A fiatal Babits Fekete ország című - igencsak pesszimista - versében az egész világ, s benne minden, vigasztalanul fekete.
A bemutatni kívánt gyümölcs, a fekete ribiszke is az, ám ebben ki is merül összes „negatívuma”, s nem az élettelenség, sokkal inkább a vitalitás, az életerő szimbóluma lehetne. A bogyós gyümölcsök közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma - a citroménak 4-8, az almáénak 30-50-szerese -, ami megfelelő feldolgozás esetén, 50-90%-ban meg is marad. Gazdag B1-, B2-, B3- és P-vitaminban, ásványi anyagokban (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas).
Rendszeresen fogyasztva növeli a szervezet ellenállóképességét, gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, az izmokra, ami miatt sportolóknak, fizikai munkát végzőknek különösen ajánlott. De mindezeken túl a belőle készült ivólé finom, kiváló hűsítő és szomjoltó, a dzsemjével pedig ételeinket tehetjük különlegessé. Ráadásul, termése mellett a levele is használható pl. magas vérnyomás, vesebántalmak vagy éppen meghűlés esetén. Mindehhez tegyük még hozzá, ha igényeit figyelembe vesszük, igazán könnyen nevelhető, s kertünk és asztalunk gazdagodik vele.
A laza, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, nedves, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. A 15%-nál nagyobb mésztartalmú és erősen lúgos, valamint a kopár, köves, kiszáradásra hajlamos talajokat nem bírja, viszont az átmeneti magas talajvizet elviseli. Napos vagy szűrt árnyékos fekvésbe - pl. nagyobb gyümölcsfák alá - egyaránt telepíthetjük.
Vannak közöttük öntermékenyek (e tekintetben pedig jól, közepesen vagy gyengén öntermékenyülők) és idegen beporzást igénylők. Ezeket figyelembe véve válasszunk fajtát, illetve a termésbiztonság és hozam érdekében, lehetőleg több fajtát telepítsünk.
Az alábbi három, kiváló tulajdonsággokkal bírót ajánlom szíves figyelmébe!
Ribes nigrum 'Titania' – Fekete ribizli
A Balsgardi Kutató Állomáson (Svédország) nemesítette Tamás Pál 1967-ben, az ’Altajszkaja deszertnaja’ és a ’Consort' x 'Kajaana Musta’ fajták keresztezésével. Bevezetése óta Észak-Amerika és Európa egyik legnépszerűbb fajtája.
Bokra erős növekedésű, 1,2-1,5 m magas, közepesen sűrű, felfelé törő alkatú, erős vázágakat nevel. Felújulóképessége jó. Levele nagy, sima felületű, 3-5 karéjú, sötétzöld. Termőképessége kiemelkedő. Virágai kb. 36,5 %-ban öntermékenyülnek, pollenadó fajtával együtt ültetve lényegesen jobb a kötődésük. Egy bokorról 2-3 kg termés szüretelhető.
Porzópárjai: ’Aranka’, ’Ben Sarek’, ’Fertődi 1’, ’Hidasi bőtermő’, 'Otelo', 'Tenah', 'Wellington XXX'.
Gyümölcse június végén, július elején érik, fürtje hosszú, az igen nagyméretű (1,1-2 g), 8-12 db fekete bogyó lazán helyezkedik el rajta. Héjuk fényes, húsuk kemény, lédús, enyhén aromás, kellemes ízű, savanykás.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (kiváló ivólé, szörp, dzsem készíthető belőle) és mélyhűtésre egyaránt alkalmas.
Ribes nigrum 'Aranka' (syn.: ’Fertődi 11’) - Fekete ribizli
Ifj. Porpáczy Aladár nemesítette a ’Ri 1715' (’Wellington XXX’ x ’Coronet’) és a ’Golubka’ fajták keresztezésével 1982-ben, a Fertődi Kutató Állomáson.
Bokra erős növekedésű, 1,2-1,5 m magas, felfelé törő alkatú, azonban jó gyümölcskötődés esetén kissé terülő habitusú. Vázágrendszere középvastag, rugalmas. Levele 3-5 karéjos, világoszöld.
Kiemelkedő termőképességű. Virágai közepesen (kb. 54%-ban) öntermékenyülnek, pollenadó fajtával együtt ültetve lényegesen jobb a kötődésük. Egy bokorról 2-3 kg termés szüretelhető.
Porzópárjai: ’Ben Sarek’, ’Fertődi 1’, ’Hidasi bőtermő’, 'Otelo', 'Tenah', ’Titania’.
Gyümölcse június végén, július elején érik, fürtje hosszú, a középnagy vagy nagy (0, 9 g), gömbölyű, 8-12 db fekete bogyó lazán helyezkedik el rajta. Héjuk fényes, vékony, húsuk kemény, lédús, enyhén aromás, jellegzetes ízű, édes-savanykás, festékanyag-tartalma kimagasló. Pergésre nem hajlamos.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (kiváló ivólé, szörp, dzsem készíthető belőle) és mélyhűtésre egyaránt alkalmas. Jól szállítható.
Ribes nigrum 'Fertődi 1' - Fekete ribizli
Zatykó József és id. Porpáczy Aladár szelektálta az ’Aström’ finn fajta magvetésből származó populációjából 1959-ben Fertődön. Állami elismerést 1976-ban kapott, s hazánkban fő árufajtává vált.
Bokra közepesnél erősebb növekedésű, 1,2-1,5 m magas, gömb habitusú, elsűrűsödésre nem hajlamos, erős vesszőjű és vázágrendszerű, a termés tömege alatt kissé elterülő. Levele nagy, 3-5 karéjos - a karéjok hegyesek, a középső kiugró -, fényes, haragoszöld.
Rendszeresen és bőven terem. A leggazdagabban termő fajták egyike. Virágai kb. 49,7%-ban öntermékenyülnek, de pollenadófajtával együtt ültetve 76,1%-os a kötődés. Egy bokorról kb. 2 kg termés szüretelhető.
Porzópárjai: ’Aranka’, ’Ben Sarek’, ’Hidasi bőtermő’, 'Otelo', 'Tenah', ’Titania’.
Gyümölcse június közepén érik, fürtje hosszú, a nagyon nagy (0,9-1 g), megközelítően azonos méretű, gömbölyű, 6-9 db fekete bogyó lazán helyezkedik el rajta. Héjuk fényes, vékony, húsuk középkemény, lédús, kellemes ízű, édes-savanykás, jellegzetes aromájú. Pergésre nem hajlamos.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (kiváló ivólé, szörp, dzsem készíthető belőle) és mélyhűtésre egyaránt alkalmas.