Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ha gond a vakond

Megyeri Szabolcs

A gyepet, veteményest, virágágyást tönkretevő vakond nem szívesen látott kerti vendég, annak ellenére, hogy nem a növényeket támadja, hanem a kártevőket irtja a föld alatt. Eközben azonban gyakran kárt tesz a gyökerekben, kiforgatja a palántákat, és túrásaival elcsúfítja az ápolt gyepet. Hogyan riaszthatjuk el?

A vakond védett állat, a törvény nyújtotta oltalom azonban  csak a természetben érvényes, a kertben nem. Mégsem ajánlom a végzetes irtási módokat, inkább próbáljuk elűzni az egyébként hasznos állatot, már csak azért is, mert az ásós, kapás vadászat igen alacsony hatásfokú, ráadásul ha a vakond túléli a támadást, elmenekül, elbújik, és utána órákig nem fog előbukkanni.

A legtöbben a kiöntést alkalmazzák, ám a vízzel való elárasztáskor az állat egy felsőbb járatba menekül, vagy a pázsiton old kereket, és idővel visszatér. A kiöntés másik hátránya, hogy talaj hatalmas mennyiségű vizet képes elnyelni, így a bő locsolással inkább a vízszámlánkat fogjuk növelni, ráadásul ez számos kerti növénynek sem hasznos. Régi praktika a járatokba tömködött petróleumos, gázolajos rongy, mely szintén kerülendő módszer, a kőolakszármazékok helyett inkább irritáló szagú anyagokat, dohányt, fokhagymát, naftalint használjunk. Trükkös módszer a hasindító kutyatej ültetése a kertbe. Ennek a növénynek a gyökere a petróleumhoz hasonló szagot áraszt, ha a gyökér megsérül, így ha a vakond belekarmol ásás közben, riasztólag hat rá. Sajnos hasindító kutyatej mérgező, tehát kisgyermekes kertekbe nem való. Roppant egyszerű és olcsó eljárás a járatok zavaró tárgyakkal való eltömítése, szó lehet borotvapengéről, kő-, és téglatörmelékről, üvegcserepekről, de én ezt sem választanám, az állatka az akadályokat jó eséllyel kikerüli, vagy új járatot indít, így legfeljebb megsebezni tudjuk, elűzni nem. Szellemes módszer, a söröspalack leásása úgy, hogy csak a nyaka áll ki a földből. Ha fúj a szél, az üveg búgó hangot hallat, ez zavarja a vakondot, és hasonlóan hanghatással működnek az ultrahangos készülékek is, ám a siker esetleges. A legtöbb esetben több módszer kombinációja hatásos, a teljes sikert azonban csak a tavaszi kertrenoválás alkalmával lefektetett vakondháló garantálja, mely az állatot egyszerűen nem engedi a felszínre bukkanni.

Tartalomhoz tartozó címkék: vakondháló