Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Természetközeli kert építése

 

Amikor egy kert kialakításáról vagy megépítéséről van szó, alapvetően két út áll a kerttulajdonos előtt. Vagy egyszerűen a saját ízlése szerint telepít növényeket, dekorációs elemeket oda, ahová épp jónak gondolja, vagy egy meghatározott kertstílust követve egy egységes, összetett látványvilágot hoz létre. Mindkét megoldás célravezető lehet, és mindig az a legjobb választás, ami az egyéni ízlésnek a legjobban megfelel.

Aki úgy dönt, hogy egy meghatározott kialakítási módot követ, mindenképp előnybe kerül azáltal, hogy az adott, már meglévő és jól körülírt stíluselemeket követve könnyen hozhat létre olyan összképet, ami egyszerre lesz ízléses, tetszetős és praktikus!

A számos kertstílus közül most a természetközeli kertekkel szeretném megismertetni Önt közelebbről! Ez a kialakítás azért az egyik legjobb választás, mert mind a megalkotása, mind a fenntartása kifejezetten egyszerű feladat, a létrehozott látvány pedig - mivel a zabolátlan természetet idézi - garantáltan nagyon kellemes, otthonos, jó hangulatú lesz!

 

Természetközeli kertekbe való növények

 

Ennyi bevezető után következzenek tehát a természetközeli kertek konkrét ismérvei, jellemzői - méghozzá tizenöt pontban összefoglalva!

 

1. A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak.

2. Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszon szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik az adott tájegység, ezen belül persze a kert klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb gondoskodást és öntözést igényelnek.

3. A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessen a kertünkben. Válogassa úgy össze az ültetendő növényfajokat, hogy minden évszakban legyen köztük színes, virágzó, termést hozó típus, így a birtok folyamatosan, minden hónapban ingerdús és izgalmas lesz!

4. A gyepet ne nyírja katonásan rövidre, csak azokon a részeken vágja a füvet, ahol ez mindenképpen szükséges a használat miatt. Minél nagyobb területen alakítson ki mérsékeltebb ápolást igénylő, a rétek, mezők világát idéző virágos felületet.

 

Természetközeli kertstílus kialakítása

 

5. Ha a birtok mérete lehetővé teszi, alakítson ki minél többféle növényi élőhelyet a kertben! Más és más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhat létre, tarka, változatos látványvilágot megalkotva.

6. Néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: bogaraknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén jó rejtekhelyek a lüktető életet a kertbe hozó állatoknak. A természetközeli kertnek ugyanis mindenképpen része az állatvilág is!

7. Csábítsa kertjébe a madarakat is! A madarak az olyan kerteket részesítik előnyben, ahol elegendő táplálék és biztonságos fészkelőhely van számukra. Ha van a kertjében fészekrakásra alkalmas, vagy odvas fa, védett cserjesáv, a madarak szívesen laknak majd Önnél! Kihelyezhet madáretetőket, épített odúkat is, valamint egy pancsolásra alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli, de a kert dísze is lehet.  Eledelül jó szolgálatot tehet a bodza, madárberkenye, húsos som, és az egyéb, ehető termésű, a madaraknak megfelelő növényfaj.

 

A madárbarát kertekbe való növényeimet

IDE KATTINTVA böngészheti át kertészeti webshopomban!

 

8.  A pillangók még talán a madaraknál is csodásabb látványt, hangulatot varázsolnak a kertbe! A lepkék számára ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt, melyek mágnesként vonzzák ezeket a csodás küllemű rovarokat. Az egyik legjobb lepkecsalogató növény a nyáriorgona.

 

Kertészetemben többféle izgalmas nyáriorgona változatot talál,

melyeket IDE KATTINTVA azonnal meg is rendelhet!

 

9. A megfelelően kialakított kerti tó is nagyszerű élőhely az apróbb halak, békák, vízi rovarok számára. A kerti tó ugyan nagyobb befektetéssel és munkával jár, de meghálálja a törődést. Ha Ön elsőre nem szeretne egy komplett tavat kialakítani, remek alternatíva lehet egy dézsató, ami olcsó, de mégis különleges és izgalmas látványelem!

10. Az épített elemek, mint például az utak, a lépcsők, a támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetközeliek. Az ilyen típusú a kertekbe jobban illeszkednek a rusztikus megjelenésű, változatos formájú építőanyagok, mint a szárazon rakott terméskő lépcsők, támfalak, vagy a rönkfa, fakorong, a szórt burkolatok, gyephézagos burkolatok.

 

Természetközeli kertstílus jellemzői

 

11. A berendezési tárgyak, bútorok, dísztárgyak közül is érdemes a visszafogottabb, rusztikus megjelenésűeket választani, hogy ezek a dolgok is szervesen illeszkedjenek a természetes, naturális miliőbe. Az anyagok közül a műanyagot mellőzze, a székek, asztalok, padok legyenek fából, fémből, vagy romantikus hangulatú kovácsoltvasból.

