Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Abies veitchii 'Pendula' – Csüngő jegenyefenyő

14.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: ábiesz veicsí)

Kiszállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: földlabdás

Konténeres és földlabdás növényeim egész évben ültethetők!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Abies veitchii 'Pendula' – Csüngő jegenyefenyő főbb jellemző

 

Habitus: 15-20 méteres kifejlett magasságot elérő örökzöld fenyő. A tűlevelek sötétzöld színűek. Koronája karcsú, oszlopos növekedésű, a csüngő elnevezést az ágak állása miatt kapta.

Virág: Tobozvirágzatot nevel, mely nem jelentős. A porzós virágzat nem jelentős. A termős virágzat feltűnő, ugyanis ez adja a tobozt, melyet sokszor tévesen termésként neveznek.

A toboz felálló, gyertyára emlékeztető, a korona felső részén fejlődnek ki. Miután megérett nem egyben, hanem fészekpikkelyekre hullva esik szét.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Napos esetleg félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a szárazságot is tolerálja. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük!

Gondozás: A nagy kifejlett magasságú örökzöldek az évek alatt beárnyékolhatják kertünket, udvarunkat, így a telepítés előtt vegyük figyelembe a kifejlett méretet. A fiatal és a korosodó fákat is locsoljuk, bár jó szárazságtűréssel rendelkeznek, de a több héten át tartó szárazság megviseli őket és a fák legyengülnek.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük.

A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei. Az örökzöldek között kiemelt szerep jut a ciprusoknak, fenyőknek, borókáknak a kertben, melyek meghatározhatják kertünk arculatát.

A fajták változatos méretük és formájuk miatt szinte minden kerttípusba találunk oda illőt közülük. A termetesebb fajták felhasználhatók szoliterként, míg a kisebbek akár sziklakertbe is telepíthetők, de sok sövényként alkalmazható is akad közöttük.

A ’Pendula’ csüngő jegenyefenyőt kezdetben lassú, majd hirtelen gyors növekedés jellemzi. Kifejlett mérete igen termetes, ezért bátran kombinálhatjuk más örökzöldekkel, fákkal és cserjékkel egyaránt. A csüngő jegenyefenyő habitusával szöges ellentétben állnak az oszlopos növekedésű fák ezért jó társnövényei.

Válasszunk előterébe oszlopos növekedésű zöld lombú ’Smaragd’ tuját, kékes levélszínű ’Blue Arrow’ oregoni- és ’Sentinel’ sötétzöld ír borókát. A társításba ezen felül kerülhet csüngő koronájú ’Pendula’ barkafűz, fehér, teltvirágú ’Plena’ gyöngyvirágcserje, valamint a kellemes illatú, hófehér virágú közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius).

Társításra javasolt növényfajták:

Thuja occidentalis 'Smaragd' - Smaragd tuja
Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' - Kék oszlopos oregoni boróka
Juniperus communis 'Sentinel' - Oszlopos ír boróka
Philadelphus coronarius - Közönséges jezsámen
Deutzia scabra 'Plena' - Fehér, teltvirágú gyöngyvirágcserje
Salix caprea 'Pendula' - Csüngő barkafűz

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 15-20 m (kedvező körülmények között a 20 métert meg is haladhatja)
Kifejlett szélesség: 2,5-3,5 m
Ültetési tőtáv: 2,5-3,5 m
Virágzási idő: nem releváns
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert

 

Védett tartalom

 

 

Videók