Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Varázsmogyoró ültetés

Ön is bizonyára gyanakvó, amikor "csoda" vagy "varázs" elnevezésű növényekkel kerül szembe, azonban a varázsmogyoró esetében nincs szó eltúlzott gyógyhatásról vagy fantasztikumba hajló tulajdonságokról! A varázsmogyoró egyszerűen egy kivételes szépségű, számos kedvező tulajdonsággal bíró díszcserje, ami az Ön kertjéből sem hiányozhat!

 

Varázsmogyoró ültetése

 

Persze érdemes azt is szóba hozni, hogy ez a növény tényleg rendelkezik gyógyhatással, angol nyelvterületen boszorkánymogyorónak nevezik, utalva ezzel arra, hogy réges-régen varázsos, mágikus hatásokat tulajdonítottak neki, de a magyar népi gyógyászatban is sokoldalú herbáriaként tartják számon. 

Ön azonban szinte biztosan a szépségéért, megnyerő külsejéért fogja kertjébe elültetni a varázsmogyorót, ezért olvasson tovább, és ismerje meg ezt az érdekes kerti dísznövényt!

 

varázsmogyoró rendelés

 

A varázsmogyoró, botanikai nevén Hamamelis intermedia egy lombhullató cserje, mely az év két szakában mutatja meg leginkább szépségét, kora tavasszal és ősszel. A varázsmogyoró virágzása a tél legvégétől aktuális, feltűnő, vidám, életteli sárga virágait az elsők között bontja kikeletkor, így a tavasz elején már rögtön üdítő, messziről sugárzó látványeleme lesz a kertnek!

A varázsmogyoró másik izgalmas időszaka az ősz, ilyenkor elszíneződő lombjával tarkítja a kertet, a mindig kicsit rosszkedvű, szomorú évszakot így hatékonyan semlegesíti az Ön birtokán sokszínű ragyogásával! És ez még nem minden, ugyanis a varázsmogyoró nem csak a látványával kényezteti Önt, hanem bódító illatával is hódít!

 

Varázsmogyoró bokor

 

A varázsmogyoró gyümölcse szintén nem mindennapi, az ősszel érő kapszulaszerű termés felnyíláskor szó szerint kilövi a magot, ami akár tíz métere is repülhet. A virágok is roppant látványosak, a vékony szálakból álló pókszerű képződmény, ami a tél végén, a tavasz legelején nyílik, így akár még a késői havazáskor is a növényen maradhat, ezáltal a vidám hangulat télen is adott lehet!

 

varázsmogyoró csemete vásárlás

 

A varázsmogyoró napos vagy enyhén félárnyékos helyekre telepítendő, talajigénye nem összetett, a laza, jó vízelvezetésű közeget kedveli, az átlagos kerti föld jellemzően megfelelő számára, de a meszes talajokat nem tolerálja, erre figyelni kell. Ültetése a szokásos menetrend szerint zajlik.

A konténeres, földlabdás kiszerelésű növényeket kora tavasztól késő őszig lehet telepíteni, akár még nyáron is, de a meleg hetekben nagyobb körültekintés ajánlott. Ilyenkor egy enyhébb napon végezzük a műveletet, és az öntözéseket sűrítsük az első időszakokban.

 

varázsmogyoró sárga virágzata

 

Az ültetés előkészülete egy alapos, gyommentesítéssel egybekötött ásás, talajátmozgatás. A konténer/földlabda méreténél másfélszer akkora ültetőgödröt készítsünk, melynek az aljára fél-egy arasznyi vastagon érett szervestrágyát vagy komposztot helyezzünk, erre pedig vékony földréteget terítsünk. 

A növény behelyezése után a földet helyezzük vissza, eközben pedig többször tömörítsük a közeget talppal vagy tenyérrel. A végén alaposan öntözzük be a friss ültetést, majd a következő napokban rendszeresen és bőven nedvesítsük a növényt. 

A varázsmogyoró gondozása nem bonyolult feladat, a kártevőkre, növénybetegségekre nem igazán érzékeny. A fiatal növény körül érdemes rendszeresen gyommentesíteni. Hasznos lehet, ha ún tányért alakítunk ki körülötte, ami azt jelenti, hogy a tő körül egy 70-90 cm átmérőjű körben fektessünk le geotextilt, majd erre szórjuk dekoratív mulcsot (zúzott követ, fakérget). Ez a tányér megakadályozza a gyomosodást és nagyon dekoratív látványelem lesz.

 

varázsmogyoró a kertben

 

A varázsmogyoró felhasználhatósága sokrétű, nevelhető terebélyes bokorformára, magassága több méteres is lehet, így nagyobb kertek központi szoliternövényeként szépen mutat, de akár nagyobb területre, csoportosan is telepíthető. Az alsó hajtásokat lemetszve törzs alakítható ki, így dekoratív alacsony bokorfa is kialakítható a varázsmogyoróból! 

A varázsmogyoró a nemesítéseknek köszönhetően többféle kertészeti változatban létezik és hozzáférhető, így a virágok színét tekintve a méretet illetően is gazdag választékból lehet szemezgetni.

Összegezve, a varázsmogyorót elsősorban a közepes vagy a nagyobb méretű kertekbe ajánlom, azoknak, akik szeretnék, hogy az év két átmeneti időszakában, kora tavasszal és ősszel is legyen valami igazán színes, dekoratív díszcserje a kertjükben! Mivel a varázsmogyoró gondozása nem jelent kihívást még a kezdő kertbarátok számára sem, bárkinek kitűnő választás! A varázsmogyoró hangsúlyos megjelenésével, feltűnő árnyalataival garantáltan birtoka domináns dísznövénye lesz!

 

Rendeljen varázsmogyorót kertészetemből!

IDE KATTINTVA máris megtekintheti a kínálatot, és meg is vásárolhatja a varázsmogyorót!

varázsmogyoró kiszállítás

 

Tetszett Önnek a fenti írás? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg a cikket barátaival, ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje varázsmogyoró