Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Természetközeli kert építése

Amikor egy kert kialakításáról vagy megépítéséről van szó, alapvetően két út áll a kerttulajdonos előtt. Vagy egyszerűen a saját ízlése szerint telepít növényeket, dekorációs elemeket oda, ahová épp jónak gondolja, vagy egy meghatározott kertstílust követve egy egységes, összetett látványvilágot hoz létre. Mindkét megoldás célravezető lehet, és mindig az a legjobb választás, ami az egyéni ízlésnek a legjobban megfelel.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy egy meghatározott kialakítási módot követ, mindenképp előnybe kerül azáltal, hogy az adott, már meglévő és jól körülírt stíluselemeket követve könnyen hozhat létre olyan összképet, ami egyszerre lesz ízléses, tetszetős és praktikus!

A számos létező kertstílus közül most a természetközeli kertekkel szeretném megismertetni Önt közelebbről! Ez a kialakítás azért az egyik legjobb választás, mert mind a megalkotása, mind a fenntartása kifejezetten egyszerű feladat, a létrehozott látvány pedig - mivel a zabolátlan természetet idézi - garantáltan nagyon kellemes, otthonos, jó hangulatú lesz!

Tapasztalataim szerint sokan vannak, akik jobban szeretik a vadul burjánzó, öntörvényű, szabályozatlan kerteket, mint a mértani alakzatok mentén kialakított, gyakran kissé steril, és izgalommentes birtokokat. Aki így érez, annak figyelmébe ajánlom a természet közeli kertkialakítást, mellyel hatásosan imitálható az erdők, mezők hangulata a saját kertünkben.

Természetközeli kertekbe való növények

Miről ismerni fel az ilyen kerteket? A természetközeli kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ideális növények a szárazságtűrő, lehetőleg őshonos fajták, melyek kevesebb ápolást és öntözést igényelnek, tehát időt és energiát spórolhat velük. A pázsitot csak ott nyírja, ahol feltétlenül szükséges, a többi részen alakítson ki gondozásmentesen fenntartható vadvirágos rétet.

Pár korhadt fatuskó, vagy kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak, rovaroknak, gyíkoknak, sünöknek, rágcsálóknak, így élő, lélegző környezetet teremthetünk. A madarak számára biztosítson elegendő táplálékot és biztonságos fészkelő helyet, valamint helyezzen ki télen madáretetőket, nyáron pedig egy fürdésre alkalmas vizes tálat.

Amennyiben lepkéket is szívesen látna, ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az épített elemek, mint az utak, lépcsők, támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetes hatásúak. Törekedni kell arra is, hogy a kert minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen!

A keletkező szerves hulladékot komposztálni kell, a tápanyag utánpótlást az ebből keletkező zöldtrágyával lehet aztán megoldani. Öntözéshez gyűjtse, és használja az esővizet, valamint mellőzze a vegyszerek használatát, helyettük válogasson a biokertészkedésnél használt, vagy a jól bevált alternatív, környezetbarát megoldások közül.

Az így létrehozott kert nem csupán kevesebb törődéssel és költséggel lesz fenntartható, hanem látványban is természetesebb, élettelibb lesz!

A hosszúra nyúlt bevezető után következzenek a természetközeli kertek legjellemzőbb tulajdonságai és ismérvei, mégpedig 15 pontba összefoglalva! 

1. A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak.

2. Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszon szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik az adott tájegység, ezen belül persze a kert klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb gondoskodást és öntözést igényelnek.

3. A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessen a kertünkben. Válogassa úgy össze az ültetendő növényfajokat, hogy minden évszakban legyen köztük színes, virágzó, termést hozó típus, így a birtok folyamatosan, minden hónapban ingerdús és izgalmas lesz!

4. A gyep nem katonásra, rövidre nyírt, csak azokon a részeken kell vágni a füvet, ahol ez mindenképpen szükséges a használat miatt. Minél nagyobb területen kerülnek kialakításra mérsékeltebb ápolást igénylő, a rétek, mezők világát idéző virágos felületet.

 

Természetközeli kertstílus kialakítása

5. Ha a birtok mérete lehetővé teszi, érdemes kialakítani minél többféle növényi élőhelyet a kertben! Más és más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhatók létre, tarka, változatos látványvilágot megalkotva.

6. Néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: bogaraknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén jó rejtekhelyek a lüktető életet a kertbe hozó állatoknak. A természetközeli kertnek ugyanis mindenképpen része az állatvilág is!

7. Lakjanak a kertben madarak is! A szárnyasok az olyan kerteket részesítik előnyben, ahol elegendő táplálék és biztonságos fészkelőhely van számukra. Ha van a kertjében fészekrakásra alkalmas, vagy odvas fa, védett cserjesáv, a madarak szívesen laknak majd ott, de kihelyezhetők madáretető, épített odúk is, valamint egy pancsolásra alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli, de a kert dísze is lehet.  Eledelül jó szolgálatot tehet a bodza, madárberkenye, húsos som, és a sok egyéb, ehető termésű, a madaraknak megfelelő növényfaj.

8.  A pillangók még talán a madaraknál is csodásabb látványt, hangulatot varázsolnak a kertbe! A lepkék számára vonzóak a virágzó, illatos, mézelő növények, melyek mágnesként vonzzák ezeket a csodás küllemű rovarokat. Az egyik legjobb lepkecsalogató növény a nyáriorgona.

