Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Red Angel' – Kerti hortenzia

7.690 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Red Angel' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágzatok nagyméretűek (20-22 cm), lapított félgömb alakúak. A virágzatban elhelyezkedő virágok meddők. A fajta virágszíne pirosas rózsaszín. A virág színét a talaj kémhatása befolyásolja.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.  

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek, az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A ’Red Angel’ egy közepes termetű (1,2-1,5 m), pirosas rózsaszín virágú kerti hortenzia fajta, amely egzotikus hangulatot képes teremteni a kertben. Bár szoliterként is dekoratív és egy nagyobb dézsában is mutatós, társításban is elhelyezhetjük.

Ebben az esetben ajánlom az összeültetés hátulsó részén elhelyezni az ugyancsak piros-rózsaszín ’Leuchtfeuer’ kerti hortenziát, amelyet kiegészíthet a fehér gömb virágú cserjés hortenziával (’Strong Annabelle’) és természetesen ne hagyja ki a cserjefoltból a különleges ’Red Angel’ fajtát sem.

Ezzel a piros-rózsaszín-fehér színpompával kiváló alapot teremthetünk a társításnak. A hortenziák előtt kapjon helyet a keleti bazsarózsa ’Alba Plena’ fajtája, amely teltvirágú, fehér, enyhe rózsaszín bemosódásokkal.

Mellé ajánlom a fényes levelű gímpáfrányt, a társítás elülső részére pedig ültesse a zöld-lila lombú tűzesőt és a sárga-bordó színekben játszó ’Golden Zebra’ turbáncsövet.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Leuchtfeuer' – Kerti hortenzia
Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle' – Fehér gömb virágú cserjés hortenzia
Paeonia officinalis 'Alba Plena' - Keleti bazsarózsa
Phyllitis scolopendrium (Asplenium) – Gímpáfrány
Heuchera 'Green Spice' – Tűzeső
Heucherella (x) 'Golden Zebra' - Turbáncső

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert, természetközeli kert, ázsiai kert

 

Védett tartalom