Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyáriorgona szaporítása, metszése és gondozási tippek

A nyáriorgona, vagy más néven pillangócserje kedvelt dísznövény, hisz a gondozása egészen egyszerű, cserébe mutatós és egy igazi pillangómágnesként funkcionál nyáron.

Mit kell tudni a nyáriorgona szaporításáról?

Egy darab szoliter cserjéből hogyan csináljunk sövényt? Félfás dugványozással már egy nyáriorgona elég, hogy 2-3 éven belül gyönyörűen virágzó cserjesor büszke gazdái lehessen. Ehhez fontos, hogy megfelelő dugványokat szedjen a növényről. A félfás dugványozáshoz olyan hajtásra van szüksége, mely idei, egy része már elfásodott, de vége még nem. Ilyen ágakat nyár végétől ősz közepéig szedhet növényéről.

A dugvány ne legyen beteg vagy sérült, erre a célra csak az egészséges hajtások alkalmasak. A levágott hajtást 10-15 cm-esre vágja vissza és távolítsa el a felesleges leveleket, úgy, hogy körülbelül 4 darabot hagyjon rajta. A nyáriorgona hosszú leveleit félbe is vághatja, hogy csökkentse a párologtatást. Ezeket a dugványokat aztán ültetheti szaporítóládába de közvetlenül szabadföldbe is.

Ha rögtön a végleges helyére telepíti a leendő cserjéket akkor nagyon fontos, hogy jó minőségű földbe legyenek, rendszeresen öntözze őket. Ha növényei sikeresen begyökeresednek akkor hamarosan elbüszkélkedhet csodaszép új sövényével.

Az illatos nyáriorgona ültetése

Ha nyáron is szeretne virágzó cserjét kertjébe, akkor nagyszerű választás a nyáriorogna (Buddleja davidii) ültetése. Ez a növény a talajban nem válogat, így szinte bármelyik kertben szépen fejlődik. Egyes területeken, például az amerikai Oregon és Washington államban egyenesen gyomnövénynek számít, annyira jól alkalmazkodik az ottani viszonyokhoz.

Hazánkban hidegebb teleken hajtásai tövig visszafagyhatnak, de következő tavasszal tőről újra kihajt, a legtöbb fajta teljesen megbízható és teljesen télálló. A nyáriorgona színes, fürtszerű virágai vonzzák a pillangókat, a rovarokat és méheket. Kisgyerekes családoknak, óvodáknak is ajánlom ültetését, a gyerekek biztosan értékelni fogják a rengeteg pillangót. a méhekkel kicsit óvatosabban kell bánni, de ha nem bántjuk őket, ők sem bántanak minket. 

Szeretne Ön is a kertjébe nyáriorgonát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Nem csak a kisebbek joga gyönyörködni ebben a növényben, enyhén illatos, fej magasságban nyíló virágai mindenkit lenyűgöznek. Telepítheti kerítés mellé sövényt de szoliter cserjeként is megállja a helyét.

A nyári orgona ültetéséhez ásson egy hosszabb árkot, aljára tegyen szarvasmarhatrágyát, majd 60-70 cm-es ültetési távolsággal helyezze bele a csemetéket. A plusz tápanyag hatására a nyáriorgona hamarabb meggyökeresedik, így egy tavasz ültetést követően akár már abban az évben élvezheti virágzását.

A nyáriorgona metszése

Mivel a nyáriorgona júniustól vagy júliustól hozza virágait, ezért fontos a helyes metszése, hogy leendő virágait ne távolítsuk el. Szerencsére ez a művelet könnyebb, ahogy azt gondolná. Tavasszal, szigorúan a fagyveszély elmúltával elkezdheti a visszavágást.

Távolítsa el a beteg, elfagyott ágakat és az előző évi virágokat vágja vissza. Így növényének lesz ideje új hajtásokat hozni, melyeken majd a virágok megjelennek. A nyáriorgona esetében nem hanyagolhatja el a rendszeres metszést, mert virágokat csak az új hajtásokon hoz, ezért ha nem gondoskodik megfelelően róla, akkor a bokor idő előtt elöregedik. Útmutató a nyáriorgona gondozásához

A Kínából illetve Japánból származó nyáriorgona gondozása igen könnyű. Egy nagyon jó alkalmazkodó képességekkel rendelkező növény, nincsenek különleges igényei, melyek ápolását nehezítenék.

Ültetése után a fiatal csemetét rendszeresen öntözze, de a következő években locsolásra csak a legszárazabb nyári hónapokban lesz szükség. Sajnos nagyon úgy fest, hogy a következő években a "legszárazabb nyári hónapok" alatt az összeset kell érteni, ennek megfelelően gondoskodjon megfelelő víz utánpótlásról növénye számára. Metszése igen egyszerű, tavasszal kell elvégezni.

A nyáriorgona júniustól vagy júliustól virágzik, néha akár az első fagyokig is eltart virágzása. Cserjéje így szinte mindig nagyszerű látványt mutat, de ha elvirágzott fürtjeit levágja, akkor ez a ráfordítás a nyáriorgona folyamatos szépségével térül meg.

Ültessen és neveljen Ön is nyáriorgonát a kertjében, és adjon helyet a lepkéknek, pillangóknak és méheknek is ezzel!

Szeretne Ön is a kertjébe nyáriorgonát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: nyáriorgona