Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Buddleia alternifolia – Korai nyáriorgona

Ár:
4.490 Ft

(ejtsd: buddlejja alternifólia)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Buddleia alternifolia – Korai nyáriorgona főbb jellemző

 

Habitus: Terebélyes, lombhullató cserje vagy kistermetű fa, amelynek kifejlett magassága 2-4 méter is lehet. Hajtásai ívesen lehajlók. Levelei kis méretűek, keskeny lándzsa alakúak, 4-10 cm hosszúak és szürkészöld színűek. Viszonylag lassan nő.

Virág: Kifejezetten kellemes illatú, levendulaszínű bugavirágzat bugavirágzattal rendelkezik, amely tavasz végén vagy kora nyáron nyílik gömbölyded csomókban. Kifejezetten érdemes a lepke- és méhbarát kertekbe ültetni.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást, kúszó árnyékot elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Viszonylag jól tűri a csapadékban szegény időszakot is.

Gondozás: Az elvirágzott hajtásokat érdemes mihamarabb visszametszeni. Jelentős kórokozója vagy kártevője nincs. A városi környezetben is szépen fejlődik. Tavasszal erősen vágjuk vissza, a virágzás fokozása miatt.

Társítás és elhelyezés a kertben: A korai nyáriorgona egy jellemzően 2-4 méter magasra növő lombhullató díszcsere vagy kis fa, melyek ezüstös levélzetével, valamint levendulaszínű, illatos virágtengerével nagyban emelhetik kertünk pompáját. Lepke- és méhcsalogató növények: illatos virágzatukkal május végétől kiváló tápanyagforrás számukra.

Habitusokból és méretükből adódóan a kertben szoliterként használhatók fel kiválóan, de természetesen társításba is helyezhetők. A korai nyáriorgona méretében sokban hasonlít a nyáriorgonához, amelynek számos fajtáját ismerjük és alkalmazzuk a kertben.

Ha az ágyás virágzását ki szeretnénk tolni egészen októberig, akkor érdemes a korai nyári orgonát színes, a lila színnel harmonizáló nyáriorgona fajtákkal megtenni.

Ajánlom a fehér színű ’White Profusion’, vagy a sárga ’Sungold’ fajtákat. Ha inkább vidám, feltűnő hatást szeretne kiváltani, válassza a színjátszó ’Flower Power’ fajtát!

A cserjék elé ültessen évelő dísznövényeket. A korai nyáriorgona színével kiváló összhangot teremt a rózsaszín kasvirág ’Prairie Splendour’ fajtája. Elé ültessen levendula (’Silver Mist’) és macskamenta (’Neptune’) fajtákat, melyek még inkább hangsúlyossá teszik a lila színeket.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'White Profusion' - Fehér nyáriorgona
Buddleia x weyeriana 'Sungold' - Sárga virágú nyáriorgona
Buddleia weyeriana 'Flower Power' - Kékes-lilás virágú nyáriorgona
Echinacea purpurea 'Prairie Splendour' - Rózsaszín kasvirág
Lavandula angustifolia 'Silver Mist' – Keskenylevelű (angol) levendula
Nepeta 'Neptune' – Macskamenta

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-4 m
Kifejlett szélesség: 2-3 m
Ültetési tőtáv: 3 m
Virágzási idő: Május - Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom