Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fekete berkenye, az egészség őrzője

A fekete berkenyét gyakran a szépsége miatt ültetik, hiszen kompakt méretének és markáns megjelenésének köszönhetően kertünk üde színfoltja lehet, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy termése számos pozitív élettani hatással rendelkező, egészséges nassolnivaló.

Gyümölcsének mindenekelőtt gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelni. Íze nyersen szinte elviselhetetlenül savanyú, azonban számos vitamint tartalmaz. A berkenye bokor másfél-két méter magasra is megnőhet, ívelt hajtásokkal rendelkezik, fehér virágait késő tavasszal hozza.

Igen jótékony hatással bír

Környezeti igényei átlagosak, vízigénye közepes, talaj szempontjából az enyhén savanyú közeget részesíti előnyben. A fekete berkenye összességében egy problémamentesen kezelhető cserje, amit kezdő kertbarátok számára is bátran ajánlok. Kártevői, betegségei alig vannak.

A fekete berkenye ültetésének lépései

A fekete berkenye bokor gyökerei sekélyen helyezkednek el, ezért nem csak szabadföldi, hanem edényes kiültetésre is alkalmas. Az ültetés körülményei lényegesek a növény későbbi élete szempontjából.

Az előkészületek során figyelemmel kell lenni arra, hogy a berkenyető a középkötött, laza szerkezetű talajt kedveli, ezért az ültetést megelőzően érdemes a talajt egy ásó segítségével átforgatni. A megfelelő hely kiválasztásakor vegyük figyelembe a cserje környezetei igényeit.

Ültetése egyszerű

Fényigényes növény, ezért észak-déli irányú sorokba, vagy a kert egy napos, félárnyékos részére ültetve érzi igazán jól magát. Talaj szempontjából nem igényes, de a kiegyenlített, a fejlődéshez jó vízgazdálkodású, enyhén savas, vagy semleges kémhatású közeget kedveli.

Szeretne Ön is a kertjébe berkenyét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Az ültetés első mozzanataként készítsük el az ültetőgödröt, majd helyezzük el benne a csemetét és halmozzunk rá megfelelően savanyú virágföldet. A közeg biztosítani fogja a berkenye számára az optimális közeget és savanyú kémhatást.

Termése finom

A telepítés utolsó mozzanataként alaposan öntözzük be a bokrot. A fekete berkenye vízigénye később, idősebb korában is megmarad, ezért mindig biztosítsunk számára elegendő és rendszeres vízellátást.

A fekete berkenye gondozása

A fekete berkenye nem tartozik a túlzottan igényes fajok közé, de hogy sikeresen gondozhassuk érdemes betartani pár lépést. A növény gyökere sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért a rendszeres vízellátást biztosítani kell a számára, különösen a száraz, meleg nyári időszakokban.

A vegetációs idő során két vízigényes szakasz van, az egyik május végén, a kötődés után, a másik július elején az érés kezdetekor. Talaj tekintetében kevésbé igényes, szinte bármilyen talajtípuson eredményesen termeszthető. Azonban a jó vízgazdálkodású, enyhén savas, vagy semleges kémhatású talajban érzi igazán jól magát.

Termése számos módon felhasználható

Lúgos közegben a levelei sárgulni kezdenek. Ha szükséges a talaj savanyítása, remek háziszer lehet az ecetes víz, de jó választásnak bizonyulhatnak a különböző kén-tartalmú granulátumok is.

Szeretne Ön is a kertjébe berkenyét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

A fekete berkenye fényigényes növény, a napos vagy félárnyékos helyet szereti, ezért amennyiben lehetséges az ültetés során jelöljünk ki számára észak-dél irányú sorokat. Mivel hajlamos az elsűrűsödésre ezért az évenkénti metszéssel biztosítsuk a megfelelő terméshozamot.

Kiváló alkalmazkodóképességének és fagytűrő képességének köszönhetően akár a szibériai fagyokat is képes átvészelni különösebb károsodás nélkül. Ugyanakkor a mediterrán, napos éghajlaton is nagyon szépen hozza terméseit. Növényvédelmi szempontból is nagyszerű választás, mert hazánkban nincs jelentős kártevője vagy kórokozója.

A fekete berkenye metszésének legfontosabb lépései

A berkenye bokor egyik jellemző ismérve az erős hajtásképződési hajlam, ezért gondozásának egyik legfontosabb lépése a cserje ritkító metszése.

Ez hozzájárul a bő terméshozamhoz és az egészséges csemete kialakításához. A legelső lépés a bokorforma kialakítása, amit kora tavasszal érdemes elvégezni, mert az első felmelegedéseknél már gyorsan elkezd fakadni. A növekedéséhez sok fényre van szükség, és mivel hajtásait sűrűn hozza, ezért az alsó, befelé hajló vesszőket tőből metsszük ki metszőollónkkal, így a cserje belső része is fényhez juthat.

Dísznövényként is mutatós

Az öt évnél idősebb ágakat is távolítsuk el a bokorról, mert terméshozamuk jelentősen lecsökken. Figyeljünk arra, hogy a metszést ne az elágazási pont alatt végezzük el, mindig hagyjunk elágazásra alkalmas vesszőt, hogy az alvó rügyekből majd új hajtások fejlődjenek.

Minél több elágazást hagyunk cserjénken, annál bokrosabb növényt alakíthatunk ki. A ritkító metszés mellett ne feledkezzünk meg elvégezni a gyakran előtörő tősarjak és gyökérsarjak eltávolítását.

Ugye, szinte gyerekjáték a fekete berkenye nevelése kertünkben? Próbálja ki Ön is!

Tekintse meg kertészetem fekete berkenyéit és ezzel együtt a madárbarát kert növényeit!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!