12. Gondolkozzon zölden, törekedjen arra, hogy a kertje minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztálja, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldja meg! A komposztálás nem igényel szakértelmet, és az általános hiedelmekkel ellentétben nem is rossz szagú, vagy csúf látvány. Egy szép fa komposztláda kifejezetten dekoratív lehet a kert sarkában!

 

Természetközeli kertbe ültethető növények

 

13. Spóroljon a vízzel! A tetőn lecsorgó esővizet az ereszcsatornához illesztett gyűjtőedény segítségével gyűjtse össze, és ezt használja fel az öntözéshez! Szintén vizet spórolhat, ha alacsonyabb öntözési igényű, a kert klímájához illeszkedő növényeket választ. 

14. Lehetőség szerint kerülje a vegyszerezést, például a kemikáliás permetezést, vagy a műtrágyázást. Ha lehetséges, akkor a felmerülő problémák (növénybetegségek, kártevők) kezelésére válasszon a biokertészkedésnél használt környezetbarát megoldások közül! Ezzel nemcsak saját egészségét, de a természetet is óvhatja.

15. A természetbarát, természetközeli kertek mindig az adott földrajzi vidék növényfajait tükrözik vissza, ezért kerülje az invazív fajok telepítését, amik egyfelől idegen látványelemek lennének, másfelől a birtokról kikerülve elvadulhatnak, gyomosíthatnak. 

 

Természetes hatású kertstílusok

 

A természetközeli kertkialakítás szinte bárhol, bármilyen körülmények között létrehozható, azonban ez a kerttípus elsősorban külvárosi, vidéki környezetbe ajánlott. Kiváló részmegoldás lehet, ha első lépésben csak a birtok egyik részét, félreeső szegletét állítja át erre a kialakításra, így amennyiben az ötlet nem válik be, vagy mégsem tetszik az elkészült kertrész, nem kell nagyobb költségekkel visszaalakítani mindent. 

Gyakori hiba, hogy a kertbarátok egybemossák a természetközeli kertet magával a természettel, vagyis azt feltételezik, hogy ahogy a virágos rét sem igényel gondoskodást, úgy az az utánzó kert sem igényel ápolást.

Ahhoz azonban, hogy természetközeli stílusú kertjében ne uralkodjon el a rendetlenség, a rendezetlenség, a mesterségesen kialakított természet is gondos tervezést, ápolást igényel, tehát a természetközeli kert korántsem tekinthető gondozásmentesnek! Hiába mutatja a kert egy buja mező vagy rét képét, nem lehet magára hagyni a növényeket, mert rövidesen átláthatatlan, ápolatlan dzsungel lesz a "jutalom". 

 

Természetes, vadvirágos kertstílus

 

Bele kell törődni, hogy véglegesen és teljesen csak évek alatt dől el, hogy mik azok a növények, amik jól érzik magukat a kertben és mik azok, amik kevésbé. Ezáltal a természetközeli kert nem egy-két hét alatt épül meg, hanem több év folyamatos munkája, kísérletezése kell hozzá, ezzel számolni kell, mielőtt belevág a kivitelezésbe!

Ezekre a kertekre mindezek alapján különösen jellemző, hogy sosem tekinthetőek befejezettnek, mindig alakulnak és változnak, ezért rengeteg izgalmat, és persze örömöt jelentenek. Figyelembe kell azt is venni, hogy a természetközeli kertek másfajta szemléletet követelnek a lakóktól, a kertésztől, a zöld gondolkodás, az ökotudatos cselekvések, a biomódszerek követése elengedhetetlenek, így aki ezekkel az irányzatokkal nem szimpatizál, inkább másféle kertkialakítást kövessen!

 

******************************************************

A természetközeli kertstílus előnyei röviden összefoglalva:

- természetes, a rétek, mezők látványát idéző látkép

- vegyszermentes, biokertészeti jellegű kert

- egyszerű és pénztárcabarát kert, köszönhetően az alacsony gondozási igényű, őshonos növényeknek

- élő, lüktető környezet a területre csábított rovaroknak, madaraknak, kisállatoknak köszönhetően

******************************************************

 

Megtetszett Önnek a természetközeli kert ideája? Szívesen kipróbálná milyen az, amikor a saját kertjében élheti át egy buja rét, mező vagy erdőszél hangulatát?

Akkor jó helyen jár, kertészeti webáruházamban ugyanis minden olyan növényt, és kertépítési kelléket valamint dekorációs kiegészítőt megtalál, melyekkel megalkothatja álmai kertjét!

 

KATTINTSON IDE, és böngéssze át kertészeti webáruházam teljes kínálatát!

 

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!

További kertészeti témájú cikkeimet IDE KATTINTVA olvashatja el!