Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kutya a kertben!

A kerti kutyatartás gyakran bonyolult és problémás dolog. Bár a kutyákat szinte mindannyian szeretjük, és hálásak vagyunk nekik a házőrzésért, a sok játékért, a boldog pillanatokért, azzal Önnek is tisztában kell lennie, hogy a kertet, a növényeket, az ágyásokat sosem háborgató kutya képe messze áll a valóságtól.

Ki ne ismerné a kutya ásta gödröket, a feltúrt gyepet, a kiásott palántákat, a megrágott növényeket, a fűfelületbe taposott ösvényeket, és a kankutyák jellegzetes vizeléses nyomait?

Bár az ásás, a rosszcsont kutyák a kert legádázabb ellenségei lehetnek, nem feltétlenül kell választania a kert és a kutya között, mert nyugodtan és békében maradhat mindkettő egyszerre. A nem mérgező kertészeti anyagok és az állatbarát növények kiválasztásával biztos lehet abban, hogy kertje biztonságos hely a kutyája számára.

Ezenkívül kutyaspecifikus zónák megtervezésével és területek felosztásával, valamint olyan kényelmi felszerelések telepítésével, mint az oszlopok és homokozó jelölése, kertjét igazi kutyás üdülőhellyé alakíthatja, ahol kutyája imád pihenni és játszani.

Lássuk, hogyan fogjunk hozzá mindehhez? Mit lehet akkor tenni, hogy a kert kutyabarát és egyben dekoratív, funkcionális legyen?

1. Nem mérgező növények ültetése

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák – főleg fiatalabb korban – imádnak rágcsálni, rosszalkodni és szeretett növényeink csak kavésbé vannak biztonságban, amikor a kutyus kint játszik a kertben. Nekünk, kutya- és kerttulajdonosoknak pedig nincs hátul is szemünk, ezért gyakran csak a növényi csonkokat vesszük észre. Ez a növény szempontjából is halálos tud lenni, de sajnos a kutyus szempontjából is. Ezért ajánlom, hogy ha ültet, akkor olyan növényeket ültessen, amelyek nem mérgezőek. Kerülje például a rhododendront, a hortenziát és a leandert, a gyöngyvirágot. Tudom, ezek hihetetlen gyönyörűek és nagy dekorációs értékkel bírnak, de inkább a kutya maradjon meg épségben és egészségesen. Létezik egyébként egy angol nyelvű weboldal (ASCPA), amely összegyűjtve tálalja elénk a kutyák számára mérgező és nem mérgező növényeket.

2. Töltse meg kertjét gyógy-, és fűszernövényekkel!

Itt persze nem azokra a növényekre gondolok, amelyet elrágicsálva biztosan rohanni kell az állatkórházba, mint a gyűszűvirág. Azokra a pompás fűszer- és gyógynövényekre gondolok, amelyeket szívesen látunk a kertben és a konyhában, mindamellett erős illatot bocsátanak ki magukból, és emiatt a tulajdonságuk miatt nem fognak nagy sikert aratni a kutyák körében. Fontos, hogy ha mégiscsak leküzdhetetlen vágyat érez kutyája arra, hogy kiszedegesse ezeket, ám ha így tesz, nem lesz baja tőle. Erre a célra kiváló például a levendula, a citromfű, a kakukkfű, a szurokfű és még rengeteg csodanövény.

3. Vegyszermentes növényvédelem

Próbáljon meg olyan növényvédőszereket használni, amelyek nem ártalmasak a kutyája számára, ha valamilyen olthatatlan szomjat érez arra, hogy megeszegesse a lepermetezett leveleket. Sokaknál bevált, kiváló szer a nee-olaj poloskák és tetvek ellen. Több kertbarát a mosogatószeres permetre esküszik és egyre több mindenkinél beválik a tejes permetezés. Vegyszert csak végső esetben próbáljon használni. Ha mégis szükséges, akkor viszont fokozottan figyeljen a kutyájára, amíg a kertben van, hiszen ezek a melegvérű állatokra is súlyos mérgek lehetnek.

Kutyabarát kertépítés? Igen! Olvassa el a cikkemben, milyen egyszerűen megoldható!

4. Kutyariasztó permetek

Na jó-jó, mondhatják – de mi van akkor, ha én olyan zöldségeket, gyümölcsöket és dísznövényeket akarok a kertemben termeszteni, amelyek nem zavarják el a kutyámat? Teljesen jogos a kérdés, de van rá egy jó válaszom. Ha ilyen növényük van a kertben, akkor permetezzék le hti egy alkalommal ecetes vagy almaecetes vízzel! A kutyákat bántja az ecetszag, ezért nem fognak a közelébe menni, ezen kívül pedig bónuszként az ecet kiválóan alkalmazható több rovarkártevő ellen is. Hatásos lehet még az is, hogy ha néha beszórja a féltett növényeit piros paprikával. Nem kell mindent, csak azokat, amelyek folyamatos kutyaveszélynek vannak kitéve. Ahogy az embert, a kutyát is zavarja a maró illat, ezért messze el fogja kerülni a növényt.

