Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyolc strapabíró növény társasházakba

A tavasz az ültetés időszaka, ilyenkor a hobbikertész kesztyűt húz, kapát ragad, és nekiáll csodát művel a kertben, legalábbis jó esetben. Sokkal nehezebb a dolog, ha az egyik alapvető kellék, példának okáért a kert hiányzik az egyenletből.

A társasházakban - panelekben, régi bérházakban, újépítésű lakóparkokban - élőknek korlátozottak a lehetőségeik, de lehetetlen nincsen, ritkán fordul elő, hogy legalább pár négyzetméternyi zöldfelület, vagy az ahhoz szükséges parlagi terület ne állna rendelkezésre.

Társasházi környezetben rendszerint nem is az a gond, hogy ne lenne hely egy-két növénynek, ágyásnak, vagy cserjesornak, hanem inkább a nem túl ideális adottságok (például az árnyékoltság), valamint a gondozás nehézkessége szabnak gátat a zöldítésnek. Javít a helyzeten, ha olyan növényekben gondolkodnak a lakók, melyek kevés törődést igényelnek, könnyen hozzáférhetőek a kertészetekben, és áruk sem az egeket verdesi.

Most a lombhullató cserjék közül válogattam egy csokorravalót, de a későbbiekben visszatérek a témára más, a társasházi udvarokba, épületek előtti utcafrontokra alkalmas fajtákkal. Példa egy társasházi belső udvar látványtervére.

Könnyebb a munka, és tartósabb az eredmény, ha konkrét ötletekkel indul el a munka, a véletlenszerű, lelkesedésből elkövetett hirtelen ültetés ritkán hoz tartós és harmonikus látványt Mielőtt a listába belevágnánk, álljon itt pár alapvető tanács. Ültetés, sőt még a fajtaválasztás előtt nagyon fontos a kiszemelt növények igényeit egyeztetni a beültetni kívánt terület adottságaival.

Számításba kell venni a víz-, fény-, és talajigényt, a leendő méretet, és a főbb ápolási feladatokat (metszés, jellemző betegségek, tápanyagpótlás, stb.). A problémás kérdésekben egy gyakorlottabb lakó, a témában jártas ismerős is segíthet, valamint jó ötlet még az egész procedúra előtt szakemberrel konzultálni, vagy épp egy felmérési szakvéleményt készíttetni, hogy a későbbiekben a telepített növényekkel öröm legyen foglalkozni, ne pedig bosszúság forrásai legyenek.

Az alábbiakban tehát olyan növényeket ajánlok, amelyek a legtöbb kertészeti árudában megtalálhatók, közös jellemzőjük a nagy díszítőérték, a rezisztencia, a könnyű kezelhetőség és a gyors növekedés. Beszerzésnél lehet az ellenállóbb alapfajok, vagy a sokszor különleges tulajdonságokkal bíró hibridek, extra színváltozatok közül választani.

Jöjjön hát a cserjekatalógus, érdemes végiggörgetni!

Gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra). Ágrendszere felfelé törő, virágzási ideje a tavasz vége és a nyár első harmada, gondozása pedig szinte gyermekjáték! Fiatalon vízigényes, később kevesebb nedvességgel is beéri, félárnyékban és napos területen egyaránt jól érzi magát. Számos változata elérhető.

Mályvacserje(Hibiscus syriacus) Két-három méter magasra növő félcserje. Illatos, változatos színű virágait júniustól szeptemberig hozza. Napfényigényes, jól bírja pangó vizet. Sövénynek is kiváló. Kiválóan együtt él a magyar éghajlati viszonyokkal, a talajt tekintve egyáltalán nem válogatós. Az egyszerűbb fajták elhullajtják magvaikat a kertben és maguktól szaporodnak, ez előny és hátrány is lehet.

