiatal csemete gondozása és fejlődése sok örömet okoz már az ültető számára is. Kifejlett korára gyönyörű félgömb koronát nevel, nagy levelei hűs árnyékot biztosítanak. És persze kihagyhatatlan az előnyök felsorolásánál a diófa ízletes és egészséges termése, amit nincs, aki ne szeretne!

diofa.jpg

A diófa ültetését szinte mindenkinek lehet ajánlani, hiszen rusztikus, szívet melengető megjelenésű, szép lombozatú, bő árnyékot adó fa, termése pedig sokoldalúan felhasználható finomság. A diófa magassága legtöbb esetben meghaladja a 20 métert, így telepítése nagyobb, szellős elrendezésű kertekbe javallott szoliternövényként, de utcafronti faként is választható, amennyiben elég hely áll a rendelkezésére. A diófa élettartama a 150 évet is elérheti! Az oltott csemeték 3-6 év múlva érik el a termő kort, azonban koros konténeres diófa rendelése esetén az Ön diófája már termő növényként érkezik! A diófa ültetéséhez nem szükségesek speciálisan kialakított talajviszonyok, az átlagos kerti földben jól fogja érezni magát, telepítésekor mindig vegyük figyelembe, hogy gyökérrendszere is nagy, szétágazó! A közismert diófajták közül az Alsószentiváni, a Milotai, és a Tiszacsécsi a legígéretesebbek, ezek mindegyikét megtalálják webshopom kínálatában! A különlegességre vágyóknak a Buzsáki pirosbélű fajtát ajánlom!

Személy szerint imádom a diós sütiket, tortákat, de persze olykor-olykor egy finom diópálinka is jól tud esni. Ráadásul frissen fogyasztva rendkívül egészséges, jótékony hatású, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Különösebb növényvédelmet nem igényel, de a kártevők és különféle betegségek elterjedése ellen érdemes időt fordítanunk a permetezésre.

Ne feledje, egy diófa nem csupán dísz, vagy haszonnövény, hanem hosszú életű, a család folytonosságát, a nemzedékek egységét jelképező fa!

Rendezés: