Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Aucuba japonica 'Picta' – Pettyes babérsom

3.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: aukuba jáponika)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Aucuba japonica 'Picta' – Pettyes babérsom főbb jellemző

 

Habitus: Sűrűn elágazó hajtásrendszerű, dús lombú, kétlaki, örökzöld cserje. Levelei nagyok, fényes felületűek, formájuk a babéréhoz hasonlít, de szélük csipkézett.

A levelek középzöld alapszínűek, világossárgával pettyezettek. A fiatal levelek kihajtáskor világosabb színűek.

Virág: Kétlaki növény. Termős virágzata vörösesbarna virágokból, míg a porzós virágzata pedig piros virágokból áll. A bogyók piros színűek novembertől egészen tavaszig a bokron maradnak.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, tápanyagban, humuszban gazdag, savanyú vagy semleges kémhatású talaj ideális a számára. Meszes talajra ne telepítsük.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos- és félárnyékos fekvésben egyaránt jó a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kisebb vízadagokkal érdemes öntözni, és fontos, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Célszerű lágy esővízzel öntözni.

Gondozás: Kis gondozási igényű növény. A telepítés során olyan helyet válasszunk a számára, ami kicsit védettebb. Öntözésekor pedig esővizet vagy lágy vizet használjunk. Télen tövét érdemes takarni, így az erősebb fagyok sem károsíthatják.

Tavasszal vagy ősszel metszhető, így magassága szabályozható. Ha szeretnénk, hogy termést érleljen a termős példányok közé telepítsünk porzós egyedet is!

Társítás: A babérsomok fénylő leveleikkel és sűrű ágrendszerükkel nagy díszítőértékkel bírnak, felhasználhatjuk őket szabad- és nyíratlan sövények kialakítására, dézsában is nevelhetjük őket, de társításaink szerves részévé is tehetjük őket.

A ’Picta’ fajta pettyezett leveleivel különleges hatást nyújtó növény. Magassága könnyen kordában tartható, így kisebb alapterületű kertekbe is elhelyezhető.

Hátterébe válasszunk piros lombú ’Trompenburg’ japán juhart, továbbá nagy termetű, ősszel narancs- és bordó lombszínt öltő tölgylevelű hortenzia fajtákat, így a világos rózsaszín virágzatú ’Munckin’, valamint a fehér virágzatú ’Black Porch’ fajtákat.

A társításba habitusuk miatt helyezzünk oszlopos növekedésű borbolya fajtákat is, zöld árnyalatokkal díszítő ’Erecta’, illetve az alacsony szegélyként alkalmazható, bordó lombú ’Carmen’ fajtákat.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum 'Trompenburg' – Japán juhar
Hydrangea quercifolia 'Munchkin'® - Tölgylevelű hortenzia
Hydrangea quercifolia 'Black Porch' – Tölgylevelű hortenzia
Berberis thunbergii 'Erecta' – Oszlopos japán borbolya
Berberis thunbergii 'Carmen' - Bordó levelű borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 100-150 cm
Ültetési tőtáv: 0,8-1,2 m
Virágzási idő: Május - Június
Méhcsalogató: Nem
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: árnyékos kert, cserje csoportok, fák alá, alacsony határoló, szoliter

 

Védett tartalom