Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hangyás tippek

Megyeri Szabolcs

A hangyát a legtöbben, mint a szorgalom és a kitartás szimbólumát ismerjük, ezeknek a rovaroknak legendás a teherbírásuk, a munkakedvüket pedig elégedetlen főnökök emlegetik unalmas vállalati értekezleteken, de a kerti, vagy házi gyakorlatban már nem annyira szeretjük őket.

A hangyák hangyaszorgalommal vetik rá magukat az elhullajtott ételmaradékra, a lehullott morzsákra, a kiömlött cukorra, és persze nem állnak meg a bejárati ajtónál, tehát a kerti hangyakolónia tagjai egykettőre betévednek a lakásba is, de sokszor kert sem kell, a városi otthonokban is gondot okoznak, erről sokunknak vannak bizonyára tapasztalataink! 

A hangya kétségkívül hasznos élőlény, de a közvetlen közelünkben mégsem szívesen látjuk, vizsgáljuk meg tehát, hogyan lehet kilakoltatni őket. 

 

Hangyák elűzése a kertből és a lakásból!

 

De ki, vagy inkább mi is az a hangya? A hangya igazából egy gyűjtőnév, városi körülmények között, tehát lakásokban, bérházakban a fáraóhangya a gyakoribb, kertesházak környékén pedig inkább a házi hangya  és a kis fekete hangya fordul elő.

A kisméretű, átlagosan 5-9 mm-es termetű rovarok roppant jól szervezett kolóniákban, rétegzett társadalomban élnek, ahol minden egyednek, kasztnak megvan a maga helye és feladata. Telepeikben (ez a hangyaboly) szélsőséges esetben akár több millió példány is élhet, közülük főleg a szárny nélküli dolgozókkal találkozunk, akik megállás nélkül kutakodnak élelem után, aztán amit találnak, azt a bolyba cipelik.

 

Hangyák elűzése a kertből és a lakásból!

 

A hangyák megjelenése általában bosszantó, de egyben kifejezetten hasznos jelzés is a kertésznek, a kis rovarok ugyanis a természetben előszeretettel szívogatják a levéltetvek nedveit, tehát a hirtelen megszaporodó hangyasereglet a kertben a nagyobb arányú tetvesség jele is lehet, érdemes tehát ilyenkor átvizsgálni kinti növényeinket. (Hasonló jelzés a katicabogarak elszaporodottsága, ezek a rovarok is a levéltetvekre vadásznak ugyanis!)

A kertben megtelepedő rovarok aztán értelemszeren folytatják a kutatást, és előbb-utóbb belátogatnak a lakásba is. A hangyák elsősorban az édes dolgokat keresik, de ha már portyáznak, szinte bármilyen ételmaradékkal beérik, így hamar nagy méreteket ölthet a hangyainvázió. Lássuk akkor a védekezési lehetőségeket, pontokba szedve.

 

Hangyairtás a kertben, lakásban

 

-Útakadályok természetes anyagokkal

A hangyák jellemzően egyazon útvonalon közlekednek, így ha az ösvényüket valamilyen számukra zavaró, riasztó anyaggal torlaszoljuk el, sikert érhetünk el. Vegyszerek helyett első lépésben érdemesebb a vonulási utat, és a bejáratokat (küszöböt, ablakpárkányt) fokhagymagerezdekkel, levendulával (levendula illóolajjal), terpentinnel, ecettel, elzárni, de bevált praktikának számít ugyanitt a szegfűszeg, az élesztő, a sütőpor, és a fahéj kiszórása.

 

-Növényi segítők

Vannak olyan növények, melyeket a hangyák nem szeretnek, így ezekből is kialakíthatunk védvonalat. Ültessünk az ablakpárkányba helyezett ládába paradicsomot (a dekorációnak sem utolsó koktélparadicsom is megfelel), a házfal közelébe, vagy a terasz köré pedig izsópot, zsályát, levendulát.

 

Hangyák elűzése a kertből és a lakásból!

 

-Harc a lakásban

Ha már elkéstünk, és a hangyák kezdik birtokba venni a lakást, tüneti kezelés lehet az alapos porszívózás, mely azonban csak az épp ott lévő példányokat tünteti el, ráadásul nem szabad elfelejteni a porzsák azonnali ürítését, mert a hangyák sokat kibíró állatkák, a túlélők kimászhatnak, és csak rosszabb lesz a helyzet. Még eredményesebb hangyariasztás a sós, vagy méginkább a timsós vízzel való alapos, gyakori felmosás.

 

-Hangyacsapdák

A hangyák szorgalmasak és kitartóak, de nem túl okosak, így csapdákkal elég könnyen befogható belőlük egyszerre akár egy nagyobb adag. Régi, már kidobásra ítélt mosogató (vagy fürdő) szivacsokat áztassunk jól megcukrozott vízbe, majd tegyük a csalit a vonulási úthoz közel. Mikor már hemzsegnek rajta a hangyák, egyszerűen dobjuk ki az egészet, lehetőleg jól záródó kukába. Hasonló hatásfokkal működik a lapos tálkában kihelyezett cukros víz, vagy sör, melybe aztán az apróságok bele is fulladnak.

 

-Hangyaméreg

A tüneti kezelésen túlmutató módszer a háztartási üzletekben kapható hangyacsapda, aminek nagy előnye, hogy nem csupán a betérő hangyákat tizedeli meg, hanem belül található mérget a bolyba hurcolva az állomány többi részét is irtja. A műanyag dobozos csapdákat a fertőzöttebb helyekre, vagy a vonulási útra kihelyezve eléggé hatékony megoldáshoz jutunk.

 

Hangyák elűzése a kertből és a lakásból!

 

-Hívjunk szakembert!

Előfordulhat, hogy a helyzet kezelhetetlenné válik, mert a hangyainvázió hatalmas méreteket ölt. Ritkábban látogatott nyaralók, hétvégi házak esetén - ahol nem tudunk rendszeresen fellépni a kis rovarok ellen - szintén előállhat az a helyzet, hogy házi fortélyokkal kezelhetetlenné válik a szituáció. Ilyen esetekben a végső, és egyben holtbiztos megoldás lehet a rovarirtó szakember kihívása, aki permetezéssel hangyamentesíti a lakást. Természetesen ez az eljárás már nem a legolcsóbbak közé tartozik.

 

-Utókezelés, megelőzés

Fontos, hogy az átfogó, vagy sikeresnek ítélt irtás után a prevenciót léptessük életbe, ugyanis utánpótlás mindig akad, főleg, ha kert is van a ház mellett. Igyekezzünk minél kevesebb morzsát, ételdarabot elhullatni, gyakran takarítsunk, és telepítsünk a korábban említett növényekből a megfelelő helyekre, valamint alkalomszerűen az első pontban foglaltakat is alkalmazzuk megelőzés gyanánt.

A hangyák a fal résein, különböző repedéseken, apró nyílásokon keresztül is behatolhatnak, így ezeket érdemes szigetelni, betömni. A kertben ajánlatos a tetvesedést megoldani, hiszen a tetves növény kimondott hangyamágnes, ha pedig megjelennek, akkor kezdhetjük elölről az egész háborút.

 

Szívesen olvasna még hasznos cikkeket kerti témákban?

KATTINTSON IDE és böngésszen kedvére bejegyzéseim közül!

 

Tetszett Önnek a cikk? Akkor nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg a bejegyzést ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus