Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Gyorsan növő kerti fák

A fáknak nagyon fontos szerepe van a kertekben és a városokban. Segítenek mérsékelni az extrém éghajlatot, a hőséget, javítják a levegő minőségét, és sok állatnak adnak otthont. Ezentúl megóvják otthonunkat az erős széltől, a viharoktól sok esetben, megkönnyítve fűtési és hűtési költségeinket. Széppé teszik a kertet, kiegészíthetik a környező épületeket, nemhiába tekintjük őket sokszor valós személyeknek: beszélünk hozzájuk, öleljük és simogatjuk őket., hiszen lelkük van nekik is.

Gyors növekedésű fa vs. lassú növekedésű fa? Tekintse meg videómban!

Mi, emberek, tagadhatatlanul türelmetlenek vagyunk: nagy fákat szeretnénk a kertbe, lehetőleg azonnal, de legkésőbb holnapra. Ráadásul most már sokkal gyakrabban költözünk, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt. Gyakran előfordul, hogy pár évtized alatt több házban lakásban is élünk, ezért természetes, hogy nem tudjuk megvárni, amíg egy fa nagyra nő és árnyékot ad.

A nyírfélék kifejezetten gyorsan nőnek és árnyékot adnak a kertben

Emiatt rengeteg ház- és kerttulajdonos egy céllal vezérelve keresi meg a webáruházakat vagy a közelben lévő faiskolákat, kertészeti árudákat: azonnal találják meg neki a leggyorsabban növő fát. Itt jön a következő problémakör, ugyanis gyakran nem tudjuk felmérni a faiskolában sétálgatva, hogy az a kis, vékony facsemete milyen monstrummá fejlődhet pár év alatt. Biztos sokan úgy gondolják, hogy évtizedek kellenek egy fának ahhoz, hogy méretes, árnyékoló növény legyen, azonban egyes fafajok sokkal hamarabb is megfelelő méretűre növekednek!

Mik az előnyei a gyorsan növekedő fáknak?

• az átlagosnál rövidebb idő alatt megnőnek, így hamarabb válnak jól árnyékoló, praktikus kerti növénnyé

• a kert képe hamarabb válik rendezetté, hiszen a felnőtt méretű fa már egy "kész" kertet mutat!

• a mesterséges árnyékolók idegen látványa helyett természetes látképet biztosíthat kertjének

• időt és energiát spórolhat, hiszen a facsemete nevelési időszaka jelentősen lerövidül

Na és a hátrányai…?

Amikor egy különösen gyorsan fejlődő növényről beszélünk, akkor a legtöbbször tisztában kell lenni azzal is, hogy ami gyorsan megnő, az ugyanilyen gyorsan le is éli az életét, vagyis az ilyen gyors növekedési ütemű fa hamar megöregszik, veszít esztétikai értékéből, és végül elpusztul. Ugyanakkor ez nem minden esetben hátrány, nem ritka az olyan helyzet, mikor egy fa ültetésekor már pontosan tudni lehet, hogy az adott területen 5-10 éven belül akkora változás várható, hogy a fa nem tud majd évtizedeken keresztül a helyén maradni.

Tekintse meg a gyorsan árnyékot adó fákat a kertészetemben!

Ilyen esetben jobb választás egy gyorsan növő, hamar magas szinten dekoráló, ám rövid életű fa választása, mint egy matuzsálemi kort is megélni képes fa ültetése, melynek kivágása 5-10 év múlva fájó pont lenne. Ami fontos, hogy facsemete ültetése előtt körültekintően válasszunk fafajt, hogy a későbbiekben ne okozzon csalódást, bosszúságot az adott példány!

Egy gyorsan növő fa tervezése

Ha mégis sikerült kiválasztani a helyes fajú, fajtájú és méretű fát, akkor fontos dolog, hogy mindezt megelőzze egy alapos tervezés. Tehát maga a vásárlás már csak a vége a folyamatnak. Több fontos dolgot kell ugyanis latba venni.

Először is mi a célja a fával? Árnyékot szeretne? Otthonos környezetet szeretne? Madarakat szeretne sok-sok fészekkel a fáján? Egy olyan árnyékos helyet kíván kialakítani, ahol nyáron egy könyvvel és egy nagy pohár limonádéval tudja élvezni a nyarat? Esetleg az egész család férjen a fa alá egyszerre? Ezek fontos kérdések. Ha a cél megvan, jöhet a többi fontos dolog.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy olyan fajt, olyan faját válasszon, amely bírja a kertje klímáját, talaját és ön is megfelelően tudja gondozni. Fontos a talaj víztartalma, típusa, pH-ja. És nagy hangsúlyt kell fektetni a benapozottságra is. Ezen kívül fontos tényező a fagyérzékenység, és az, hogy tud-e ez ellen védekezni, vagyis meg tudja-e védeni a fáját kellőképpen? Ha ez is megvan, akkor a pontos helyet kell megtalálnia számára a kertben.

Kíváncsi, mely gyorsan növő fákat ajánlom Önnek? Olvassa el ebben a cikkemben!

A fiatal fának mindennél fontosabb a megfelelő hely megtalálása számára a kertben. Olyan helyre ültesse, ahol lesz helye nőni, és ahol nem jelent majd veszélyt otthonára, nincs a közelében légvezeték, és nem lóg át a szomszédhoz sem. Ne ültesse már meglévő fák alá, ugyanis egy idő után valamelyiküktől meg kell szabadulnia. Kerülje ezt el, és ültesse el más fáktól megfelelő távolságba.

A fa elhelyezésekor vegye figyelembe a tervezési elveket, valamint azt, hogy egy hely hogyan befolyásolja a fa egészségét. Helyezzen egy fát oda, ahol lesz helye nőni, és ahol nem jelent veszélyt sem otthonára, sem az elektromos vezetékek, kerítések vagy más növények számára.

Gyorsan növekvő fák magról?

Az, hogy fa legyen a kertjében, akár magról nevelt csemeték nevelésével is lehetséges. Természetesen sokkal rövidebb idő, amíg egy kertészetben megvásárolt csemete árnyékot biztosít, mint az, hogy magról nevelünk meg egy fácskát, egészen a kezdetektől. Ezt mindenképp figyelembe kell venni. A másik dolog, amiről nem árt tudni, hogy magról leginkább az alapfajokat, vagy az erdészeti fajfajokat nevelik. A fajtákról szedett magok gyakran nem csíraképesek, vagy pedig teljesen másokká válnak, mint a fa, amiről leszedtük a magot.

Tekintse meg a gyorsan árnyékot adó fákat a kertészetemben!

Kellemetlen tud lenni, ha az ember sok-sok hónapot foglalkozik azzal, hogy a vetőmagból csemetét neveljen, ám a végén mégsem sikerül. Ezért érdemes inkább a kertészeteket választani. A díszfák, gyümölcsfák esetében gyakran oltott növényeket szoktunk vásárolni. Ezek ára kicsit borsosabb, ám képesek produkálni mindazt, amiért imádjuk a fákat.

A magvetés sokkal tovább tart és nem mindig megfelelő a kapott eredmény (forrás: Getty Images)

 

Az egészséges, gyorsan növő fák titka

A fák növekedésének, fejlődésének korai szakaszában nyújtott gondozás, ápolás nagyban befolyásolja későbbi alakjukat, vitalitásukat és élettartamukat. Az ültetés utáni első időszakban a fiatal fák rengeteg energiát fordítanak gyökereik fejlesztésre a talajban. Nagyon érzékenyek a hőre és az aszályra, ezért erre különös gonddal kell figyelnünk.

Nézze meg videómat a gyorsan növő fákról!

Fa öntözése

A kertész lelkületűek egyetértenek abban, hogy a talaj öntözésének legjobb módja a víz lassú, szabályozott ütemezésű kijuttatása. A legtöbb fácska azt szereti, ha a talaja nedves (de nem pangó vizes), amely rövid időn belül ki tud száradni, ugyanis így juthat elegendő oxigén a talajba. Ezt nagyon nehéz számukra biztosítanunk, hiszen nem állhatunk ott mellettük reggeltől estig, de számos jó módszert kitaláltak már ennek a problémának a megoldására.

A gyorsan növő fák árnyékot adnak és szépséget a kertjének

Ilyen például a csepegtető öntözés, az automata öntözés, vagy az öntöződoboz is, amely kis adagokban, és folyamatosan juttatja ki a vizet addig, amíg van a tartályban. A túl sok víz legalább ugyanolyan problémát jelenthet, mint a túl kevés víz. Érdemes még talajtakaró anyagokat is használnunk, vagy a fa köré apró termetű növényeket ültetni, amelyek a talajban tartják a nedvességet és nem engedik kiszáradni.

Állatok

Mivel nagyon sok kis facsemete (főleg a gyümölcsfák) törzsét a vadon élő állatok kifejezetten kedvelik, ezért érdemes a fa köré vadvédő hálót vagy csövet szerelnünk, amely több évig is képes védeni a fiatal fákat.

Vadkár

Metszés és ellenőrzés

Végül ejtsünk szót a jó metszési gyakorlatról és fontos a kártevők és a kórokozók elleni ellenőrzés és védelem. Fontos, hogy megfelelő időben metsszünk és ténylegesen átnézzük a hajtásokat, leveleket, hogy megtelepedett-e rajtuk valami nem kívánt vendég.

Tudom, elsőre ez nagyon bonyolultnak és soknak tűnhet azoknak, akik most vannak a nagy döntésük előtt életükben először, de higgyék el, sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre tűnik.

Szóval árnyékra fel!

Kíváncsi, mely gyorsan növő fákat ajánlom Önnek? Olvassa el ebben a cikkemben!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!