Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus laurocerasus 'Gajo' – Babérmeggy

7.990 Ft

(ejtsd: prunusz laurocerázusz)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Prunus laurocerasus 'Gajo' – Babérmeggy főbb jellemző

 

Habitus: Sűrű ágrendszerű, kompakt növekedésű, örökzöld, fagytűrő cserje. Közepes növekedési erély jellemzi. Levelei fényes sötétzöldek bőrszerűek, a fonáki rész világosabb zöld. A levelek felfelé állók.

Virág: Apró, fehér színű, illatos virágai fürt virágzatba tömörülnek és tavasz végén nyílnak.

Termés: Nyár végén jelennek meg sötétkék termései. Ezek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mérgezőek!

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, üde, humuszban és szervesanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára. Meszes talajon nem fejlődik kielégítően.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, tűző napra is telepíthető és félárnyékba is. Viszont minél nagyobb az árnyékoltság mértéke annál lazább szerkezetű bokorrá fejlődik!

Vízigény: Közepes vízigényű, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: Igény szerint metszéssel alakítható cserje, de enélkül is oszlopos növekedés jellemzi. A fiatal növényeket a kiültetést követően rendszeresen öntözzük, valamint a tél beállta előtt takarjuk őket, mert ekkor még érzékenyebbek a fagyokra.

Társítás: A babérmeggy kerti alkalmazása egyre szélesebb körben elterjedt. Ennek egyik oka, hogy a néhány éves növények gondozás nélkül is szépen fejlődnek, másik oka, hogy a városi klímát és a szennyezést is jól tolerálja.

Felhasználható sövények telepítésére, de a tematikus kertek, így az erdei, madárbarát, rovarbarát vagy éppen a természetközeli kerttípusokban egyaránt helyet érdemel.

A ’Gajo’ babérmeggy az ’Otto Luyken’ természetes mutációja, melyet Wilhelmus P.C. Nouws fedezett fel 1996-ban. Kompakt növekedésének köszönhetően egy jól társítható növény, melyet évelőágyakba és cserje összeállításokba egyaránt elhelyezhetünk.

Egy vegyes cserjesort hozhatunk létre kerítések és falak mentén, de akár határolóként is, ha a ’Gajo’ babérmeggyet vegyesen telepítjük kék virágú, törpe habitusú ’Nanho Blue’ nyáriorgonával és tűztövissel (Pyracantha x Teton), melyet metszéssel kordában tarthatunk.

A háttérbe válasszunk pirosas virágú ’Red Angel’ kerti hortenziát, oszlopos növekedésű, bordó lombszínű ’Red Rocket’ vérborbolyát, valamint hófehér, teltvirágú ’Snowbelle’ teltvirágú jezsáment.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Red Angel' – Kerti hortenzia
Buddleia davidii 'Nanho Blue' – Kék virágú törpe nyáriorgona
Pyracantha x Teton – Tűztövis
Berberis thunbergii 'Red Rocket' – Oszlopos vérborbolya
Philadelphus 'Snowbelle' – Teltvirágú jezsámen

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,5-1 m
Ültetési tőtáv: 0,5-0,8 m
Virágzási idő: Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: szoliter, erdei kert, madárbarát kert, természetközeli kert, sövény, cserjecsoportok, dézsanövény

 

Védett tartalom