Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Verőköltő bodobács, a rém?

A kertben gyakran előfordulnak különféle bogarak, rovarok, melyek olykor ijedtséget okoznak, hiszen az egyszeri kertészkedő általában nem rovarszakértő, így nem mindig világos, hogy a felfedezett élőlény jelent-e veszélyt emberre, vagy a kerti növényekre, terményekre!

A fenti leírásnak megfelel a verőköltő bodobács (népies nevén suszterbogár), ami egy közismert, rettegett, de valójában ártatlan poloskafaj. A poloska-félék közé soroljuk, tudományos meghatározása szerint nem is tartozik igazából a bodobácsok családjába. Repülni nem tud, a hársfák kérgén fürdőzik a legszívesebben a tavaszi napfényben.

Verőköltő bodobács

Ismerje meg Ön is jobban ezt a gyakran látható, mégis kicsit titokzatos rovart!

A verőköltő bodobács háta piros színű, amit jellegzetes fekete mintázat díszít, melynek része többek közt  egy-egy kör alakú folt. A pöttyös rovar potroha fekete színű, ám a pereme vörös. A rovar feje és alsó oldala fekete. A kifejlett egyedek testhossza nagyjából egy centiméter. A verőköltő bodobácsok különös ismertetőjele, hogy nincsenek pontszemeik.

Jó hír a bodobácstól tartó háziasszonyoknak, hogy ez a poloskafaj nem áraszt kellemetlen szagokat, repülni nem tud, és nem is csíp, így mondhatni teljesen veszélytelen az emberre!

A verőköltő bodobács táplálékául leginkább a hársfák és a mályvafélék termése szolgál, de ez a rovar, ha nincs más, akkor megeszi a papsajtot, akácot, cukorrépát, padlizsánt, földiepret és rebarbarát, sőt korhadó növényi részeket és rovarok, csigák, hernyók tetemeit is.

Tavasszal a bodobácsok gyakran láthatóak párzás közben összetapadt, úgynevezett „tandem pozícióban”, ez a látvány mindenkinek ismerős, aki már látott ilyen rovart. Ez a kissé mulatságosnak tűnő állapot még a párzás után is megmarad, a hímek ezzel a módszerrel akadályozzák, hogy az adott nőstény más hímekkel is pározhasson. A talajba és avarba rakott, fekete tojásokból kikelő, júniustól októberig fejlődő, szárnyatlan lárvák szintén vörösek, ám mintázatuk egyszerűbb.

A felnőtt verőköltő bodobácsok a talajba rejtőzve telelnek át, aztán tavasszal összegyűlnek a fák kérgén, a repedéseken, vagy a kéreg alatt. A fákon fürtökben tenyésző példányok elrettentő látványt nyújtanak, sokszor a játszótereken riogatva az anyukákat, ám aggodalomra továbbra sincs ok, semmilyen veszélyt nem jelentenek! A feléledő rovarok a telelést követő évben 50-60 tojást raknak le, és ezt követően életciklusuk véget ér.  

 

Vérköltő bodobács bemutatása

 

A verőköltő bodobáccsal kapcsolatban érdekesség, hogy több rovarirtó szer kifejlesztése nekik köszönhető, ugyanis gyakran alkalmazott laboratóriumi kísérleti rovar! Tömeges megjelenése a párzáshoz, és a telelőhely keresésének és elhagyásának köszönhető, és a jelenség teljességgel ártalmatlan.

A verőköltő bodobácsok irtása felesleges, a lakásokat egyszerű szúnyoghálóval meg lehet védeni, nem kártevő, a növényeket nem károsítja, csupán a mályva-, és hársfélék termését fogyasztja (illetve azok nedveit szívogatja). 

Kertészeti webáruházam csak egy klikkre van Öntől!

Ide kattintva máris válogathat a több ezer kerti növény és kerti kiegészítő közül!

Tartalomhoz tartozó címkék: kártevő mentesítés