Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Miért eszik a kutya virágföldet?

Nem ritka eset, hogy egy kutya virágföldet eszik, kertészként engem is gyakran megkeresnek ezzel a furcsa jelenséggel, választ várva az okokat illetően. Nos, kutyatartóként én is találkoztam már ilyesmivel, így számomra sem ismeretlen a dolog. A válasz nem egyszerű, ugyanis a föld evése mögött több ok állhat!

Miért eszik a kutya földet?

A kutyák, mint minden állat, ösztönösen próbálják pótolni a szervezetükből hiányzó nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, ez a folyamat az embereknél is megfigyelhető, gondoljunk csak arra, hogy a várandós nők is ösztönösen olyan dolgokat kívánnak meg, melyek a terhesség állapotában hasznosak számukra. A kutya föld evése mögött is hasonló hiány, és annak pótlása húzódhat meg, hiszen a termőföldben számos ásványi anyag, és értékes vitamin található.

Ha szeretné megtudni, hogyan szoktassa kertba kutyusát, kattintson erre a cikkemre!

Hogyan legyen kutyája is és szép gyepe is egyszerre? Olvassa el cikkemet erről a témáról!

Ezért amennyiben az Ön kutyája földet eszik, ráadásul rendszeresen teszi ezt, gyanakodjon arra, hogy az állat valamilyen, a szervezetéből hiányzó anyagot próbál pótolni, amit jobb, ha kiegyensúlyozott, szakszerűen összeállított étrendben kap meg. A földet evő kutya eledelét tehát ilyenkor dúsítsa fel, tegye változatosabbá, valamint a táplálékhoz adagoljon kutyáknak összeállított étrend kiegészítőket, vitamin készítményeket!

Egyéb okok

A kutya föld evése mögött más is állhat, egyes kutyafajok nagyon szeretnek ásni, eközben pedig orrukkal túrják is a földet, vagy éppen egy elásott játékot, csontdarabot próbálnak kiemelni. Ez felületesen szemlélve úgy tűnhet, hogy a kutya földet eszik, valójában azonban csak ösztöneinek engedelmeskedve túr, kapar, ás. Fontos tehát, hogy világosan állapítsuk meg, hogy ebünk földet eszik-e, vagy csupán a játék, elfoglaltság közben tűnik úgy, mintha ezt tenné.

Mit tegyek, ha a kutyám földet eszik?

A furcsa jelenségre több bevált megoldás van. Az első a kiegyensúlyozott, gazdag étrend biztosítása, sok esetben ez hamar megoldja a gondot. Jó megoldás lehet, ha azt a földet, amit a kutya enni szokott, erős aromájú illóolajjal csepegteti át, a célra megfelel például az ánizs, a levendula, a fahéj, a borsmenta, vagy az eukaliptusz.

Ezek az illatok irritálják a kutyát, elriasztják a föld evésétől, de nem okoznak neki semmilyen problémát, hiszen természetes anyagok. Szóba jöhet a hagyományos nevelés, melyet nagyon következetesen kell alkalmazni, ha észreveszi, hogy a kutyája földet próbál enni, hangosan, erélyesen szóljon rá, ugyanazokat a tiltó szavakat használva (nem szabad, fúj, ne csináld).

Amennyiben a földevés mögött rágáskényszer, ingerszegénységből fakadó unalom áll, foglalkozzon többet kutyájával, és szerezzen be számára rágható játékokat (labdát, fonott kötelet, műanyag kutyajátékot). Egyes esetekben a kutya föld evése mögött emésztőszervi, gyomortáji panaszok állhatnak, amennyiben a kutya nem hagy fel szokásával, vizsgáltassa meg állatorvossal!

Ha szeretné megtudni, milyen ismérvei vannak a kutyabarát kertnek, kattintson erre a cikkemre!

Lesz-e baja a kutyának a föld evésétől?

A kutyák ösztönösen cselekednek, mikor földet esznek, és a jó minőségű, vegyszer-, és adalékanyag mentes földtől nem lehet bajuk, de a legjobb, ha a rendszeressé váló föld evést nem engedi kedvencének, és ha ilyen fordul elő, mindenképp keresse meg az okokat, és kezelje a problémát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!