9. A megfelelően kialakított kerti tó is nagyszerű élőhely az apróbb halak, békák, vízi rovarok számára. A kerti tó ugyan nagyobb befektetéssel és munkával jár, de meghálálja a törődést. Aki elsőre nem szeretne egy komplett tavat kialakítani, annak remek alternatíva lehet egy dézsató, ami olcsó, de mégis különleges és izgalmas látványelem!

10. Az épített elemek, mint például az utak, a lépcsők, a támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetközeliek. Az ilyen típusú a kertekbe jobban illeszkednek a rusztikus megjelenésű, változatos formájú építőanyagok, mint a szárazon rakott terméskő lépcsők, támfalak, vagy a rönkfa, fakorong, a szórt burkolatok, gyephézagos burkolatok.

 

Természetközeli kertstílus jellemzői

11. A berendezési tárgyak, bútorok, dísztárgyak közül is érdemes a visszafogottabb, rusztikus megjelenésűeket választani, hogy ezek a dolgok is szervesen illeszkedjenek a természetes, naturális miliőbe. Az anyagok közül a műanyagot mellőzze, a székek, asztalok, padok legyenek fából, fémből, vagy romantikus hangulatú kovácsoltvasból.

12. Zölden kell gondolkodni, törekedni kell arra, hogy a kert minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztálni kell, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal lehet utána megoldani! A komposztálás nem igényel szakértelmet, és az általános hiedelmekkel ellentétben nem is rossz szagú, vagy csúf látvány. Egy szép fa komposztláda kifejezetten dekoratív lehet a kert sarkában!

Természetközeli kertbe ültethető növények

13. Spórolni kell a vízzel! A tetőn lecsorgó esővizet az ereszcsatornához illesztett gyűjtőedény segítségével lehet összegyűjteni, és ezt lehet felhasználni az öntözéshez! Szintén víz spórolható, ha alacsonyabb öntözési igényű, a kert klímájához illeszkedő növényeket kerülnek a területre. 

14. Lehetőség szerint kerülni kell a vegyszerezést, például a kemikáliás permetezést, vagy a műtrágyázást. Ha lehetséges, akkor a felmerülő problémák (növénybetegségek, kártevők) kezelésére a biokertészkedésnél használt környezetbarát megoldások közül kell választani! 

15. A természetbarát, természetközeli kertek mindig az adott földrajzi vidék növényfajait tükrözik vissza, ezért kerülni ajánlott az invazív fajok telepítését, amik egyfelől idegen látványelemek lennének, másfelől a birtokról kikerülve elvadulhatnak, gyomosíthatnak. 

Természetes hatású kertstílusok

A természetközeli kertkialakítás szinte bárhol, bármilyen körülmények között létrehozható, azonban ez a kerttípus elsősorban külvárosi, vidéki környezetbe ajánlott. Kiváló részmegoldás lehet, ha első lépésben csak a birtok egyik részét, félreeső szegletét állítja át erre a kialakításra, így amennyiben az ötlet nem válik be, vagy mégsem tetszik az elkészült kertrész, nem kell nagyobb költségekkel visszaalakítani mindent. 

Gyakori hiba, hogy a kertbarátok egybemossák a természetközeli kertet magával a természettel, vagyis azt feltételezik, hogy ahogy a virágos rét sem igényel gondoskodást, úgy az az utánzó kert sem igényel ápolást.

Ahhoz azonban, hogy természetközeli stílusú kertjében ne uralkodjon el a rendetlenség, a rendezetlenség, a mesterségesen kialakított természet is gondos tervezést, ápolást igényel, tehát a természetközeli kert korántsem tekinthető gondozásmentesnek! Hiába mutatja a kert egy buja mező vagy rét képét, nem lehet magára hagyni a növényeket, mert rövidesen átláthatatlan, ápolatlan dzsungel lesz a "jutalom". 

Természetes, vadvirágos kertstílus

Bele kell törődni, hogy véglegesen és teljesen csak évek alatt dől el, hogy mik azok a növények, amik jól érzik magukat a kertben és mik azok, amik kevésbé. Ezáltal a természetközeli kert nem egy-két hét alatt épül meg, hanem több év folyamatos munkája, kísérletezése kell hozzá, ezzel számolni kell, mielőtt belevág a kivitelezésbe!

Ezekre a kertekre mindezek alapján különösen jellemző, hogy sosem tekinthetőek befejezettnek, mindig alakulnak és változnak, ezért rengeteg izgalmat, és persze örömöt jelentenek. Figyelembe kell azt is venni, hogy a természetközeli kertek másfajta szemléletet követelnek a lakóktól, a kertésztől, a zöld gondolkodás, az ökotudatos cselekvések, a biomódszerek követése elengedhetetlenek, így aki ezekkel az irányzatokkal nem szimpatizál, inkább másféle kertkialakítást kövessen!

Megtetszett Önnek a természetközeli kert ideája? Szívesen kipróbálná milyen az, amikor a saját kertjében élheti át egy buja rét, mező vagy erdőszél hangulatát?

Akkor jó helyen jár, kertészeti webáruházamban ugyanis minden olyan növényt, és kertépítési kelléket valamint dekorációs kiegészítőt megtalál, melyekkel megalkothatja álmai kertjét!

 

KATTINTSON IDE, és böngéssze át kertészeti webáruházam teljes kínálatát!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

További kertészeti témájú cikkeimet IDE KATTINTVA olvashatja el!