Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Toklászveszély!

Megyeri Szabolcs

A gyomnövények folyamatos munkát adnak a gazdálkodóknak és a kertbarátoknak egyaránt, ám vannak gyomok, melyek elsősorban a parlagi, elhanyagolt területeken élnek. Ezek nem kevésbé irritálóak, néhányuk pedig kifejezetten nagy problémát tud okozni, mint például az egérárpa a kutyatartóknak.

Az egérárpát névről talán kevesebben ismerik, de ha úgy mondom, hogy toklász, már többeknek ismerős lehet. Az egérárpa az egyszikűek osztályába és a perjefélék családjába tartozó gyomnövény, ami rendkívül elterjedt, az egész országban előfordul, utak mentén, réteken, parlagi, elvadult városi területeken. Virágzása májustól a nyár közepéig tart, és az ebekre leginkább június és augusztus között veszélyes. Az egérárpa termését védő kalász, amit a köznyelvben toklásznak hívunk, júliusra kiszárad, leválik a szárról, és ettől fogva jelentős gondot okoz az ebtartóknak. A toklász ugyanis egy ragadós, hegyes végű növénydarab, kis szögben hátrameredő szálkákkal, ami ha egy kutya bőrébe fúródik, akkor alakjának megfelelően csak befelé tud haladni. A kutyák közül elsősorban a lógó fülűek veszélyeztetettek, de toklász fúródhat az eb talpába, a lábujjai közé, a hónaljába, a szemébe,  az orrába, és akár az ínyébe is. A kutyák a toklászos sérüléseket nyalogatással jelzik, de a fejrázás, és féloldalas fejtartás is erre utal. A már beszúródott növénydarabot házilag kiszedni nem lehet, de az állatorvosok könnyen eltávolítják.

Tipp: a kutyák fülére harisnyát, lábukra pedig kis zoknit húzva megóvhatjuk őket a toklász ártalmaitól. A kertben sose tűrjük meg az egérárpát!

A kutyatartó fő fegyvere a megelőzés. Július, augusztus környékén a megszokott futtatóhelyeket át kell vizsgálni, és ha egérárpa található, akkor vagy el kell tüntetni azt, vagy új, a gyommal nem fertőzött sétaterületet kell keresni. Vidéken kerülni kell a gazos mezőkön, útszéleken való sétáltatást, és mindenképp szükséges a kintlét után alaposan átnézni az ebet, mert a még csak megtapadt, de nem befúródott toklász házilag is kiszedhető, kivágható. Az egérárpa a kertekben is megjelenhet, főleg ott, ahol a birtok összeér parlagon hagyott, gondozatlan területekkel, vagy olyan nagy, hogy vannak műveletlen, eldugott részei. Drótos vagy pengés fűkaszával (szegélynyíróval) az egérárpa kiirtható, a levágott nyesedék alapos összegereblyézésével pedig a veszélyforrás megszüntethető. Lakótelepeken, a házak közötti zöldterületeken is megtelepedhet az egérárpa, elsősorban ott, ahol nem szokás a közös park gondozása, művelése. Ilyen helyeken vagy nem szabad elengedni az ebet, vagy - hiszen a kutyások az egyik legösszetartóbb hobbiközösség - összefogva kell megteremteni a feltételeket a biztonságos kutyasétáltatáshoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok