Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia itoh 'Prairie Charm' – Itoh bazsarózsa

22.690 Ft
Kiszerelés
5 literes
Menny.:db

(ejtsd: peónia)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az Itoh bazsarózsák a fás és a lágyszárú bazsarózsák hibridjei. Szépségükkel, mindkét szülő legjavát visszatükrözik.

Az életét új bazsarózsa fajták nemesítésének szentelő japán Toichi Ito (erre utal az Itoh név) még 1948-ban a ’Kinko’ (fásszárú) és a ’Kakoden’ (lágyszárú) fajták keresztezésével kezdte a nemesítést, aminek eredményét már nem érhette meg, munkáját mások folytatták.

A 'Prairie Charm' fajtát az amerikai Don Hollingsworth hozta létre Kansasban a ’Miss America’ illatos és az ’Alice Harding’ fás szárú bazsarózsák keresztezésével. 1992-ben jegyeztette be, azóta több nemzetközi díjat is nyert.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, erős, felálló, fásodó szárú, kompakt, kerekded, terebélyes bokrú. Dús lombozatát erősen szeldelt, sötétzöld, fényes, feltűnő erezetű levelek alkotják.

Virág: kb. 17 cm átmérőjű, félig telt, 20-30 szirmú, kellemesen illatos, vajsárga, középen vöröses árnyalatú, hosszú aranysárga porzójú virágait május-júniusban gazdagon hozza.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszan tartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, az itoh változatok esetében a pasztell megannyi árnyalatában pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, de társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

A ’Prairie Charm’ fajta finom színvilága révén többféle társításhoz is jól használható. Ha például egy vidám, feltűnő kertrészt szeretnénk, válasszuk mellé a tűzpiros külső szirmú, sárga-piros közepű 'Sword Dance' és a málnaszínű szirmokkal, krémfehér-rózsaszín porzókkal, előbbihez hasonlóan látványos ’White Cap’ illatos bazsarózsákat. 

Az összeállításban csoportosan helyezzünk el sárga 'Chandelier' és rózsaszín 'The Chatelaine' csillagfürtöt, valamint fehér 'Jupiter White' és lilás-rózsaszín 'Jupiter Pink' szarkalábakat.

A júniustól szeptemberig virágzó menyecskeszemek közül a mélybordó 'Mercury Rising' és a vajsárga ’Moonbeam’, mintegy egész nyáron át képviselik a ’Prairie Charm’ árnyalatait.

A szegélyrégiót a bűbájos ’Vision Pink’ alacsony gólyaorral alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Paeonia lactiflora 'Sword Dance' – Illatos bazsarózsa (bordós)
Paeonia lactiflora 'White Cap' – Illatos bazsarózsa
Delphinium 'Jupiter White' – Szarkaláb
Delphinium 'Jupiter Pink' – Szarkaláb
Lupinus 'Chandelier' – Csillagfürt (sárga)
Lupinus 'The Chatelaine' – Csillagfürt (rózsaszín)
Coreopsis 'Mercury Rising' – Menyecskeszem
Coreopsis verticillata 'Moonbeam' - Vajsárga keskenylevelű menyecskeszem
Geranium sanguineum 'Vision Pink' – Alacsony gólyaorr

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm 
Virágzási idő: május – június
Méhcsalogató: igen 
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: vajsárga
Virágzási idő: nyáron