Díszgalagonya(Crataegus laevigata) Két-három méter magasra megnövő, lombhullató cserje vagy kis fa. Számos fajtája elérhető, amelyeknek közös jellemzője a nagy díszítőérték és az alacsony igények. Érdemes szoliterként nevelni, hogy valóban kimutathassa igazi értékeit.

Illatos barátcserje(Vitex agnus-castus) 1,5-3 méteres magas, szárazságtűrő, lombhullató cserje. Levelei tenyeresen összetettek, sötétzöldek. Ibolyaszínű, illatos virágai hosszú füzérvirágzatba tömörülnek. Az illatos barátcserje méretéből és megjelenéséből adódóan a kertünk egyik hangsúlyos eleme lehet, önállóan szoliter növényként is felhasználható, de a társításba helyezve ideális háttérnövény.

Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) Kicsit kilóg a cserjék sorából, ugyanis ő egy felálló hajtásrendszerű, kompakt, bokros habitusú, lombhullató félcserje. Habitusában viszont akár cserjének is nevezhetjük. Levelei ezüstös színűek, és különleges illattal rendelkeznek, ahogy a hajtásszár is. A sudárzsálya egy rendkívül kedves növénye lehet a virágos kertnek. Mivel a kék szín megteremtése mindig is nagy feladat egy kertben, a sudárzsálya méltán hivatott ezt megoldani. Különlegessége, hogy a növény egésze illatos, ezért kiváló méhlegelő, és jó választás lehet a lepke-, és rovarbarát kertben is. Viszonylag nagy, gömbszerű bokrot képez, amely miatt sok növény jól társítható hozzá.

Veresgyűrű som(Cornus sanguinea) Kifejlett korában 2-5 méteres magasságot is elér. A húsos somhoz hasonlít, de virágai nem sárgák, hanem fehér színűek. Termése nem ehető, de a madarak számára kiváló csemege. Árnyékkedvelő lombhullató cserje így legjobb, ha nagyobb fák alá telepíti, félárnyékba a legkedvezőbb a számára. Talaj szempontjából igénytelen.

Törpe orgona(Syringa meyeri ’Palibin') Alacsony növekedésű orgona fajta, mely csupán 1-1,5 méteres magasságot ér el, így kisebb kertekbe kiváló választás. Nyár elején nyílik, virágai illatosak.

Teltvirágú boglárkacserje(Kerria japonica 'Pleniflora') Kifejlett korában 1,5-2 méter magasra növő lombhullató díszcserje. Ágrendszere felfelé törő, és csodás, sárga virágokkal örvendeztet meg nyár elején. Rendkívül kis igényű.

Természetesen a fenti felsorolás csupán ízelítő, és csak a cserjefélékre korlátozódik, rengeteg egyéb növény hozzáférhető, melyek alkalmasak egy társasházi kertbe, hiszen a lehetséges variációk számának csak a fantázia szab határt.

Érdekli a társasházak zöldítésének témaköre? Akkor olvassa el a témában írt másik cikkemet is, kattintson IDE!

Ügyeljünk azonban arra, hogy egy-egy fajt mindig tömbökbe ültessünk, kerüljük el a bazári hangulatot, tehát például egy vegyes sövénysor esetében sem szabad keverni a különböző fajtákat, azokat legalább 3-4 folyóméterenként célszerű váltani. Amennyiben a lakóközösség nem biztos az ültetést érintő valamely kérdésben, bátran forduljanak szakemberhez, sok vita és későbbi bosszúság megelőzhető egy megfelelően összeállított tervvel.

A társasházi növényesítéssel kapcsolatban pedig annyi a konklúzió, hogy megoldás mindig van, a titok nyitja a tenni akarás és a közösségi összefogás, a rút anyagiakat pedig előtakarékossággal vagy például pályázati pénzekkel is elő lehet teremteni!

 

Ha Önt és lakóközösségét foglalkoztatja a növényesítés gondolata, nézzenek körül a webshopom teljes kínálatában!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!