5. Építsen kerítést!

Ha a kutyája makacs és mindezek után is a növényágyás a kedvenc helye a kertben, akkor állítson fel fizikai akadályt a kutya és a növényei közé! Ezt be lehet szerezni üzletekben, vagy barács áruházakban, de akár Ön is összeüthet egyet levágott gallyakból és ágakból. A lényeg, hogy amint van egy alacsonyabb kerítés, a kutyát általában megakadályozza abban, hogy ezt átlépje. Ha ez sem segít, akkor ültessen kiemelt ágyakba vagy nevelje dézsákban a növényeit.

6. Ne hagyja a kutyáját egyedül a kertben!

Figyeljen arra, hogy amíg a kutyus nem tanulta meg, mit szabad és mit nem a kertben addig ne hagyja egyedül odakint. Mindig legyen vele és vigyázzon rá és a kertre is. Ha rossz fát tesz a tűzre, vagy épp arra készül, azonnal és határozottan szóljon rá, hogy megtanulja a szabályokat. Ha így tesz, a kutyusa nem sokkal később rengeteget dolgot az eszébe fog vésni, tudni fogja mit szabad és mit nem.

Az Ön kutyája szokott virágföldet enni? Ha nem tudja, mi az oka, akkor olvassa el az erről szóló cikkemet!

7. Kutyabarát utacskák

Tervezzen utakat a kertben, olyan burkolt felületeket, amelyeken Ön is jár-kel a kertben. Ez arra ösztönzi a kutyáját majd, hogy ő is ezeket az utakat használja elsősorban, nem pedig a zöldségágyás kellős közepét. Akár mulccsal takart felületek is teljesen megfelelőek lehetnek erre a célra.

8. Legyenek kutyajátékok a kertben!

Ha a kutya játszani akar, akkor legyen neki mivel. Főleg fiatalabb korban a kutya számára elengedhetetlen a játék. Ha a kutya kint van a kertben, akkor ne az legyen a koncepció, hogy nem érhet hozzá semmihez, ne vegyük el tőle a mozgás örömét. Inkább vigyünk ki neki pár labdát, rágócsontot vagy bármit, amivel eltöltheti az időt. Ezzel meg fogja tanulni, hogy ezeket rághatja, a növényeket nem és nem utolsó sorban, ha elvan a játékaival, akkor talán kevésbé fogja érdekelni a levélrágcsálás és az ásás.

9. Vizelőhely

A kutyavizelet gyakran erős szagú, a magas nitrogén és sótartalma miatt pedig csúnya foltokat hagy a gyepen egy idő után, és kiéget sok növényt is. Ezt megelőzendő, legyen egy konkrét helye a kertben a kutyának erre a célra. Legyen ott egy oszlop, vagy egy facsonk, ahová odaszoktatjuk. Ezzel a módszerrel nem kell állandóan a mindenfelé kiégett növények szomorú látványát szemlélnünk, illetve attól is megmenekülünk, hogy bárhol kutyagumiba lépjünk a kertben.

10. Ásóhely

A kutyák lételeme az ásás. Ne fosszuk meg őket ettől a tevékenységtől! Persze nem azt mondom, hogy ássanak a kertben, ahol kedvük tartja, mert senki nem örül a hatalmas földkupacoknak a kertben és a feje tetején álló növények sem a kedvenc látványunk. Épp ezért legyen a kutyájának egy homokozója vagy ásóhelye a kertben. Ezt érdemes alacsony kerítéssel vagy szegéllyel lezárni. Itt aztán szabad a pálya a kutyusnak, kedvére áshat, emellett a növényei is megmenekülnek.

11. Helyezzen el terápiás növényeket a kertben a kutyája számára!

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes gyógynövények és növények jelentősen javíthatják a kutya egészségi állapotát és nagy mértékben csökkenthetik a stresszszintjét. Például a komló megnyugtathatja a hiperaktív kutyát, míg az orbáncfű nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.

A legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha kutyát fiatal korától kezdve következetesen megtanítjuk a szabályokra. legyen szó a papucsok, cipők, könyvek, bútorok, vagy éppen növények megrágásáról, tönkretételéről, a kulcs a fegyelmezés és a tanítás már kölyökkortól kezdve!

A kutya és a kert megfér egymás mellett, csak egy kis odafigyelésre van szükség ehhez.

Szívesen olvasna arról, hogyan menthető meg a pázsit a kutyabajok ellen? Olvassa el erről szóló cikkemet!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!