Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kutyabajok a pázsiton

Megyeri Szabolcs

A kerti ebtartás rengeteg örömmel jár, ám a négylábúak sokszor bosszúságokat is okoznak. Az egyik ilyen zavaró jelenség a szép, zöld pázsiton megjelenő foltosság, amit rendszerint a nősténykutyák vizelete okoz. A probléma azonban orvosolható.

A kankutyák általában nem veszélyesek a gyepfelületre, ők inkább a függőleges tereptárgyakat jelölik, ám gyakran fák, tuják, egyéb növények látják ennek kárát. Ebben az esetben a megoldás viszonylag egyszerű, a gyakran megcélzott növény mellé egy karót kell tűzni, vagy egy fatuskót állítani, és az eb kis szerencsével a későbbiekben ezt használja ösztönös céljaira. A szukák ellenben a fűfelület egészén végzik dolgukat, aminek következtében a zöld szőnyeg foltosodni kezd. A kutyavizelet koncentrált nitrogéntartalma ugyanis kiégeti a pázsitot, akárcsak egy túlzásba vitt trágyázás. Megfigyelhető, hogy az ilyen foltok szélein a szálak burjánzásnak indulnak, a fölt közepe felé pedig elhalnak. Többféle megoldás létezik a problémára, az egyik, hogy már a kerttervezés fázisában számolunk ezzel, és a birtok egy félreeső részén ebtoalettet létesítünk. Ez lehet egy kavicsos, homokos, vagy akár (mű)füves rész. A kutyát némi trenírozással ezután rávehetjük, hogy itt végezze dolgát. Természetesen kész kertekben is kialakítható ilyen terület, ám ilyenkor lehet, hogy meg kell bolygatnunk a már megtervezett kertet.

Tipp: a gyepet károsító ebet ne kössük meg, inkább válasszunk olyan megoldást, mely a kertnek, és az ebnek is megfelelő!

A másik megoldás még egyszerűbb, ám sokkal idő-, és energiaigényesebb. Ha az ebet naponta legalább kétszer-háromszor egészségügyi sétára visszük, hamar megszokja, hogy a kerítésen kívül intézze szükségleteit. A gond az, hogy a legtöbben pont azért vesznek magukhoz kutyát kertesházban, mert azt gondolják, hogy a birtok éppen elegendő élettér az állatnak, ezért a sétáltatást nem viszik túlzásba, pedig pont ezzel lehet az ebet kerttisztára nevelni. Ráadásul még a nagyobb kertek sem elegendőek a négylábúaknak, mindegyiknek szüksége van a kinti sétára, ingerekre, futásra. Létezik még egy módszer a vizelet okozta foltok megelőzésére, ám ez nagyon nehezen kivitelezhető. A frissen a gyepre helyezett kutyavizelet hígítható, ezáltal semlegessé tehető, ehhez csak egy vödör víz, vagy pár másodpercnyi slagolás szükséges, de ez a gyakorlatban körülményes feladat. Összességében azt tudom ajánlani a problémával küzdőknek, hogy tegyék gyakoribbá a sétákat, vagy alakítsanak ki egy megfelelő helyet az ebnek, és szoktassák oda. Aki pedig még csak most venne kutyát kertesházba, inkább kant válasszon, így a nem kívánt szaporulatnak is elejét lehet venni.

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyabarát kert