Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Így varázsolja el a kerteket az ezerarcú orgona

Amikor májusban már megjelennek az első igazán melengető napsugarak és lágy, tavaszi szél fúj, biztos, hogy megcsapja az ember orrát az orgona illata. Az a semmihez sem hasonlítható, édes, mély, különleges aroma, amely valamennyire mindenkit nosztalgikus hangulatba kerít. Hiszen ez a virág (cserje) számos gyermekdal, mondóka, régi nóta és gyönyörű dal ihletője. Az iskolai anyák napi ünnepségek, egy rég nem hallott dallam vagy egy kellemes tavaszi nap emléke biztosan felsejlik Önben is, amikor az orgonára gondol.

Amikor már érezni az orgona illatát a levegőben, akkor biztos lehet abban, hogy menthetetlenül itt a jó idő és hamarosan már a nyár forró perceit élvezheti odakinn. Belegondolni is nehéz, de jelenleg a világon több mint húsz orgonafajtát tartanak nyilván, amelyeknek csaknem ezer különböző változata létezik.

A tavasz első dús virágbugája, az orgona

A tavasz első dús virágbugája, az orgona

Természetesen az elvirágzás után sem kell nélkülöznie e növény szépségét, ugyanis szív alakú levelei hónapokon keresztül díszítik a kertjét. Ennek ellenére tény, hogy a virágzás idején teljes az orgona pompája. Sőt, ebben a bejegyzésben azt is megmutatom Önnek, miként csempészheti be ezt a tavasszal megszokott szépségét a nyári időszakba is.

Az orgona története

Az orgonának még a története sem hétköznapi, ugyanis egészen a görög mitológiáig nyúlik vissza. A latinul Syringa-nak nevezett növény egy nimfáról kapta a nevét, aki a történet szerint egy gonosz, kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekült, amikor megijedt és egy törékeny nádszállá változott. A rettegett istenség, akinek hangjától hadseregek tartottak, ebből a nádszálból sípsort készített magának.

Ha valaki elég ügyes, akkor a nedvdús tavaszi időszakban akár Ön is faraghat sípot az orgona ágaiból. Innen is ered a mai Syringa név, ami magyarul orgonát jelent, sőt, a templomi hangszer is e logika alapján kapta a nevét.

Magát a növényt egyébként a fiatalság, valamint a bizalom jelképeként tartják számon, bár sokáig nem orgonának, hanem egyszerűen „lilának” nevezték még az 1800-as évek elején is.

Hihetetlennek tűnik, ám az orgona nem őshonos növény Magyarországon, bár ma már elképzelni sem tudjuk nélküle a hazai birtokokat. A legvalószínűbb, hogy eredetileg a Balkán-félszigetről származik, ahonnan Törökországon keresztül juthatott el Bécsbe az 1500-as évek végén. Magyarországon végül csak az 1815 és 1848 közötti időszakban vált ismertté, ekkor viszont elképzelhetetlen volt egy kert vagy egy utcafront orgona nélkül.

A különleges bíborpiros színben nyíló virágzat

A különleges bíborpiros színben nyíló virágzat

A mondókák mellett számos babona alapját is szolgálta már ez a növény, különösen a fehér orgona esetében. Az angolszász területeken például rossz jelnek veszik, ha a vőlegény fehér orgonából készült csokrot ajándékoz a menyasszonynak, ugyanis ez a jegyesség, valamint a kapcsolat végét jelenti. Oroszországban pedig a betegektől igyekeznek távol tartani ezt a növényt, ugyanis úgy tartják, hogy ha a beteg ember szobájába fehér orgona kerül, az rövidesen meghal.

Természetesen ezeknek mindössze annyi alapja van, mint például a fekete macskákkal kapcsolatos hiedelmeknek. Az viszont bizonyos, hogy egy rendkívüli illatú, csodálatos növényről van szó.

Az orgonákról további hasznos olvasnivalót talál a következő cikkben.

Milyen igényei vannak az orgonának?

Ha kedvet kapott az orgona ültetéséhez vagy egyébként is van már ilyen növény a kertjében, akkor fontos tudnia, milyen igényei vannak, ugyanis szó sincs bonyolult feladatról.

Az egyik terület, amire nagy figyelmet kell fordítani, a metszési feladatok, ezek azonban könnyen elvégezhetők.

Emellett más különleges teendő nem akad körülötte, egyszerűen csak élveznie kell az esztétikumot és az illatot.

Az orgona nem csupán színeivel, illatával teremt maga körül élő, lüktető teret, hanem az általa a kertbe vonzott pillangókkal, döngicsélő rovarokkal is megváltozik a kertje hangulata.

Ha van kedve, ültetheti a kerítés mellé, elhelyezheti az utcafrontra, használhatja térhatárolóként, de bárhova elültetheti, ahol szeretné feldobni a birtokát. Ami teljesen biztos, hogy dús lombozatával és feltűnő, élénk színű virágzatával kertje képének meghatározó eleme lesz!

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes orgona kínálatát.

Az orgona ültetése

Az orgona ideális ültetési ideje november és március közé esik, ami azt jelenti, hogy amikor odakinn nincsenek mínuszok, akkor bátran ültethet orgonát a kertjébe. Ez azt is jelenti, hogy akár az év első napjaiban is ültethet orgonát a kertjébe, feltéve, hogy nem fagy odakinn.

Az orgona jellegzetes lila bugája

Az orgona jellegzetes lila bugája

Az alábbi lépéseket érdemes követnie, így egyszerűen elültetheti kertje új lakóját:

1. Ásás Az ültetés során a konténer nagyságához igazodva ássuk ki az ültetőgödröket. Ennek mérete rendszerint 40x40x40 vagy 60x60x60 cm. Jellemző az orgonára, hogy gyökérzete tarackol, ezért nem szükséges kisebb tőtávolság, tehát tartsuk meg a 60-80 centiméteres távolságot, így tud majd megfelelően növekedni növényünk.

2. Trágyázás A talaj típusától függően, valamint az orgona tápanyagigényének megfelelően szórjon a gödrök aljába szerves trágyát, majd arra egy kis földet.

Ide kattintva kertészetemből is megrendelheti a megfelelő típust és mennyiséget.

3. Ültetés Ezután ültethetjük a földlabdás növényeket, amelyeknél arra kell ügyelnünk, hogy a gyökérnyak egy szintben legyen a talaj szintjével, és a földlabda ne látsszon ki a földből. A talaj tömörítése után alaposan meg kell locsolnunk az elültetett növényeket.

Hova érdemes ültetni az orgonát?

Az orgona ültethető kerítések mellé takaró, térhatároló funkcióval, szűkebb előkertekbe helykitöltésként, vagy például utcafrontokra is, ahol különleges látványelemként működhet. Bárhová telepíti majd orgonáját, dús lombozatával és feltűnő, élénk színű virágzatával kertje képének meghatározó eleme lesz!

Az elültetett orgona gondozása

Az ültetést követő első néhány évben fontos eltávolítani az elvirágzott hajtásokat, így ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy teret adhasson a növekedésnek, valamint minél gyorsabban megerősödhessen kertjében a cserje.

Fentebb szót ejtettem már a metszés fontosságáról is. Ennek a műveletnek télen jön el az ideje, a gyenge vesszőket és ágakat ugyanis ilyenkor érdemes kimetszeni. Az alakító metszés, amelyet a bokor tetszetős kialakítása érdekében fontos elvégezni, a virágzás utáni időszakra helyes betervezni.

A fölkopaszodott, idős növényeket fiatalíthatja, ha télen erősen visszavágja, ám ebben az esetben az évi hajtás elmarad. Ha szeretné tovább szaporítani a cserjéket, akkor zölddugványozás segítségével gyökereztetheti az új jövevényeket. Ezt egész nyáron megteheti, bár ehhez már nem lesz elég a laikus tudás. Így ha biztosra szeretne menni, jó szolgálatot tesz csemetét rendelni a kertészetemből.

Kevesen tudják, de az orgona gyógyhatású növény!

Az orgona rendszerint az illatáról és az esztétikumáról ismert, gyógyhatásáról viszont kevésbé. Pedig a levelei és az illatos virágai mind olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek jól helyettesíthetik bizonyos mértékben a hagyományos gyógyszereket. Az orgona levele influenza, megfázás ellen lehet gyógyír, míg az orgonarügyből készített tinktúra segíthet ízületi gyulladás, vagy akár diabétesz esetén is.

A különleges perzsa orgona

A különleges perzsa orgona

Az orgona virágából készült tinktúra, illetve kenőcs jól használható ízületi fájdalomra, zúzódások, sebek kezelésére.

Az orgonából készült tea élettani hatása miatt jó a megfázásra. Természetesen a gyógyszeres kezeléseket mindez nem helyettesíti, fogyasztása előtt érdemes konzultálnia egy szakemberrel.

Ön megenné az orgonát?

Azt válaszolta, hogy dehogyis? Akkor azt kell mondjam, ezúttal tévedett. Ugyanis az orgona az ehető virágok közé tartozik, így például ínycsiklandó saláta készíthető belőle. Emellett fantasztikus szörp is készíthető belőle, de lekvárokhoz, dzsemekhez, szirupokhoz vagy zselékhez is ideális alapanyag.

Az orgona fajtái

Ahogy már szó volt róla a bejegyzés elején, számos különböző orgona fajta létezik, melyeket akár Ön is elültethet a saját kertjében. Sőt, ha úgy szeretné, akár komplett, színes virág zuhatagot álmodhat meg a birtokára.

Az egyik legelterjedtebb a Közönséges orgona, amelyet mindenki jól ismerhet. Levelei szív alakúak, sötétzöldek, tömött bugákban nyíló, rendkívül illatos, kis, csöves virágokból álló virágzata miatt szeretjük igazán, amelyek április végén, május elején nyílnak.

A Bíborpiros orgona virágai finom illatosak, bíborpiros színűek és hatalmas bugákkal teszik gyönyörűvé a birtokát.

A Tarka szirmú orgona pedig igazi különlegességnek számít az orgonák között, ugyanis virágai finom illatosak, egyszerűek, a virágcimpáknál pedig 1 milliliteres ezüstös szegély látható.

Divatos és elegáns színkombináció

Divatos és elegáns színkombináció

A választékomban találhat még mindezek mellett például sárga, fehér virágú, levendulakék, sötétlila, valamint rózsaszínes fehér orgona is.

Kiemelendő a választékból a nem mindennapi Kínai orgona is, amely május végén bontja az akár 40 centiméter hosszúságú hatalmas, lilás-vörös virágbugáit.

A különleges orgona fajták közé sorolandó még a Szeldeltlevelű (perzsa) orgona is, amely április-májusban hozza az intenzíven illatos halványlila virágbugáit, míg a Törpe orgona levendula színű bugáival késő tavasszal - kora nyáron díszíti kertjét.

Jól látható tehát, hogy a különböző fajták esetében eltérő a virágzás ideje is, így ha szeretné, akár heteken keresztül is díszítheti kertjét az illatos orgona-virágzuhatag.

Mi köze van a nyáriorgonának az orgonához?

Nagyon lényeges kérdés, ugyanis két teljesen különböző növényről van szó. Fontos, hogy nem szabad összekevernie a két növényt, bármennyire is hasonló az elnevezésük.

A nyáriorgona egy látványos, buján virágzó cserje, mely gyakorlatilag még csak rokonságban sem áll – vagy csak nagyon távoli kötelékek kötik össze – az orgonával. Ennek ellenére számos hasonlóság van közöttük.

Népszerűsége szépsége mellett abban rejlik, hogy nyári virágzásával éppen abban az időszakban dekorálja a legszebben a kertet, amikor egyébként kevés más virágos növénynek van szezonja. Így ültetésével júliustól egészen az ősz kezdetéig biztosítható a virágpompa a kertben, előkertben, vagy az utcafronti ágyásokban.

Az izgalmas és egyedi látványt nyújtó 'Flower Power' nyári orgona

Az izgalmas és egyedi látványt nyújtó 'Flower Power' nyári orgona

Ezek a fiatal korban kompakt méretű cserjék igen gyorsan növekszenek és akár a 2-4 méter magasságot is elérhetik.

A nyáriorgona gondozása, nevelése, tartása egyszerű, mert sem a talajjal, sem az öntözéssel szemben nem támaszt különösebb igényeket. Amire figyelni kell, hogy mindenképp napos, meleg területre kerüljön. Kertészetem kínálatában a növény több színváltozatát is megtalálja, például rendelhető akár fehér, rózsaszín, vagy éppen bíborpiros nyáriorgona is.

Ide kattintva megtekintheti a kertészetem gazdag nyáriorgona kínálatát.

Ha szeretné látni, hogy teremt különleges atmoszférát ez a növény a birtokán, miként vonzza a méheket és a lepkéket a kertjébe, akkor ebben a videóban megmutatom Önnek.

A nyáriorgonának is számos különböző fajtája van, a színkavalkád ebben az esetben is látható a választékban, akárcsak az orgona esetében. Választhat többek között a lila, a bíborpiros, a rózsaszín, a fehér, a kék, a kékes lilás, a sárga vagy a levendula színek közül is.

A nyáriorgona szaporításáról, metszéséről és gondozásáról egy korábbi cikkemben még többet megtudhat. 

Kinek jó választás az orgona?

Függetlenül attól, melyik fajtáról beszélünk, erre a kérdésre a válasz az, hogy mindenkinek, akinek szükség van a lelkében egy kis melegségre. Ugyanis a hagyományos orgona minden évben elhozza Önnek a múlt csodálatos emlékeit, ezeknek az élményeknek a sora pedig minden alkalommal gyarapszik egy kicsit. Hiszen az orgona illata ugyanolyan volt gyermekként, az iskolai ballagásokon, felnőttként a parkban vagy nagyszülőként az unokákkal sétálva.

A nyáriorgona segítségével pedig akkor is különleges hangulatot varázsolhat a kertjébe, amikor már jellemzően minden növény elvirágzott.

Amennyiben Önt is kedvet kapott valamelyik orgona fajta elültetéséhez vagy tetszettek a növényekkel kapcsolatos érdekességek, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: nyáriorgona orgona